Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ανδρέας Κόγιος: Στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνσταϊν, ούτε και να έχεις προίκες












Έκπληξη η συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου Αλμωπίας Ανδρέα Κόγιου στην εφημερίδα ΓΕΓΟΝΟΤΑ του Ν. Πέλλας


Δεν ασκεί στείρα κριτική κατά της Δημοτικής Αρχής. Παρουσιάζει μέρος των προτάσεων και απόψεων του για την περιοχή



Σαφώς διαφορετική , από άλλες τετριμμένες συνεντεύξεις ενδιαφερόμενων για τον Δήμο Αλμωπίας είναι η συνέντευξη  του Ανδρέα Κόγιου στην εφημερίδα ΓΕΓΟΝΟΤΑ του Ν. Πέλλας.

 Παρουσιάζει τις σκέψεις του και δεν ποντάρει στην αποτυχία η επιτυχία της σημερινής διοίκησης , η οποία εφαρμόζει το πρόγραμμά της και αναλόγως κρίνεται από τους πολίτες.


Ο πρώην Αντιδήμαρχος, πρόεδρος του ΧΥΤΑ και Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κάνει γνωστό ότι θα είναι υποψήφιος και καλεί τους πολίτες της Αλμωπίας να συστρατευθούν  μαζί του, καθώς όπως λέει
«Τίποτα δεν αλλάζει μόνο του. Ελάτε να τα αλλάξουμε μαζί».
Στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνσταϊν, ούτε και να έχεις μόνο κομματικές προίκες
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡ:  Οι λόγοι που σας οδήγησαν να κατεβείτε ως υποψήφιος Δήμαρχος;
Πολλοί ίσως αναρωτηθούν  και με το δίκιο τους, γιατί σε μια εποχή δύσκολη  για τον καθένα και την τοπική αυτοδιοίκηση , ένας άνθρωπός που ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση ,αλλά δεν είναι προβεβλημένος ως στέλεχος πρώτης γραμμής ή ως «ηγέτης» , να διεκδικεί τον Δήμο Αλμωπίας.
Γνωρίζω ότι πολλοί θα επιχειρήσουν με διάφορους τρόπους να «υποβαθμίσουν» την υποψηφιότητά μου. Αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού και το γνωρίζω . Γνωρίζω όμως και μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητές μου. Είχα την τύχη να ασχοληθώ με τα κοινά σε μια περίοδο  που κυριαρχούσαν τα τοπικά «μεγαθήρια» της πολιτικής Έμαθα πολλά. Έμαθα να ξεχωρίζω το εφικτό με το ανέφικτο. Στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνστάιν. Απλά πρέπει να είσαι πρακτικός, κοντά στον πολίτη και ποτέ να μην τον υποτιμάς. Ούτε και να αναγάγεις σε επιστήμη και ταλαιπωρία για τον πολίτη το αυτονόητο. Θεωρώ ότι έχω έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η περιοχή.  Καλές οι προεκλογικές εκθέσεις  ιδεών ,αλλά η ζωή και η πραγματικότητα θέλουν πράξεις και αποτελέσματα.
ΕΡ: Λίγο πολύ όλοι τα ίδια λένε


 ΑΠ: «Δεν έχετε άδικο. Όλοι όμως κρίνονται . Ο κόσμος έχει τον κοινό νου και καταλαβαίνει . Κρίνει και αποφασίζει. Ότι δεν αλλάζει μόνο του, Πρέπει να το αλλάξουμε Εμείς. Όλα αυτά τα χρόνια κατάλαβα ότι αν δεν παρέμβεις να αλλάξεις κάποια πράγματα, δεν θα αλλάξουν ποτέ. Γι’ αυτό καλώ τους πολίτες της Αλμωπίας να συστρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια, γιατί η περιοχή μας έχει πολλά αναξιοποίητα πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, το χιονοδρομικό κέντρο, ενώ ανήκει στο Δήμο Αλμωπίας, το διαχειρίζεται η Περιφερειακή Ενότητα. Το διαχειρίζεται ως προσωπική  της περιουσία και η Αλμωπία δεν έχει κανένα όφελος.
Ούτε καν τον δρόμο που υπάρχει προς την πλευρά της Αλμωπίας , μέσω Κερασιάς, δεν θέλουν να καθαρίζουν και να τον κρατάνε ανοικτό. Το αποτέλεσμα είναι να χάνει και η Αλμωπία ,αλλά και το χιονοδρομικό.  Από τις πρώτες προτεραιότητές μας είναι η επιστροφή του στο Δήμο μας και η αξιοποίησή του προς όφελος των δημοτών μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ναι στην αμοιβαία συνεργασία και αλληλεγγύη , όχι όμως πάντα σε βάρος μας.  Ότι αξιόλογο υπάρχει, το παίρνουν για λογαριασμό τους πάντα  τρίτοι. Ε, όχι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Έχουν φτιάξει τρεις δρόμους για το χιονοδρομικό και δεν έχουν ασφαλτοστρώσει την πρόσβαση προς Αλμωπία.
Πέρα από την αυτονόητη φροντίδα για τον κάμπο και τους αγρότες μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Τα λουτρά Πόζαρ είναι η ατμομηχανή της τουριστικής ανάπτυξης. Είναι καιρός να τα συνδυάσουμε και με τις υπόλοιπες περιοχές . Ήδη στον θρησκευτικό τουρισμό ,χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα κάτι οργανωμένο και μεθοδευμένο ,το Μοναστήρι των Προμάχων και του Αρχαγγέλου , δέχονται πολλούς πιστούς .Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αλμωπίας είναι άγνωστα και φυσικά αναξιοποίητα.
Όμως και η υπόλοιπη σύγχρονη δραστηριότητα  πρέπει να αναδειχθεί. Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε  και να τα συνδυάσουμε όλα . Να δώσουμε την δυνατότητα στον επισκέπτη να γεμίσει τον χρόνο του και γιατί όχι να επιμηκύνει την παραμονή του στη περιοχή.
Τα βουνά μας είναι από τα πιο όμορφα. Είχαμε την περιβαλλοντική εκπαίδευση  με επισκέψεις μαθητών από όλη την Ελλάδα. Αυτό το κομμάτι μάλλον το παραμελήσαμε και δεν δώσαμε την σημασία που έπρεπε.
Το γεωθερμικό πεδίο της Σωσάνδρας είναι ένας θερμός γίγαντας που κοιμάται και που κανείς μέχρι σήμερα δεν θέλει να ξυπνήσει.
Με μικρές παρεμβάσεις  μπορούν να γίνουν  λιμνοδεξαμενές ,κυρίως στην Ανατολική Αλμωπία και να δοθεί οριστική λύση στο αρδευτικό, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτών ,αλλά και η ταλαιπωρία τους.
Συνεπώς μιλάμε για απλά πράγματα και όχι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Επίσης, έχω να πω στους δημότες μας ότι τα ανταποδοτικά τέλη  θα μένουν σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και θα αξιοποιούνται από τους ίδιους τους πολίτες της τοπικής μας κοινωνίας. Δεν θα φεύγει ούτε ένα ευρώ έξω από το Δήμο Αλμωπίας. Θα εργάζονται δημότες κάθε τοπικού διαμερίσματος με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, δηλαδή«Από την Αλμωπία για την Αλμωπία».
Και κάτι πού βασικό. Ποιοτική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.
Ερ:Ένα σχόλιο για την Δημοτική Αρχή
«Η σημερινή Δημοτική Αρχή, είναι αλήθεια ότι παρέλαβε κάτι καινούργιο, τον νέο Καλλικρατικό Δήμο. Έπρεπε να ενώσει διαφορετικές λειτουργίες , διαφορετικές αντιλήψεις και νοοτροπίες ,διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετικά προβλήματα. Να ισορροπήσει και να εξισώσει προς το καλύτερο για όλους  τις όποιες ανισότητες.
Παρέλαβε πολλές υποχρεώσεις των δύο πρώην Δήμων  Έχει το πρόγραμμα της ,τη λειτουργία της και κρίνεται από τον κόσμο.
Θεωρώ  όμως, ότι παρά τις δυσκολίες θα μπορούσε να είναι πιο ευκίνητη στην καθημερινότητα και πιο ευέλικτη σε πολλά ζητήματα. ΄Ετσι όμως κρίνει αυτή ότι πρέπει να λειτουργεί και είναι δικαίωμά της . Είναι όμως και δικαίωμα του κόσμου να ζητάει τουλάχιστον το καλύτερο σε λειτουργικά ζητήματα και ζητήματα εξυπηρέτησης που δεν χρειάζονται χρήματα. Νομίζω ότι στον τομέα συντονισμού και άμεσης ανταπόκρισης στην επίλυση των απλών καθημερινών προβλημάτων δεν τα κατάφερε.
Πέρα από την κυβερνητική πολιτική συρρίκνωσης της Περιφέρειας , εκτιμώ ότι έπρεπε να αντιδράσει πιο δυναμικά και να συσπειρώσει τον κόσμο απέναντι στην μεταφορά  και κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών . Αντί αυτού επικράτησε μία αντίληψη ηττοπάθειας και «τετελεσμένων».
Ουσιαστικά αδρανοποίησε τον κόσμο , που μοιραία μένει απαθής και σχεδόν αδιάφορος και σε άλλα κρίσιμα και χρήσιμα ζητήματα. Έπρεπε  και πρέπει  να αντιδράσει άμεσα σε θέματα που επείγουν για τους πολίτες της Αλμωπίας, διότι το ΙΚΑ θα φύγει, η Εφορία έχει φύγει. Τάγμα Εθνοφυλακής Αριδαίας ,ΟΑΕΔ, Δασαρχείο.  Στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας οι οργανικές θέσεις όποιος βγαίνει στη σύνταξη καταργείται, αυτό σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κλείσει ή θα παραμείνει ως αγροτικό ιατρείο.
 ΞΕΓΥΜΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ
Τι άλλο θα αφαιρέσουν από την Αλμωπία; Όλα αυτά αφορούν τους πολίτες της Αλμωπίας και ο Δήμος οφείλει δυναμική παρέμβαση για να προστατέψει τον κόσμο. Επίσης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την αστυνόμευση, καθώς μετακινούν συνεχώς αστυνομικούς από το Α.Τ. Αριδαίας σε κέντρα λαθρομεταναστών και η Αλμωπία μένει χωρίς επαρκή αστυνόμευση και οι κλοπές είναι καθημερινές. Όσον αφορά στην Εφορία, αν πάτε μια μέρα στην Έδεσσα θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι είναι πολίτες της Αλμωπίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε καταντήσει εσωτερικοί τουρίστες της Έδεσσας και η Αριδαία έχει νεκρώσει. Ας εξουσιοδοτήσουν τους υπαλλήλους στο γραφείο που έχουν δημιουργήσει, ώστε να γίνονται όλες οι φορολογικές πράξεις στην Αριδαία. Αυτό που γίνεται σήμερα αυξάνει και το κόστος ζωής. Οι παιδικοί σταθμοί , ο ένας μετά τον άλλον κλείνουν . Δημοτικά σχολεία συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ποιότητα της Παιδείας.
 Θα πρέπει η σημερινή Δημοτική Αρχή να ασκήσει πιέσεις προς την κεντρική διοίκηση, αλλά και να προσφύγει και στα δικαστήρια για να προστατέψει τον πληθυσμό της Αλμωπίας από αυτήν την κοινωνική λεηλασία και την ταλαιπωρία που υφίσταται. Άμεση και δυναμική αντίδραση, ασκώντας όλα τα ένδικα μέσα».
 ΕΡ: Με την καθαριότητα  της Αλμωπίας είστε ικανοποιημένος ;
 ΑΠ:«Το 2003 είχε την ευθύνη της καθαριότητας του Δήμου Αριδαίας. Όταν μου ανατέθηκαν τα καθήκοντα αυτά δε λειτουργούσε κανένα απορριμματοφόρο ούτε και το πλυντήριο καθαρισμού των κάδων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα επισκευάστηκαν τα οχήματα και γινόταν η αποκομιδή των απορριμμάτων και το πλύσιμο των κάδων μια φορά την εβδομάδα απαραιτήτως. Η αποκομιδή στην πόλη της Αριδαίας γινόταν δύο φορές τη μέρα, ενώ στα δημοτικά διαμερίσματα κάθε δύο μέρες. Η καθαριότητα είναι ο καθρέπτης κάθε σπιτιού και κατ 'επέκταση κάθε Δήμου. Είναι καθαρά συντονιστικό το πρόβλημα της καθαριότητας και εποπτείας οχημάτων και προσωπικού και σωστής χρήσης των οχημάτων από αυτούς που τα χειρίζονται».
ΕΡ: Θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος;
ΑΠ: «Είναι δεδομένο ότι θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος. Ήδη το θέμα αυτό  έχει προχωρήσει και έχει εξελιχθεί. Μας έχουν πλαισιώσει αξιόλογοι άνθρωποι της κοινωνίας της Αλμωπίας, οι οποίοι έχουν διάθεση να προσφέρουν και να δώσουν την ψυχή τους για το καλό αυτού του τόπου».
ΕΡ:Θα διεκδικήσετε το χρίσμα κάποιου κόμματος;

ΑΠ:  Κοιτάξτε εγώ δεν έχω προίκα …κομματική. «Το μόνο χρίσμα που ζητάω, είναι αυτό των πολιτών της Αλμωπίας. Τα προβλήματα είναι κοινά και δεν έχουν ούτε κόμμα, ούτε χρώμα ».
ΌΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΆΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΉ ΑΛΛΆΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΆΣΗ .
ΕΡ: Η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι δεν  υπάρχουν χρήματα.Πως το σχολιάζετε;
ΑΠ: «Το ελληνικό κράτος έχει χρηματοδοτήσει με 200 δις και πλέον τις ελληνικές τράπεζες μπαίνοντας εγγυητής το ίδιο το ελληνικό δημόσιο σε περίπτωση που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν οι τράπεζες. Τα χρήματα αυτά που παραχωρήθηκαν για να υπάρξει χρηματοοικονομική σταθερότητα στην πατρίδα μας δεν πρέπει να αξιοποιηθούν μόνο από τις τράπεζες. Αφού η χρηματοδότησή τους έγινε από τον ελληνικό λαό δηλαδή από όλους εμάς απαιτείται η άμεση παύση πληρωμών των δανείων του Δήμου, απεγκλωβίζοντας εκατομμύρια ευρώ προς όφελος του Δήμου Αλμωπίας και των κατοίκων του. Ως νέα Δημοτική Αρχή θα ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για να πετύχουμε το αυτονόητο, να μας επιστρέψουν οι τράπεζες τα χρήματα που μας οφείλουν. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε σχέση με τη χρηματοδότηση αυτή που έγινε από το κράτος και θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τη διαδικασία διαγραφής των χρεών του Δήμου και αναλογικά των πολιτών. Διότι, τα χρήματα αυτά εξοικονομήθηκαν από τη φορολόγηση του κάθε Έλληνα πολίτη».
 ΕΡ Ένα τελευταίο σχόλιο ;
«Θα ήθελαν να τονίσω για άλλη μια φορά, ότι ο Δήμος Αλμωπίας είναι από τις πιο ισχυρές περιοχές πανελλαδικά, παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα τα οποία θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Αλμωπία είναι η γη της επαγγελίας. Γι' αυτό το σκοπό, θα ιδρύσουμε έναν φορέα προώθησης και διαχείρισης της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας της περιοχής, σε συσχετισμό με τα υποπροϊόντα που παράγονται από αυτά. Επίσης θα δημιουργήσουμε ένα γραφείο εργασίας όπου κάθε άνεργος εργάτης ,τεχνίτης και όποιος Έλληνας πολίτης επιθυμεί να καταγραφεί .Εκεί θα μπορεί όποιος χρειάζεται οποιασδήποτε ειδικότητας εργάτη ή τεχνίτη να ζητά άμεσα και να αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Αλμωπίας.
 Ξαναλέω, ότι¨
 ‘’Τίποτα δεν αλλάζει μόνο του. Ελάτε να τα Αλλάξουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)