Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Συνταξιοδότηση των αγροτών με 40 έτη ασφάλισης»




 
  Δικαιώνεται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,  ο αγώνας του Βουλευτή  κ. Ιορδάνη Τζαμτζή και 21 συναδέλφων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την συνταξιοδότηση των αγροτών στα 40 έτη ασφάλισης και τη χορήγηση σύνταξης στους γεννηθέντες του 1948 μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα αγροτικά θέματα.


Ο Βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με συνεχείς παρεμβάσεις, τόσο στον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση (16-1-2013), αλλά και με ομιλίες(φορολογικό Ν/Σ κ.α.) και ερωτήσεις, σε συνεργασία με τους συναδέλφους βουλευτές κ.κ. Αραμπατζή Φωτεινή, Κουκοδήμο Κωνσταντίνο, Χριστογιάννη Δημήτριο, Μακρή – Θεοδώρου Ελένη, Αναστασιάδη Σάββα, Σαμπαζιώτη Δημήτρη, Παπαδόπουλο Μιχάλη, Καρανάσιο Ευθύμιο, Βλαχογιάννη Ηλία, Μπατσαρά Γεωργία, Γεωργαντά Γιώργο, Ανδριανό Γιάννη, Μάνη – Παπαδημήτριου Άννα, Αντωνίου Μαρία, Βογιατζή Παύλο, Κουτσούμπα Ανδρέα, Πατριανάκου Φεβρωνία, Κοντογεώργο Κώστα, Κωνσταντινίδη Ευστάθιο, Αυγενάκη Ελευθέριο, Σολδάτο Θεόδωρο (22-1-2013),  αλλά και με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η οποία συζητήθηκε στη Βουλή στις 20-2-2013, ζητούσαν την συνταξιοδότηση των αγροτών με  40 χρόνια ασφάλισης και την απονομή σύνταξης στους γεννηθέντες το 1948.
Να σημειωθεί ότι ο Ιορδάνης Τζαμτζής αγωνίζεται για την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών , από το 2000 που εκλέχτηκε Βουλευτής του Νομού Πέλλας.

Στην συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ο Βουλευτής υποστήριξε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, από το 2000 μιλώ μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα για τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης του αγρότη και της αγρότισσας.
Ο αγρότης ξέρετε πολύ καλά ότι δεν δουλεύει με το στυλό μέσα σ’ ένα γραφείο, δουλεύει με το τρακτέρ, με την τσάπα, με το κλαδευτήρι, με το φτυάρι. Δουλεύει στα κτήματα, είτε έχει 40 βαθμούς έξω, δουλεύει μέσα στα χνούδια των ροδάκινων και τώρα δουλεύει στο κρύο κλαδεύοντας.
Ο άνθρωπος αυτός είναι εκείνος που πραγματικά κάνει μια βαριά και ανθυγιεινή εργασία. Δουλεύει μέσα στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα. Ο μόνος που δεν έχει καταχωρηθεί ως εργαζόμενος σε βαριά και ανθυγιεινή εργασία είναι ο αγρότης.
Ο ΟΓΑ σήμερα είναι ο κύριος φορέας ασφάλισης. Οι γεννηθέντες το 1948, κύριε Υπουργέ, έχουν αυτή τη στιγμή καταθέσει τα χρήματά τους, έχουν προπληρώσει τα χρήματα και επιπλέον έχουν νοικιάσει τα χωράφια τους. Είναι αυτή τη στιγμή, δηλαδή, χωρίς κτήματα, γιατί τα ενοικίασαν. Το ερώτημα είναι πώς θα τα βγάλουν πέρα, από τη στιγμή που είπαμε ότι θα πάνε στα σαράντα επτά χρόνια ασφάλισης.
Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει ρύθμιση και μέριμνα.
Ένα θέμα είναι αυτό.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι υπάρχει τεράστια αδικία για τους αγρότες. Όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα έχουν ανώτερο όριο ασφάλισης τα σαράντα χρόνια. Για τον αγρότη τέτοιο όριο δεν υπάρχει. Εγώ είμαι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και δεν με νοιάζει αν το προσωποποιήσει ο οποιοσδήποτε.
Σήμερα, αν ο αγρότης ασφαλιστεί στην ηλικία των είκοσι ετών θα πρέπει να πάρει σύνταξη μετά από σαράντα επτά χρόνια ασφάλισης.
Αυτό είναι τεράστια αδικία και πρέπει να το ρυθμίσουμε.

Πριν ακόμη το Μεσοπρόθεσμο, το τόνιζα εδώ μέσα και υπήρχε η δέσμευση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας ότι θα ρυθμιστεί το θέμα. Δεν είναι δυνατόν ο αγρότης να μην συμπεριλαμβάνεται, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, στη ρύθμιση αυτή,  δηλαδή στα σαράντα χρόνια ασφάλισης. Αν ασφαλιστεί, δηλαδή, στα 20 του χρόνια, στα 60 του χρόνια να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και να απολαύσει από εκεί και πέρα ό,τι μπορέσει να απολαύσει.»

 Στην δευτερολογία του ο κ. Τζαμτζής τόνισε:

Κύριε Υπουργέ, καταρχήν δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω τον καλό ή τον κακό και το λέω αυτό, διότι σ’ αυτή την Αίθουσα -επειδή γνωριζόμαστε- ξέρετε πολύ καλά ότι παλεύω πολλά χρόνια γι’ αυτό το θέμα.
Θα καταθέσω μάλιστα στα Πρακτικά μια ερώτηση για να δείτε ότι μέσα σε αυτούς που αναφέρετε ως καλούς είναι μέχρι και ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα ερώτηση, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Στέκομαι ιδιαίτερα λοιπόν, στο θέμα των σαράντα ετών ασφάλισης. Φυσικά δεν πρόκειται αύριο να πληρωθεί κανείς αυτά τα χρήματα. Γιατί; Πρώτα απ’ όλα το 2013 είναι το έτος που ο ΟΓΑ γίνεται κύριος φορέας ασφάλισης των αγροτών. Κάποιοι αγρότες λοιπόν μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία, έχουν πληρώσει δηλαδή εισφορές τα τελευταία χρόνια.
Για να συμπληρώσουν όμως αυτά τα σαράντα χρόνια θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμη.
Πρέπει να υπάρξει η ρύθμιση αυτή, διότι είναι άδικο.
Πρώτα απ’ όλα, είναι θέμα ισονομίας απέναντι στο Σύνταγμα. Δεν είναι δυνατόν οι αγρότες να βγαίνουν στη σύνταξη στα 47 χρόνια.
Αν ασφαλιστώ στα 20 μου χρόνια, είναι δυνατόν εγώ να έχω σαράντα επτά χρόνια ασφάλισης και οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος σε γραφείο καθήμενος, να παίρνει σύνταξη στα σαράντα χρόνια ασφάλισης; Αυτό δεν έχει σχέση με τα δημοσιονομικά.
Δεύτερον, επειδή αναφερθήκατε στον ΟΓΑ και επειδή ξέρω πολύ καλά τι έχει συμβεί, να θυμίσω ότι έχει γίνει αναλογιστική μελέτη για τον ΟΓΑ από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Ο ΟΓΑ στεκόταν πολύ καλά στα πόδια του. Αλλά πρέπει να πούμε ότι το 2008 μπήκαν στον ΟΓΑ διακόσιες δώδεκα χιλιάδες παντελώς ανασφάλιστοι συμπολίτες μας.
Και ορθά μπήκαν. Αυτό, όμως, δεν το επεδίωξε ο ΟΓΑ.
Ήταν πολιτική απόφαση, η οποία πάρθηκε για να καλυφθούν οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι δεν είχαν καμία απολύτως ασφάλιση. Τονίζω, λοιπόν, ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ απαίτηση ουσιαστικά των αγροτών να έχουν την ίδια μεταχείριση από την Κυβέρνηση.
Και εγώ είμαι βέβαιος ότι θα έρθει η Κυβέρνηση και θα διορθώσει αυτή την τεράστια αδικία που υπάρχει για τους αγρότες.
Θα ήθελα ακόμη να τονίσω ότι μπαίνουν θέματα ξεκάθαρα πλέον μείωσης του ορίου ηλικίας των αγροτών και κάτω από τα εξήντα επτά χρόνια.
Γιατί; Γιατί, όπως είπα πριν, η εργασία τους είναι και βαριά και ανθυγιεινή.
Όπως και να το δει κάποιος, όταν ένας άνθρωπος δουλεύει μέσα στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, με βαριά εργασία, όπως είναι η αγροτική, πρέπει να δούμε τα θέματα αυτά.
Από εκεί και πέρα, το τελευταίο που θέλω να θίξω είναι το θέμα της ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών.
Σήμερα, ρυθμίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλους τους εργαζόμενους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών που σήμερα δεν έχουν ασφάλιση, επειδή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν στα τέλη Δεκεμβρίου τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Ευχαριστώ.

Σήμερα,  ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τα αγροτικά θέματα, μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε ως εξής:

  «Σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδότηση, τα 67 χρόνια είναι το γενικό όριο που ισχύει για όλους τους Έλληνες. Και για τους αγρότες, όμως, θα υπάρξει ρύθμιση ότι όποιος έχει 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών, μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 62. Και ειδικά για τους Συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα κατατεθεί νομοσχέδιο με πρόβλεψη όσοι έχουν φτάσει το όριο συνταξιοδότησης, αλλά οφείλουν μέχρι 4.000 ευρώ στον ΟΓΑ, να βγαίνουν στη σύνταξη με σταδιακή παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού.
Τέλος, ειδικά για όσους αγρότες έχουν γεννηθεί το 1948, είχαν βγει σε πρόωρη σύνταξη και κινδύνευαν να μείνουν μετέωροι, δώσαμε τη λύση να επεκταθεί το πρόγραμμα από τα 10 στα 12 χρόνια, ώστε να τους καλύψει και φέτος και για του χρόνου, οπότε θα προστεθούν και οι γεννηθέντες το 1949».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)