Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ



Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας, στην τακτική του συνεδρίαση της 21ης Αυγούστου 2012 εκφράζει τα παρακάτω :

Η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι της χώρας, μετά και την τελευταία μείωση των πόρων για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του μηνός Ιουλίου, είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, με ιδιαίτερα οδυνηρές συνέπειες.
Κατανοούμε ότι είναι απόρροια της ευρύτερης οικονομικής κρίσης, όμως αυτό έχει πάψει από καιρό να συνιστά άλλοθι. Πρόκειται για απόφαση πρωτίστως πολιτική, που μετακυλά με ευκολία και χωρίς ορθολογικό σχεδιασμό, το βάρος της οικονομικής κρίσης στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Εξ’ ορισμού τους, οι Δήμοι συνιστούν το διοικητικό φορέα με την μεγαλύτερη εγγύτητα στον πολίτη. Έχουν την υποχρέωση να λύνουν προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, μέσω συντηρήσεων των δημοτικών και κοινοτικών υποδομών, ενώ σε μεγάλο βαθμό ασκούν μέρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, μέσω των βρεφονηπιακών σταθμών, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΑΠΗ κ.λπ. Η δραματική μείωση των εσόδων τους οδηγεί στην αδυναμία πληρωμής βασικών υποχρεώσεων και θέτει σε κίνδυνο την εκπλήρωση του κοινωνικού σκοπού που καλούνται να επιτελέσουν. Ταυτόχρονα, καθίσταται αυτονόητο, ότι σε αυτά τα πλαίσια είναι αδύνατο να γίνει προγραμματισμός με αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Σε λίγο καιρό αρχίζει η νέα σχολική χρονιά και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει προβεί στην καταβολή της Β΄ δόσης για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Συνυπολογίζοντας την μειωμένη Α΄ δόση (κατά 33% μειωμένη) και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα λειτουργίας τους. Επίσης λόγω των διαφορετικών καιρικών συνθηκών ( χαμηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα) προτείνουμε στην κατανομή των πόρων να ληφθεί υπόψη η γεωγραφική θέση των Δήμων εφόσον πια το κόστος του πετρελαίου αποτελεί το μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Για τους παραπάνω λόγους:
-   Απαιτούμε την άμεση καταβολή της Β΄ δόσης για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
-   Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε στην απαξίωση και τον εκφυλισμό του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
-   Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την επερχόμενη καταρράκωση του κοινωνικού ρόλου των Δήμων, και τις συνέπειες που πρόκειται να επέλθουν σε πλήθος δημοτών μας, και τέλος
-   δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική που υπαγορεύει την απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία, απεναντίας, πρέπει να ενδυναμωθεί και όχι να αποτελέσει την εύκολη λύση στην περικοπή των δαπανών, χωρίς πρώτα να τεθούν οι άξονες ενός σαφούς σχεδιασμού που θα έχει αποτελεσματικότητα και συγκεκριμένες μεθόδους και στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)