Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ






    Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Έδεσσας αποτελεί ένα αναγνωρισμένο αναπτυξιακό εργαλείο του δήμου Έδεσσας από το 1986.
Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, θεμελιώδεις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασκούνται μέσω των κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων και παρέχονται με τον πλέον αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο, υψηλού επιπέδου αναγκαίες κοινωνικοπρονοιακές  υπηρεσίες μέσω δομών, όπως Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμΕΑ, ξενώνες, κέντρα πρόληψης, κέντρα πληροφόρησης, περιβαλλοντικά κέντρα, αθλητικοί & πολιτιστικοί χώροι, ωδεία, στα πλαίσια εθνικών & ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων ασκούνται θεμελιώδεις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υλοποιούνται κοινωνικές, αναπτυξιακές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, τουριστικές και αθλητικές δραστηριότητες (όπως επίσης η ύδρευση και η αποχέτευση από τις ΔΕΥΑ),  που χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έμεναν απρόσιτες στο ευρύ κοινό.
   Κυρίως παρέχονται υπηρεσίες κοινωνικής σημασίας απολύτως απαραίτητες για τους συμπολίτες μας.
   Υπηρεσίες που ανακουφίζουν τις πιο ευαίσθητες και ευάλωτες στις συνέπειες της κρίσης κοινωνικές ομάδες πολιτών.
   Υπηρεσίες, τις οποίες το ίδιο το κράτος αδυνατεί να διασφαλίσει και σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν απρόσιτες.
Τυχόν κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και απόλυση του προσωπικού τους θα ακρωτηριάσει την Αυτοδιοίκηση, θα δυσκολέψει την καθημερινή εξυπηρέτηση του συνόλου των κατοίκων και θα αφήσει αβοήθητους μπροστά στις συνέπειες της κρίσης αυτούς ακριβώς τους πολίτες που έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη της κρατικής συνδρομής.
Στην ουσία, καταργείται ευθέως η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η έννοια της αιρετότητας και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία των αιρετών της οργάνων να διοικούν. Δεν είναι τυχαίο ότι την κάθετη αντίθεσή του για την περαιτέρω κατάργηση ή συγχώνευση Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και της επαπειλούμενης απόλυσης των εργαζομένων σ΄ αυτά εκφράζει και το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Ωστόσο, επιχειρείται πλήρης αποδιάρθρωση των υπηρεσιών και δομών των δήμων της χώρας. Μετά τις συγχωνεύσεις που επέφερε ο Καλλικράτης, η ισορροπία του συστήματος οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση.
Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, σε ότι αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από 4.300 συγχωνεύτηκαν σε 520, (μείωση 88%), ενώ τα ΝΠΙΔ από 1.350 συγχωνεύτηκαν σε 492, (μείωση 64%)! Γίνεται αντιληπτό ότι οι Δήμοι όχι μόνο προχώρησαν αποφασιστικά σ’ αυτές τις συγχωνεύσεις αλλά σήκωσαν και το τεράστιο βάρος της αναζήτησης λειτουργικών ισορροπιών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Και όλα αυτά όταν οι Κυβερνήσεις δεν τόλμησαν μέχρι σήμερα να προχωρήσουν στις αναγκαίες συγχωνεύσεις των Οργανισμών της Δημόσιας Διοίκησης.
Όλοι σήμερα πρέπει να προστατεύσουμε τους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς, την εξυπηρέτηση των πολιτών, την κοινωνική και κοινωφελή δράση των ΟΤΑ, την εργασιακή ομαλότητα στο χώρο. Σε καμία δε περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταργηθούν οριζόντια νομικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί με απόφαση των οικείων δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΗΚΕΔΕ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Δήμου Έδεσσας συμμετέχοντας πλέον στο ενιαίο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Έδεσσας και των νομικών του προσώπων και από 1/1/2013 εντάσσεται πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο όπως ακριβώς ισχύει ήδη σήμερα για όλο το υπόλοιπο προσωπικό του Δήμου μας.
Επισημαίνουμε ότι ο αργός θάνατος με την μονομερή και «άνωθεν» διαγραφή ολόκληρων δημοτικών φορέων, η μονομερής και «άνωθεν», κατάργηση θέσεων εργασίας υπονομεύει και ακυρώνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη γυρίζει πίσω στη δεκαετία του ΄60 και την περιορίζει στην έκδοση μόνο πιστοποιητικών.
Είναι αναγκαία λοιπόν η ύπαρξη και η στήριξη της λειτουργίας των δομών των δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, των μοναδικών δημόσιων φορέων που βρίσκονται κοντά στους πολίτες και αναπληρώνουν το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος.
Όταν θα ‘πέσουν’ οι δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις ποιες άλλες δημοτικές δομές έχουν σειρά επειδή δεν παράγουν λογιστικά κέρδη και δημιουργούν κοινωνικά οφέλη; Οι πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι θα αφεθούν στην τύχη τους;  Τα ΚΑΠΗ; Το Γηροκομείο; Οι Παιδικοί Σταθμοί; Οι Βρεφονηπιακοί; 
Υπάρχει επιτακτική ανάγκη, σήμερα παρά ποτέ, η πολιτεία και όχι ο ιδιώτης, να σταθεί αρωγός στον δοκιμαζόμενο ανήμπορο πολίτη και άρα να του εξασφαλίσει ένα ανθρώπινο και σταθερό όσο και εγγυημένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, κάτι, που μόνο με τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν μέσα από τους Δήμους και με το υπάρχον προσωπικό μπορεί να γίνει και γι αυτό θα πρέπει να γίνει με Νομοθετική Ρύθμιση που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού, τη δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους και την ένταξη των εργαζομένων σε αυτές.
                Το ψήφισμα αυτό ψηφίσθηκε με την υπ΄ αριθμ. 163/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας στη 14η συνεδρίαση της 15ης Μαΐου  2013.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.


Φίλιππος Ν. Γκιούρος
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)