Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ομιλία για την Ηπατίτιδα .



ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ 




ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΣΤΑΥΡΟ ΝΟΥΣΗ  (φώτο δεξιά)

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για την Ηπατίτιδα, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας οργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση,
κεντρικός ομιλητής της οποίας ήταν ο Διευθυντής του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Έδεσσας Σταύρος Νούσης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ συμμετείχαν Διευθυντές, Προιστάμενοι και πολλά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, άλλων υπηρεσιών του Διοικητηρίου και ενδιαφερόμενοι πολίτες.
 Ο Στ. Νούσης  που κατάγεται από την ΄Ορμα,παρουσίασε περισσότερες πληροφορίες τις οποίες είναι σημαντικό να γνωρίζουμε. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι ο ιός απαντάται σε τρεις διαφορετικές μορφές A, B και C. Για τις δύο πρώτες μορφές υπάρχει εμβόλιο και ο νεαρός πληθυσμός της Ελλάδας έχει εμβολιαστεί μέσα από τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να προβούν σε εξετάσεις και στη συνέχεια να εμβολιαστούν.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων των φορέων ηπατίτιδας Α και Β τα συμπτώματα είναι ελαφριάς μορφής και σπάνια χρειάζεται νοσηλεία. Οι φορείς της ηπατίτιδας τύπου C μπαίνουν υποχρεωτικά σε θεραπευτικό πρόγραμμα, καθώς οι επιπτώσεις της ασθένειας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, μέσω του οποίου αναμένεται συνήθως ίαση. Τα άτομα που είναι φορείς του ιού μπορούν να τεκνοποιήσουν, ακολουθώντας τις οδηγίες των ιατρών στο στάδιο του προγεννητικού ελέγχου και αμέσως με τη γέννηση των νεογνών (χρειάζεται να εμβολιαστούν άμεσα και να τους χορηγηθούν αντισώματα για προστασία από πιθανή μόλυνση).        

Η μετάδοση των ιών της ηπατίτιδας γίνεται με το αίμα, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κοινή χρήση οδοντόβουρτσας, σύριγγας ή ξυραφιών και οπωσδήποτε κατά την σεξουαλική επαφή (συνιστάται η χρήση προφυλακτικού) ή οποιασδήποτε άλλης επαφής με αίμα ή παράγωγά του. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών καθώς επίσης και λιπαρών τροφών επιβαρύνει το συκώτι, οπότε είναι καλό να αποφεύγονται από αυτούς που θέλουν να προσέχουν την υγεία τους.                   

Με την ευκαιρία ο κ. Νούσης τόνισε ότι οι τρόποι μετάδοσης και προφύλαξης των ιών της ηπατίτιδας είναι κοινοί με τον ιό HIV, τον ιό του AIDS όπως αναφέρεται συνηθέστερα. Σ’ όλα τα δημόσια νοσοκομεία, όπως και στα κέντρα ενημέρωσης πανελλαδικά παρέχεται δωρεάν εξέταση σε άτομα που έχουν την υπόνοια ότι μπορεί να είναι φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)