Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ



 

ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ









1  Στόχοι
1.1           Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς με στόχο την όσο το δυνατό ελαχιστοποίηση των μελλοντικών προσβολών του βαμβακιού από Πράσινο και Ρόδινο σκουλήκι, μέσω της επιτυχούς διαχείρισης των διαχειμαζόντων τους μορφών τόσο στο έδαφος όσο και στα φυτικά υπολείμματα της καλλιέργειας (καρύδια και βαμβακοστελέχη).
1.2           Αφορά το διάστημα μετά το πέρας της συγκομιδής.
2  Διαπιστώσεις
2.1           Οι φυτείες μας αυτή την εποχή βρίσκονται στο τέλος της συγκομιδής.
3  Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές.
3.1           Μετά το πέρας της συγκομιδής, είναι απαραίτητο οι βαμβακοπαραγωγοί να πραγματοποιήσουν τις ακόλουθες εργασίες για την καταστροφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού διαχειμαζόντων εντόμων ώστε να περιοριστεί ο αριθμός αυτών που θα εκκολαφθούν και θα κάνουν ζημιά την επόμενη χρονιά.

Για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση του  Πράσινου και Ρόδινου σκουληκιού, οι παραγωγοί μετά το πέρας της συγκομιδής θα πρέπει να προβούν σε στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμό και θρυμματισμό των υπολειμμάτων της καλλιέργειας (καρύδια, στελέχη) και στη συνέχεια σε όργωμα των χωραφιών αυτών σε βάθος 20-25 cm.
3.2           Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται:

1. Η ελάττωση των ψεκασμών την επόμενη καλλιεργητική περίοδο λόγω μικρότερου πληθυσμού εντόμων που θα διαχειμάσει και συνεπώς η μείωση της οικονομική επιβάρυνση του παραγωγού.

2. Η προστασία του περιβάλλοντος (ωφέλιμα έντομα) και της υγείας του καλλιεργητή.

3. Η προστασία των μελλισοσμηνών των μελλισοπαραγωγών που υφίστανται σημαντική ζημιά από τους καλοκαιρινούς ψεκασμούς.

4. Η αποτελεσματικότερη προετοιμασία του έδαφους, με αποτέλεσμα να απορροφάει   τα νερά των βροχών της εποχής, να ξεπλένεται καλύτερα από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μετά το πέρας του χειμώνα να έχει βελτιωμένη δομή,  αφράτη και ψιλοχωματισμένη.




Ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας
& Κτηνιατρικής Πέλλας     






                                                                                       Τρύφων Τσαντάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)