Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Συνταγολόγιο φυτοπροστατευτικών προϊόντων



 




 Γράφει ο Γεώργιος Καδερίδης
                        Ιδιώτης Γεωπόνος – Έμπορος Γεωργικών Εφοδίων


Προς: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλα τα υποκαταστήματα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Διαβάζοντας στον ηλεκτρονικό τύπο, ότι όλοι οι γεωτεχνικοί επικροτούν την θέσπιση συνταγολογίου φυτοπροστατευτικών προϊόντων, πιστεύοντας ότι εκφράζει τις απόψεις όλων των επιστημόνων Γεωπόνων, εμπόρων γεωργικών εφοδίων της χώρας και μεταφέροντας τις θέσεις όλων των συνεργαζόμενων αγροτών της περιοχής μου για το συγκεκριμένο θέμα, που μάλλον είναι και όλων των αγροτών της χώρας δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω κι εγώ κάποια πράγματα.
Κατ’ αρχάς διαβάζω κάποια δέσμη προτάσεων για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο από συναδέλφους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που κατά την γνώμη μου είναι μακριά από την πρώτη γραμμή, μακριά δηλαδή από την καθημερινή επαφή με τον πολύπαθο Έλληνα αγρότη, όπως είναι ο ιδιώτης επιστήμονας γεωπόνος πωλητής γεωργικών εφοδίων. Θα μου πείτε δεν συμμετέχει ο ιδιώτης γεωπόνος στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου. Ναι συμμετέχει ελάχιστα όμως, η φωνή του είναι χαμηλή έως ανύπαρκτη, διότι  θέλοντας να κάνει σωστά την δουλειά του, όλες  τις μέρες της εβδομάδας ακόμη και τις Κυριακές, εκτός από την υποχρεωτική παρουσία του στο κατάστημα τις ώρες λειτουργίας του, τις υπόλοιπες ώρες, αλωνίζει τα βουνά και τα λαγκάδια, παρακολουθώντας οπωρώνες, αμπέλια, θερμοκήπια και άλλες καλλιέργειες για να δώσει οδηγίες φυτοπροστασίας και επιστημονικές συμβουλές, τελείως αμισθί, στους συνεργαζόμενους αγρότες. Και λέω αμισθί, διότι αυτές οι υπηρεσίες είναι τελείως δωρεάν και το κέρδος προκύπτει από το σκεύασμα, το οποίο λόγω του έντονου ανταγωνισμού και της  αναζήτησης οικονομικότερων τρόπων παραγωγής από τους αγρότες είναι ελάχιστο ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Στις προτάσεις αυτές προστίθεται ακόμη ένας γεωπόνος συνταγολόγος ο οποίος με αμοιβή φυσικά από τον αγρότη, θα συνταγολογεί, και ένας άλλος επιστήμονας  γεωπόνος, ο πωλητής θα πωλεί το σκεύασμα. Είναι σα να λέμε ένας γιατρός παθολόγος θα στέλνει σε έναν άλλο γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας έναν ασθενή και μαζί θα συνταγολογεί τα φάρμακα που θα χρησιμοποιήσει ο δεύτερος γιατρός. Αν είναι δυνατόν. Παγκόσμια πρωτοτυπία που χρήζει ιδιαίτερης διερεύνησης ψυχοθεραπευτικής μορφής. Θα μου πείτε σε άλλες χώρες υπάρχουν συνταγολόγοι γεωπόνοι. Ναι, αλλά εκεί δεν υπάρχουν γεωπόνοι στους χώρους πώλησης των γεωργικών εφοδίων.
Η συνταγή αυτή θα έχει ισχύ όπως διάβασα σε κάποια πρόταση 15 ημέρες και θα κοστίζει στον αγρότη κάπου 70 ευρώ, ενώ πιθανόν ο αναγραφόμενος ψεκασμός μπορεί να κοστίζει πολύ λιγότερο, περίπου 30-40 ευρώ ο τόνος όπως είναι το μέσο κόστος ενός ψεκασμού για τα ροδάκινα σε μια μέση γεωργική εκμετάλλευση. Δηλαδή θα πληρώνεται η συνταγή ακριβότερα από το προτεινόμενο σκεύασμα.
Όσον αφορά τις 15 ημέρες ισχύος της συνταγής, είναι δυνατόν να ισχύσει κάτι τέτοιο. Εδώ ανά δύο η τρεις ημέρες μπορεί λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως βροχή για το φουζικλάδιο της μηλιάς, να γίνεται συνεχής αλλαγή δραστικών, και τότε τι θα γίνεται, θα πληρώνονται συνεχώς συνταγές που θα πηγαίνουν άχρηστες.
Και σε τέτοιες περιπτώσεις θα αναγκάζεται ο αγρότης να στήνεται στην ουρά για μια συνταγή, ενώ τώρα τρέχει άμεσα, χωρίς επιπλέον κόστος, γρήγορα και απλά προμηθεύεται από τον επιστήμονα της εμπιστοσύνης του το σκεύασμα, ραντίζει και προλαβαίνει το κακό. Και πιο θα είναι το κίνητρο του συνταγολόγου να κάνει σωστά τη δουλειά του, αφού έτσι κι αλλιώς ξέρει ότι ο αγρότης υποχρεωτικά πρέπει να περάσει από το γραφείο του να πληρώσει για να μπορέσει να ψεκάσει. Μήπως στη κοινωνία που ζούμε, σε κάποιους το κίνητρο θα είναι ο τρόπος συμπεριφοράς κάποιας εταιρείας παραγωγής και πώλησης δραστικών προς το πρόσωπό του. Μήπως αυτός θα ρωτήσει πότε τον Έλληνα αγρότη ποια δραστική θα συνταγογραφήσει, λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος της για μια συγκεκριμένη ασθένεια. Παράδειγμα τώρα που αντιμετωπίζουμε την μονίλια στα ροδάκινα, διαλέγουμε εμείς από τις περίπου δέκα διαφορετικές δραστικές κάποιες δύο ή τρείς και μετά από συζήτηση με τον ενδιαφερόμενο αγρότη καταλήγουμε ανάλογα με την ευαισθησία της ποικιλίας και το ιστορικό του οπωρώνα σε κάποια που θα αντιμετωπίσει την ασθένεια καλύτερα και οικονομικότερα. Ο συνταγολόγος πιθανόν για διάφορους λόγους μπορεί να είναι κολλημένος με κάποια δραστική και πιθανώς να μην λαμβάνει υπόψη του την σπατάλη που θα επιβάλλει υποχρεωτικά στον ενδιαφερόμενο αγρότη.
Τώρα όσον αφορά την αειφόρο και «πράσινη» γεωργική ανάπτυξη της χώρας, επειδή τυγχάνει να είμαι κοντά στους συνεργαζόμενους αγρότες από την επίβλεψη της παραγωγής τους έως την εμπορία  κάποιων προϊόντων τους και συγκεκριμένα στα πυρηνόκαρπα και στα ακτινίδια , πρέπει να μάθετε ότι τα Ελληνικά φρούτα και λαχανικά είναι τα καθαρότερα στις αγορές της Ε.Ε. και της Ρωσίας όσον αφορά στα ελάχιστα θεσπισμένα MRL’S των δραστικών ουσιών. Διότι όλοι  οι επιστήμονες  γεωπόνοι προτείνουν εγκεκριμένα για κάθε καλλιέργεια  γεωργικά εφόδια, λαμβάνουν αυστηρά υπόψη  τους τα όρια συγκομιδής των σκευασμάτων, και ακόμη το ζητούν και οι ίδιοι οι Έλληνες αγρότες, διότι τρώνε και οι ίδιοι και τα παιδιά τους από τα προϊόντα τους.
Προς τι λοιπόν η αναγκαιότητα του συνταγολόγου γεωπόνου. Για την ακύρωση ενός άλλου επιστήμονα ή για την αύξηση του κόστους παραγωγής με πρόσθετα βάρη στον Έλληνα αγρότη. Ή μήπως για την σύγχυση των ρόλων στα μάτια του Έλληνα αγρότη, που πληρώνει την νύφη δυο επιστημόνων με τυχόν διαφωνίες και αμφισβητήσεις για συγκεκριμένη απλή δουλειά στην πλάτη του. Ή μήπως κυριότερο για την καχυποψία των Ελλήνων αγροτών για τυχόν διαπλοκές εις βάρος τους, διότι ήδη κυκλοφορούν φήμες για εξασφαλισμένες συνταγές από μερικούς από εμάς με έμμεσο τρόπο και ανίερες συνεργασίες και ακόμη χειρότερα για προετοιμασία δικών τους συνταγολόγων κάποιων από τις μεγάλες εταιρείες δραστικών του χώρου. Δυσκινησία λοιπόν στις εργασίες του Έλληνα αγρότη και περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής στα ήδη ακριβότερα σκευάσματα στην Ε.Ε.
Ακύρωση εκλεκτών και  άριστα εκπαιδευμένων επιστημόνων γεωπόνων, οι περισσότεροι των οποίων παρακολουθήσαν άπειρα σεμινάρια εταιρειών παραγωγής και ανάπτυξης δραστικών ουσιών φυτοπροστασίας, επιστημονικών συλλόγων και άλλων, και οι οποίοι είναι άμισθοι συμβουλάτορες χρησίμων και παραγωγικών συμβουλών, μεταφορείς της σύγχρονης παγκόσμιας τεχνολογίας του κλάδου στους αγρότες, συγχρόνως φίλοι τους και συμπάσχοντες στα προβλήματά τους, διότι όλοι μας ανεξαιρέτως είμαστε και χρηματοδότες τους ατόκως , όπως πολύ καλά γνωρίζετε η πίστωση, το απλώς λεγόμενο «βερεσέ», πάει σύννεφο με όλες του τις επιπτώσεις.
                Και φυσικά ο συνταγολόγος θα πρέπει να πληρώνεται τοις μετρητοίς, για το πιθανό, έτοιμο φαγητό που θα σερβίρει καθ’ υποψίαν των υποχρεωτικώς στρεφόμενων προς αυτόν αγροτών.
Για όλους τους πιο πάνω και κάποιους άλλους  που καθ’ οικονομίαν  χώρους δεν μπορώ να αναφέρω λόγους, μου είναι τελείως ακατανόητος ο λόγος της ύπαρξης του συνταγολόγου γεωπόνου.  Αν ο λόγος είναι συντεχνιακός στις πλάτες των Ελλήνων αγροτών και της πολύπαθης Ελληνικής οικονομίας, αυτό είναι ακόμη χειρότερο.
                                        Γεώργιος Καδερίδης
                Ιδιώτης Γεωπόνος – Έμπορος Γεωργικών Εφοδίων
                              Τηλ : 2382061422 – Κρύα Βρύση Πέλλας
    Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ιδιωτών Γεωπόνων Ημαθίας Πέλλας Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)