Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ’ τάξης του 3ου Δημ. Σχολείου Γιαννιτσών στο υδραγωγείο του Πάικου, στον βιολογικό καθαρισμό των Γιαννιτσών και στον ποταμό Λουδία



 


Επίσκεψη πραγματοποίησαν στις 28 Μαρτίου 2013 οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών στο υδραγωγείο της πόλης που βρίσκεται στο Πάικο στην περιοχή του Ελευθεροχωρίου,
στις εγκαταστάσεις της μονάδας βιολογικής επεξεργασίας των αστικών λυμάτων της πόλης επί του 2ου χλμ Γιαννιτσών – Αλεξάνδρειας και στον ποταμό Λουδία. Τους μαθητές συνόδευαν οι δάσκαλοι της τάξης κκ. Κ. Αλβανός και Δ. Σαλονικίδης. Στην διαδικασία της όλης διοργάνωσης συμμετείχε και η περιβαλλοντολόγος κ. Κουτσουρά Χριστίνα.
Σκοπός της ενημερωτικής αυτής επίσκεψης ήταν η εξοικείωση των μαθητών με το τμήμα εκείνο του κύκλου του νερού που σχετίζεται άμεσα με τις διάφορες ανθρωπογενείς αστικές δραστηριότητες: τους τρόπους συλλογής και συγκέντρωσης της απαιτούμενης ποσότητας νερού, την προετοιμασία του για χρήση, καθώς και τους τρόπους επεξεργασίας των απορριπτέων ποσοτήτων νερού μετά τη χρήση τους και της διάθεσής τους στο περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα, στο υδραγωγείο του Πάικου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την συλλογή των νερών από τις πηγές του βουνού, την επεξεργασία του ώστε να γίνει κατάλληλο για πόση και την συγκέντρωσή του σε δεξαμενές απ’ όπου προωθείται στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης.
Στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, όπου καταλήγει το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης των Γιαννιτσών, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν από τους υπευθύνους της μονάδας για τον τρόπο επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, ώστε αυτά να καταστούν επαρκώς καθαρά και να μπορούν να διατεθούν χωρίς προβλήματα στο περιβάλλον. Όπως ενημέρωσαν τους μαθητές οι χημικοί της μονάδας τα νερά του βιολογικού είναι επαρκώς καθαρά ώστε θα μπορούσαν και να επαναχρησιμοποιηθούν σε χρήσεις όπως η άρδευση, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρου κτλ. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας αυτές οι τεχνικές δεν έχουν προχωρήσει ακόμη αρκετά.
Στη συνέχεια οι μαθητές μετέβησαν στον ποταμό Λουδία στον οποίο απορρίπτονται με σωληνωτό αγωγό τα επεξεργασμένα πλέον αστικά απόβλητα της πόλης των Γιαννιτσών, όπου μεταξύ άλλων είχαν την δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά την οικολογική κατάσταση του ποταμού και να επισκεφθούν και το ναυταθλητικό κέντρο που βρίσκεται στην περιοχή.
Μετά την επίσκεψη ακολούθησε συζήτηση στην τάξη όπου αναλύθηκαν τα συμπεράσματα που αποκόμισαν οι μαθητές από την επίσκεψή τους, καθώς και οι προτάσεις τους για μια πιο ορθολογική χρήση του νερού στην περιοχή.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)