Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για τα προβλήματα στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα



 
Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη, καλώντας τον να μην παρατείνει περαιτέρω χρονικά την ειδική εισφορά που επιβλήθηκε επί του τζίρου των επενδύσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα, να την καταστήσει αναλογικότερη, καθώς και να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επενδύσεων αυτών και να άρει αρκετές στρεβλώσεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η κ. Τζάκρη, η εισφορά που κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30% του τζίρου θέτει σε αμφισβήτηση την λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, ανατρέπει των επενδυτικό σχεδιασμό των ιδιοκτητών τους και καταρρακώνει την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους για όλους τους μελλοντικούς, δυνητικούς επενδυτές.-

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, το ελληνικό κράτος με τη συνεχή αλλαγή στάσης σε πολλούς τομείς της οικονομίας, μην τηρώντας πολλές φορές δεσμεύσεις που το ίδιο έχει αναλάβει, δεν συμβάλει στην διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, αφού κανείς επενδυτής τη στιγμή που θα πραγματοποιήσει μια επένδυση δεν γνωρίζει τις συνθήκες που θα επικρατούν την επομένη.
Ωστόσο, πρέπει όλοι μας να παραδεχτούμε ότι αυτή η κακή πολιτική πρακτική πρέπει να αλλάξει, καθώς καθίσταται πλέον σαφές ότι επιφέρει βαρύ τίμημα στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Αναγνωρίζετε βέβαια ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι συμβάσεις πρέπει να τηρούνται, όχι μόνο για ηθικούς λόγους, ή λόγους πολιτικής σταθερότητας, αλλά κυρίως για να μπορούμε να θεωρούμαστε ένα σύγχρονο κράτος που προσελκύει επενδύσεις, προσφέροντας ένα σταθερό περιβάλλον γι αυτές.
Ενάντια σ’ αυτήν την σταθερότητα και συνέχεια στο αναπτυξιακό περιβάλλον επιβλήθηκε προσφάτως εισφορά 25-30% στο τζίρο όλων των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά. Χωρίς να εξεταστεί ούτε η βιωσιμότητα των επενδύσεων αυτών, ούτε οι δανειακές τους υποχρεώσεις, επιβλήθηκε ένας εξισωτικός και ισοπεδωτικός φόρος που μετά βεβαιότητας θα διαλύσει πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, το ελληνικό κράτος, εξυπηρετώντας διαχρονικά μεγάλα συμφέροντα, αρνείται να άρει τις στρεβλώσεις στην χονδρική πώληση ενέργειας, καθιστώντας επί της ουσίας όλα τα νοικοκυριά, έμμεσους χορηγούς μεγάλων βιομηχανιών.
Τέλος, στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ προσμετρούνται και άλλες πηγές ενέργειας που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν ως ανανεώσιμες.    

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεστε να παρατείνετε περαιτέρω την εισφορά επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών, ή με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο να μειώσετε τα έσοδά τους;
2. Προτίθεστε να καταστήσετε πιο αναλογική την εισφορά ώστε να μπορούν και οι μικρότερες επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες;
3. Προτίθεστε να λάβετε αντισταθμιστικά μέτρα, όπως, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους και μείωση των επιτοκίων, ώστε να μπορέσουν σε βάθος χρόνου να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις;
4. Προτίθεστε να άρετε τις στρεβλώσεις στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)