Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η Α.Τ.Ε δεν είναι μόνο Τράπεζα



Αρθρο από την εφημεριδα ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Γράφει ο Δημήτρης Γαϊτανίδης
π. Βουλευτής & π. Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ


Το παρόν άρθρο αφορά τα τεκταινόμενα γύρω από το πιστωτικό ίδρυμα που ταύτισε την ιστορία του και την πορεία του με την ανάπτυξη διαχρονικά αγροτικού τομέα της Οικονομίας της Χώρας μας.
Οφείλουμε να θυμόμαστε κάθε στιγμή ότι η Α.Τ.Ε ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου σε συνεργασία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1928, σε μια δύσκολη στιγμή της ιστορίας της Χώρας μας, με κύριο στόχο να στηρίξει την επιβίωση και την προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες, του Έλληνα Αγρότη και Κτηνοτρόφου και των Συνεταιρισμών, που είναι και το κύριο εργαλείο της υποστήριξής του.
Η Α.Τ.Ε ανέδειξε κατά καιρούς πολλούς επιφανείς και γνωστούς στο Πανελλήνιο συνεταιριστές καθώς και πολιτικούς άνδρες του Δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου και στηρίχθηκε επιχειρηματικά στην άνευ όρων υποστήριξη που είχε από τους Αγρότες και τους Συνεταιριστικούς φορείς τους.
Όραμα των ανθρώπων που ίδρυσαν την Α.Τ.Ε, την πλαισίωσαν και την στελέχωσαν, ήταν η μετατροπή της σε φορέα ανάπτυξης του Αγροτικού Συνεταιριστικού Κινήματος της πατρίδας μας, ως συγκεκριμένου εργαλείου αποδεκτού από όλο τον κόσμο, για την επαγγελματική ανάδειξη και την οικονομική και πολιτιστική πρόοδο των Αγροτών.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, τη συμμετοχή των συνεταιριστών, επικεφαλής τον αείμνηστο Αλέξανδρο Μπαλτατζή, στην εδραίωση και στη διοίκηση της Α.Τ.Ε. πολλοί από τους οποίους διέθεσαν τα περιουσιακά στοιχεία των  συνεταιρισμών τους για να συμβάλουν έτσι στην επίλυση του διατροφικού προβλήματος που αντιμετώπιζε η Χώρα μας, η οποία μετά την μικρασιατική καταστροφή και το κύμα των προσφύγων που ακολούθησε, είχε περιέλθει σε τραγική κατάσταση. Οι συνεταιρισμοί και οι συνεταιριστές, ήταν πάντα πρωτοπόροι στους αγώνες για την επιβίωση του Ελληνικού Έθνους προτάσσοντας πάντα και πάνω από το προσωπικό τους συμφέρον, το συμφέρον της Πατρίδας και του Λαού μας.
Αυτή η συνεισφορά των συνεταιριστών συνεχίστηκε διαχρονικά, σε όλες τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπιζε η Χώρα μας.
Η ταύτιση της πορείας των Αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων που τους εκπροσωπούν με την πορεία της Α.Τ.Ε, είναι απόλυτα φυσιολογική και κρίνεται ως αμοιβαία ωφέλιμη.
Φυσικά, τα συνεταιριστικά στελέχη των Αγροτών της Χώρας μας, ελέγχονται γιατί δεν κατόρθωσαν να προστατεύσουν, όσο θα έπρεπε τα συμφέροντα της, και να κατοχυρώσουν νομικά σημαντικές εταιρίες του αγροτικού συνεταιριστικού αγροτικού χώρου, που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη βελτίωση του εισοδήματος των Αγροτών, όπως συνέβη με τη ΣΕΚΕ, την ΣΕΚΑΠ, τους καπνοκαλλιεργητές Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Σερρών, Γιαννιτσών, την ΣΕΒΑΘ και τους 8.000 κτηνοτρόφους και γαλακτοπαραγωγούς της Δωδώνης, της Ηπείρου, που είναι η πιο φτωχή περιοχή της Ελλάδος, με τη Βιομηχανία Ζάχαρης και τους καλλιεργητές τεύτλων της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και άλλες μικρότερες εταιρείες που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν εκεί, καθώς επίσης και όλες οι ελαιουργικές εταιρίες που ιδρύθηκαν στη Νότια Ελλάδα.
Όλες αυτές οι εταιρείες στηρίχθηκαν, επιχειρηματικά από τους Αγρότες και τους Συνεταιρισμούς των χώρων της καλλιέργειας των παραπάνω προϊόντων και κανείς δεν διανοήθηκε ποτέ ότι θα μπορούσε η όποια Κυβέρνηση και ο οποιοσδήποτε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδας ή της Α.Τ.Ε, να θίξουν τα περιουσιακά στοιχεία που δημιούργησαν αυτές οι επιχειρήσεις και αποτελούν την περιουσία και τα εργαλεία που δημιουργούν το εισόδημα στις συγκεκριμένες κατηγορίες καλλιεργητών, να συνηγορήσει στο ξεπούλημα αυτών των εταιρειών.
Είναι παντελώς αδιανόητο και απαράδεκτο η Κυβέρνηση των τριών κομμάτων που κυβερνά τον τόπο, ν’ αποφασίζει την πώληση της Α.Τ.Ε που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Χώρας, χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους και να παραχωρεί χωρίς κανένα τίμημα την περιουσία των αγροτών και των κτηνοτρόφων, τα χωράφια, τα σπίτια, τα εργαλεία τους, όλη δηλαδή την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, που είναι υποθηκευμένη στην Α.Τ.Ε.
Είναι αδιανόητο, απαράδεκτο και ανιστόρητο και άδικο να αγνοεί η σημερινή κυβέρνηση την εντολή που έδωσε δύο φορές ο ελληνικός λαός τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2012 και να προχωρεί στο ξεπούλημα του Εθνικού μας Πλούτου στους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους, ότι αποκτήθηκε με ιδρώτα και αίμα από τον Ελληνικό Λαό τα τελευταία 100χρόνια (Λιμάνια, Αεροδρόμια, Ενέργεια, Νερά).
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αυτή των τριών κομμάτων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) ξεπούλησε την Α.Τ.Ε στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία χωρίς κανένα τίμημα και χωρίς να δώσει έστω και ένα Ευρώ, πήρε τις καταθέσεις των 32δις ευρώ των Ελλήνων πολιτών.
Η ευθύνη για το απαράδεκτο ξεπούλημα της Α.Τ.Ε βαρύνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση αυτή, η οποία αγνοεί ξεδιάντροπα την προσφορά της Τράπεζας αυτής, στην Εθνική Οικονομία και την προσφορά και την συνεισφορά όλων αυτών που αγωνίσθηκαν και συνέβαλαν, για να αναπτυχθεί για να παίξει ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε η Τράπεζα αυτή, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση και την προώθηση των συμφερόντων του Αγροτικού Κόσμου της Ελλάδας.
Η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει κανένα δικαίωμα να ξεπουλήσει την Α.Τ.Ε και τις Συνεταιριστικές Μεταποιητικές Θυγατρικές Εταιρίες της.
Αν το κάνει αυτό, θα μείνει στην ιστορία με μαύρα γράμματα, σαν την Κυβέρνηση που σε μια κρίσιμη για τον τόπο στιγμή δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τα συμφέροντα του Λαού μας και εκχώρησε Εθνικό Πλούτο σε ντόπιους και ξένους τοκογλύφους.

1 σχόλιο:

  1. Μόνο που κάποιοι την έφεραν σ΄ αυτην την κατάσταση. Αυτούς τους κάποιους πρέπει να κρεμάσουμε σήμερα..όταν μας ρουφούσε το αίμα η ΑΤΕ (μας πήρε τα κτήματα για ένα κομμάτι ψωμί..) ήταν η τράπεζα του αγρότη; κρίμα κύριε κάνατε και στο κοινοβούλιο μόνο που τότε δεν βλέπατε τα αίσχη σας (όχι τα προσωπικά σας αλλά του κόμματος σας..που κατέστρεψε την Ελλάδα)..Κρίμα. ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗ από όλους εσάς που είσασταν στη βουλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)