Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ομόφωνη στήριξη της υλοποίησης του έργου της παράκαμψης Γιαννιτσών



 


Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας



Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και παραβρέθηκε στις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας με πρώτο θέμα συζήτησης την πορεία ένταξης και χρηματοδότησης της παράκαμψης Γιαννιτσών. Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν οι Βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Ι. Τζαμτζής και Θ. Τζάκρη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Α. Νουσηκύρου, Ι. Ανδρίτσος, Μ. Ζωγράφου, Μ. Καράμπελα και Μ. Καραμάνης, οι Δήμαρχοι κκ. Δ. Γιάννου, Δ. Πασόης και Γ. Στάμκος καθώς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ι. Τσώτσος. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης τα τακτικά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Αν. Περιφερειάρχης κ. Δ. Ψωμιάδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης, Σερρών Ι. Μωυσιάδης, Χαλκιδικής Γ. Γιώργος, Θεσσαλονίκης Απ. Τζιτζικώστας, Πιερίας Σ. Μαυρίδου, Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδης και Κιλκίς Χρ. Γκουντενούδης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης Ε. Φωτόπουλος και Αγροτικής Οικονομίας Δ. Ευθυμιάδης. Παραβρέθηκαν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δ. Λευκόπουλος, οι Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές της Περιφέρειας και υπηρεσιακά στελέχη. Παρών ήταν και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.   

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη που ήταν και ο κύριος εισηγητής, μετά από τη διαφαινόμενη μεθόδευση μεταφοράς των χρηματοδοτικών πόρων που δεσμεύτηκαν για το έργο. Για την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης ο κ. Αντιπεριφερειάρχης απέστειλε στις 16/10/2012 επιστολή-καταγγελία στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών κ. Χατζηδάκη, στον Αν. Υπουργό κ. Σ. Καλογιάννη και στον Υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Θεοδωρίδης παρουσίασε το ημερολόγιο των διοικητικών και πολιτικών εξελίξεων της ενταξιακής πορείας του έργου, την αναγκαιότητα και τον σημαντικό αναπτυξιακό χαρακτήρα της παράκαμψης των Γιαννιτσών. Τόνισε ιδιαίτερα ότι έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν την απόκτηση μελετητικής ωριμότητας. Πρότεινε τρείς εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης που είναι α) άμεση ένταξη και δημοπράτηση του έργου λόγω ωριμότητας και άμεση απορρόφηση χρημάτων και απένταξη της Εγνατίας (λόγω ανωριμότητας και δικαιοσύνης), β) χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης να σταλούν τα 120 εκατ. για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και τα δύο έργα και γ) το έργο «βελτίωση ΕΟ2 Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, τμήμα Παράκαμψης Γιαννιτσών» θεωρείται και Διευρωπαϊκό γιατί συνδέει το Μοναστήρι, την Έδεσσα, την Εγνατία και την ΠΑΘΕ και είναι παράλληλο στην Εγνατία. Ακολούθως επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος ανήκει σε οδικό άξονα μεταφορικών ροών χιλιάδων τόνων εξαγώγιμων προϊόντων από την Πέλλα στις Διεθνείς Αγορές και επισκεπτών σημαντικών τουριστικών προορισμών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο κ. Καρασμάνης προέβη σε μία αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων και των προβλημάτων στη χρηματοδότηση του έργου που προέκυψαν ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές στις τοποθετήσεις τους υποστήριξαν επίσης την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μ. Ζωγράφου, Μ. Καράμπελα και Γ. Ανδρίτσος, με τις τοποθετήσεις τους ενίσχυσαν την αναγκαιότητα και την ωφελιμότητα του έργου και δήλωσαν ρητά την συμμετοχή τους σε κάθε προσπάθεια άμεσης επίλυσης του προκύπτοντος προβλήματος χρηματοδότησης, μεταφέροντας παράλληλα την αγωνία και την ανησυχία των πολιτών της Π.Ε. Πέλλας για το συγκεκριμένο έργο. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι τοποθετήσεις των Δημάρχων. 
 
Όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής συμφώνησαν ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Επιτροπή ψήφισε ομόφωνα τη συνέχεια των διαδικασιών για την ένταξη, χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου, τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την συγκρότηση αντιπροσωπείας της Περιφέρειας η οποία θα συζητήσει επιτακτικά και διεξοδικά το θέμα με τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στηρίζοντας έμπρακτα την ένταξη και χρηματοδότηση του  αναπτυξιακού άξονα της Πέλλας (Παράκαμψη Γιαννιτσών ). Όλοι όσοι εμποδίζουν την υλοποίηση του έργου  βάλλουν κατά της κοινής λογικής και υπονομεύουν την άμεση επανεκκίνηση της εξωστρεφούς οικονομίας της Πέλλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)