Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΑΝΕΜΟΣ»






Ο Πάνος Γαληνός επέστρεψε δυναμικά με ένα τραγούδι από τα παλιά με τον τίτλο «΄Ανεμος». Ένα τραγούδι – δείγμα γραφής δύο αξιολογότατων δημιουργών που εμπιστεύτηκαν την αισθητική και τις ερμηνευτικές ικανότητες ενός νέου καλλιτέχνη.

Πάνο, μίλησέ μας για τους δημιουργούς αλλά και για τον λόγο που έκανες την συγκεκριμένη επιλογή.

Απάντηση :
To τραγούδι Άνεμος είναι σε μουσική του Γιάννη Βαφίνη και σε στίχους του Γιώργου Λεκάκη. Ο Γιάννης Βαφίνης είναι ένας αξιόλογος συνθέτης αλλά και με δική του δισκογραφία ως ερμηνευτής . Έχει συνθέσει πολλά αξιόλογα τραγούδια, και ως μέλος του γκρουπ ¨ Τα παιδιά του Οδυσσέα ¨ , ενώ ένα από τις πιο μεγάλες του επιτυχίες ήταν ¨ Το δαχτυλίδι ¨ που είχε ερμηνεύσει και ο Διονύσης Σχοινάς. Ο Γιώργος Λεκάκης είναι ένας πολύ γνωστός και αναγνωρισμένος στο χώρο στιχουργός με πληθώρα συνεργασιών με ονόματα όπως ο Πασχάλης Τερζής , ο Βασίλης Καρράς , ο Νότης Σφακιανάκης , ο Θέμης Αδαμαντίδης .
Το συγκεκριμένο τραγούδι το άκουσα το χειμώνα που μας πέρασε τυχαία και αμέσως θέλησα να δοκιμάσω να το τραγουδήσω. Αυτό που με συγκίνησε στον Άνεμο ήταν ότι θυμίζει πολύ Ελλάδα. Αυτό και μόνο έφτανε για να μπω στη διαδικασία να το δουλέψω στο στούντιο και να το παρουσιάσω ελαφρώς διαφοροποιημένο από την αρχική του εκτέλεση.

Ερώτηση : Το συγκεκριμένο τραγούδι με τίτλο « ΄Ανεμος», δεν ήταν ως επιλογή, ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή αλλά παράλληλα έχει στο ιστορικό του πολλές επανεκτελέσεις κι αρκετές δοκιμές όπως αυτή της αξέχαστης Βίκυς Μοσχολιού. Τι προσφέρει σε σένα, καλλιτεχνικά μια τέτοια επιλογή…

Απάντηση : Θα τολμήσω να πω ότι το τραγούδι αυτό με έβαλε στη διαδικασία να ασχοληθώ , παρέα με τον Θόδωρο τον Ντάρμα τον συνεργάτη μου που έκανε την παραγωγή και την ενορχήστρωση του , με το πώς μπορεί να γίνει μια πιο σύγχρονη προσέγγιση σε ένα τραγούδι απ τα παλιά και τελικά νομίζω ότι καλλιτεχνικά δικαιωθήκαμε καθόσον το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος από τις πρώτες μέρες που κυκλοφόρησε.

Ερώτηση : Λένε πως ο καλλιτέχνης δοκιμάζει και δοκιμάζεται. Το γεγονός ότι μετά από περίπου 20 χρόνια από την τελευταία εκτέλεση του τραγουδιού (οπότε μεσολάβησε η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας), κατάφερες να φέρεις το τραγούδι «΄Ανεμος» στο προσκήνιο και να καταγράφεις κάθε μέρα περισσότερα από 1.000 views στο you tube, είναι αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία…..

Απάντηση : Σαφέστατα αποτελεί δικαίωση και ηθική ικανοποίηση η επιτυχία που σημειώνει το τραγούδι αυτό στα social media . Έχει ξεπεράσει συνολικά τις 30.000 προβολές σε λιγότερο από ένα μήνα κυκλοφορίας και συνεχίζει. Είναι πολύ μεγάλη η δύναμη του Internet και η αμεσότητα πλέον μεταξύ μιας μουσικής πρότασης και κοινού.



Ερώτηση : Η επιτυχία αυτή αποτυπώνεται στις εμφανίσεις σου στο κοινό, στα live δηλαδή…. Τι σχόλια εισπράττεις από τον κόσμο?

Απάντηση : Θα σας πω μόνο ότι όπου έχω παίξει live τον τελευταίο καιρό , τον Άνεμο τον ζητάνε ξανά και ξανά. Είναι ένα χορευτικό τραγούδι με ξεχωριστή μελωδία και ωραίο  στίχο που αποτυπώνεται στο αυτί του ακροατή κατευθείαν . 

Ερώτηση : Το τραγούδι « ΄Ανεμος» αποτελεί ουσιαστικά τον προάγγελο της δεύτερου δισκογραφικού σου εγχειρήματος με τίτλο «Απ τη χαραμίδα ως τον ουρανό». Είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα ανάτασης….. Δεν ξέρουμε αν και τα υπόλοιπα τραγούδια που θα αποτελέσουν αυτόν τον κύκλο τραγουδιών θα είναι στο ίδιο πνεύμα……

Απάντηση : Η αλήθεια είναι ότι  μουσική μου βάση είναι η ποπ μουσική . Όμως οτιδήποτε είναι κοντά στην ελληνική παράδοση μου κεντρίζει το ενδιαφέρον, οπότε σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες παρόμοιες απόπειρες  αντίστοιχου ύφους τραγουδιών.

Ερώτηση : Πιστεύεις ότι ο κόσμος μέσα στα πολλά προβλήματα που τον απασχολούν ενδιαφέρεται ακόμη για τη μουσική? Είναι διέξοδος? Είναι ανάγκη? Τι περιμένει το κοινό από έναν καλλιτέχνη?

Απάντηση : Η μουσική στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο Έλληνας αποτελεί διέξοδο και παρηγοριά. Όλος ο κόσμος αισθάνεται περισσότερο την ανάγκη να εκφραστεί μέσω της μουσικής αλλά και να διασκεδάσει… να ξεδώσει και να ξεφύγει από τα προβλήματα. Ο καλλιτέχνης οφείλει να αφουγκράζεται την ανάγκη αυτή του κοινού και να την εκφράζει μέσα από τις προτάσεις που κάνει μέσω της δουλειάς του.

Ερώτηση : Εχεις ένα φανατικό, δικό σου κοινό που ολοένα και πληθαίνει χωρίς να απασχολείς τα τηλεοπτικά «παράθυρα» ή, να είσαι ιδιαίτερα προβεβλημένος. Μήπως αυτό είναι και ένα μήνυμα του τύπου «γίνεται κι αλλιώς»?

Απάντηση : Με την κατάρρευση της δισκογραφίας άλλαξαν πολλά στον τρόπο που παρουσιάζεται ένας καλλιτέχνης στο κοινό.  Πλέον το Ιnternet αποτελεί το κύριο μέσο με το οποίο διαφημίζεται ένα μουσικό προϊόν . Κανείς βέβαια δεν απαξιώνει τα τηλεοπτικά ¨ παράθυρα ¨ τα οποία απευθύνονται και σε κάποιο κόσμο που δεν έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με το διαδίκτυο και τους υπολογιστές. Το βασικό είναι να μιλάμε μέσα από την μουσική που κάνουμε και λιγότερο από οτιδήποτε άλλο.

Ερώτηση : Πάμε και στα άμεσα καλλιτεχνικά σου σχέδια….

Απάντηση : Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί το νέο μου cd single  με τίτλο ''Απ ' τη Χαραμίδα ως τον Ουρανό..." και θα ακολουθήσουν κάποιες εμφανίσεις και παρουσιάσεις του στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη , με βάση πάντα τη Μυτιλήνη από όπου κατάγομαι και ζω μόνιμα.

Πάνο, σ ευχαριστούμε πολύ. Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)