Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Μήνυμα Προέδρου Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνη Τσώτσου Για το νέο έτος





 
          Το 2013 ξεκίνησε με την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο σε μια πρωτοφανή για την εποχή μας κρίση, κρίση οικονομική, κρίση αξιών, κρίση ελπίδας.

          Η Αναγκαιότητα αναστροφής αυτού του κλίματος και η ανάπτυξη δεν είναι απλά μια ευχή. Είναι Στόχος που μόνο όλοι μαζί – ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.
          Οι αντοχές της επιχειρηματικής κοινότητας εξαντλούνται με την οικονομία να ασφυκτιά λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της συνεχιζόμενης ύφεσης.
          Το Επιμελητήριο Πέλλας μέσα στο έτος που μας πέρασε έδωσε έμφαση στην στήριξη των επιχειρήσεων με σειρά παρεμβάσεων και προτάσεων προς την πολιτεία με ψηφίσματα, επιστολές αλλά και με προσωπικές επαφές με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
          Καταθέσαμε προτάσεις και πιέσαμε προς κάθε κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την παράταση της εξόφλησης των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ προς τις Τράπεζες, για την εξόφληση των επιδοτήσεων από τα επενδυτικά προγράμματα, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, για τον συμψηφισμό των χρεών με το Δημόσιο.
          Επίσης προτάσεις για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, για την ενίσχυση των άνεργων επιχειρηματιών, για την πάταξη του παρεμπορίου, για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που επένδυσαν στην καθαρή ενέργεια καθώς και θέματα που αφορούσαν αποκλειστικά το Νομό Πέλλας όπως το οδικό δίκτυο του Νομού και την Τουριστική και Οικονομική ανάπτυξη του Νομού μας.
Κυρίως όμως ανοίξαμε νέους δρόμους και νέες αγορές με στοχευμένες δράσεις σε χώρες  όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Κίνα και τα αποτελέσματα είναι ορατά με την αύξηση των εξαγωγών των επιχειρήσεων του Νομού Πέλλας.
Για να βαδίσουμε όμως σε ένα καλύτερο αύριο η Κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τα λόγια και να προχωρήσει σε πράξεις με ουσιαστική βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα με την άρση αντικινήτρων, την απενοχοποίηση την επιχειρηματικής δραστηριότητας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την δημιουργία ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος με συντελεστές που μπορεί να αντέξει η επιχειρηματικότητα ώστε να οδηγηθούμε στην ανάδειξη μιας σύγχρονης, δυναμικής, καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
Το 2013 το Επιμελητήριο Πέλλας θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στα μέλη του και με την έναρξη των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ δεν θα πρέπει να χαθεί καμία επιχειρηματική ευκαιρία.  Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις προς την πολιτεία με γόνιμες – ρεαλιστικές προτάσεις για την ανακούφιση του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που αποτελεί το μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση.
Όλοι  οι επαγγελματίες θα πρέπει να επενδύσουμε στο αύριο και να αφήσουμε πίσω μας όλα τα άσχημα του παρελθόντος. Να δώσουμε ξανά στον Έλληνα και ξένο καταναλωτή το ποιοτικό προϊόν που παράγουμε και να αποκτήσουμε ξανά την προστιθέμενη αξία της υψηλής ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Να εμπιστευτούμε ξανά τους εαυτούς μας και να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, το οφείλουμε στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. 
Κλείνω με τις καλύτερες ευχές προς όλους για ένα δημιουργικό, ελπιδοφόρο και αισιόδοξο 2013.

Ο Πρόεδρος

Ιορδάνης Τσώτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)