Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Το Βοήθεια Στο Σπίτι πραγματικά δίπλα στον πολίτη




Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι Αριδαίας Νο 1 ξεκίνησε την δράση του στις 31-12-2002 με τις τρεις απαραίτητες για την λειτουργία του ειδικότητες. Μία Κοινωνική Λειτουργό, μία Νοσηλεύτρια και δύο Οικογενειακούς Βοηθούς. Λόγω της αυξημένης ζήτησης των υπηρεσιών του προγράμματος και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ενός νέου προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε την δράση του στις 12- 09- 2005 με τις τρεις παραπάνω ειδικότητες επίσης, το Βοήθεια στο Σπίτι Αριδαίας Νο 2. 

Μέχρι σήμερα και τα δύο προγράμματα προσφέρουν ασταμάτητα τις υπηρεσίες τους και  απευθύνονται κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως, σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε άτομα με ειδικά προβλήματα (άτομα με ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα ή προβλήματα εξαρτήσεων). Προτεραιότητα δίνεται σε αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Σκοπός των προγραμμάτων «βοήθεια στο σπίτι»  είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελουμένων, η υποβοήθηση της ανεξάρτητης και αυτόνομης διαβίωσης του ατόμου στην κοινότητα, η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των επωφελούμενων. 
Στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, προτεραιότητα δίνεται σε άτομα χωρίς οικογενειακό περιβάλλον, οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και έχουν χαμηλό εισόδημα.
Οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι οι εξής ανά ειδικότητα:
Η κοινωνική λειτουργός ερευνά την υγεία, τις συνθήκες διαμονής, διατροφής, την οικογενειακή, οικονομική, ασφαλιστική και κοινωνική κατάσταση του χρήζοντος βοήθειας ατόμου, προσδιορίζει τις ανάγκες και επιλαμβάνεται την επίλυσή τους,
και παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη στους ωφελούμενους και τις οικογένειες τους. 
Η νοσηλεύτρια παρέχει κατ’ οίκον βασικές νοσηλευτικές υπηρεσίες  όπως αιμοληψίες, έλεγχος Αρτηρ. Πίεσης – σακχάρου- τριγλυκερίδια- χοληστερίνης καθώς και πιο ειδικές νοσηλευτικές υπηρεσίες όπως αλλαγή καθετήρων, περιποίηση πληγών και κατακλίσεων, ατομική υγιεινή(μπάνιο), παρέχει επίσης ιατρική φροντίδα με προγραμματισμό προληπτικών εξετάσεων, εγγραφή φαρμάκων, διαμεσολάβηση με θεράποντα ιατρό και συνοδεία του ωφελούμενου σε υπηρεσίες υγείας. 
Οι οικογενειακοί βοηθοί παρέχουν οικιακή Φροντίδα και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης, όπως καθαρισμός σπιτιού
μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών, αγορά και παράδοση φαρμάκων, βοήθεια στη νοσηλεύτρια στις ειδικές νοσηλευτικές υπηρεσίες, συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες.
Πέρα από τα παραπάνω, η συντροφιά και η ζεστασιά που προσφέρουν οι επαγγελματίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στους επωφελουμένους αποτελεί, ίσως τη σημαντικότερη υπηρεσία του προγράμματος. Επιπροσθέτως στα γραφεία των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι Αριδαίας λειτουργεί εδώ και μια εξαετία και πλέον, από το προσωπικό των προγραμμάτων τμήμα διανομής ρούχων, υποδημάτων, λευκών ειδών, παιχνιδιών, είδη μπεμπέ, τροφίμων ακόμα και επίπλων. Υλικά αγαθά τα οποία δίνονταν και δίνονται από πολίτες για να δοθούν σε άλλους πολίτες που τα χρειάζονται. Επίσης από τα τέλη του Ιουλίου 2013 μοιράζονται φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε 40 και πλέον οικογένειες εβδομαδιαίως έπειτα από δωρεά γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Με εκτίμηση
Η κοινωνική λειτουργός του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι Αριδαίας Νο1
Νικολαϊδου Σοφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)