Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΘΕΡΜΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ




 
Την Πέμπτη 12.12.2013 συνεδρίασε το διοικητικό συμβουλίου του Πανελλήνιο Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς  με σοβαρά θέματα που απασχολούν τις ελληνικές λουτροπόλεις και όχι μονό .

 Ένα από τα θέματα ήταν και αυτό της ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ   της λουτρόπολης Θερμής του δήμου Λέσβου .
 Η Λουτρόπολη αυτή εδώ και  πάνω από 100 χρόνια  πέρασε από πολλά χεριά και σήμερα μετά  το 1933 και μέχρι σήμερα  βρίσκεται  στα Χέρια  των Συνταξιούχων Γιατρών που στόχο είχαν παλαιοτέρα όλοι οι Γιατροί να κάνουν τα δικά τους Μπάνια .
 Σήμερα αυτή η λουτρόπολη σχεδόν πάει να καταστραφεί  γιατί απλά οι κατέχοντες  την λουτρόπολη δεν την συντήρησαν  ποτέ και απλά την εγκατέλειψαν ,αλλά ούτε ποτέ θέλησαν να την παραχωρήσουν 1ον στον Δήμο και 2ον στον ΕΟΤ μιας και ο Νόμος του 2006 περί ανάπτυξης του θεραπευτικού τουρισμού όριζε ότι όλες οι λουτροπόλεις ανήκουν στον ΕΟΤ .
Στην παραπάνω συνεδρίαση έγινε ενημέρωση, αλλά  και πρόταση του Προέδρου του Πανελληνίου συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας Ανέστη Αναστασιάδη σχετικά με το Ιστορικό αλλά και προτάσεις για την παραπέρα πορεία ανάπτυξης της λουτρόπολης .
Επισυνάπτουμε την πρόταση του προέδρου την οποία  ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε  και αποφάσισε αυτό το δελτίο τύπου με την εισήγηση του προέδρου  να σταλεί 1ον στα Μέσα Ενημέρωσης 2ον στον ΕΟΤ 3ΟΝ στον δήμο Λέσβου  στον Ασφαλιστικό οργανισμό των συνταξιούχων Γιατρών ΤΣΑΥ και σε όλους τους φορείς της Χώρας για ενημέρωση σχετικά με ένα ακόμη σκάνδαλο  όπως εγκαταλείψεις μιας  τεράστια περιουσίας  του Ελληνικού δημοσίους .

       ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ     
«ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»
Ο Δήμος Λέσβου έχει   5 λουτροπόλεις , μια από αυτές είναι τα Λουτρά Θερμής και ίσως είναι από πλευράς τοποθεσίας στο ομορφότερο μέρος γιατί λουτρά και θαλάσσιο κύμα  συνδέονται.

Τα υπάρχοντα κτίρια που είναι αρκετά παλιά από πλευράς αρχιτεκτονικής είναι κάτι το σημαντικό και από πλευράς αρχαιολογικής υπηρεσία έχουν  χαρακτηριστεί   διατηρητέα.

Από πλευράς ιδιοκτησίας έχουν  περάσει από τα  χέρια των  Τούρκων στο  κράτος και από το 1933   βρίσκονται  στα χέρια  του συλλόγου Συνταξιούχων Γιατρών το γνωστό ΤΣΑΥ .

Ο πρώην Δήμος Θερμής  κατά καιρούς ζητούσε  από τον εν-λόγω οργανισμό την  παραχώρηση των λουτρών στον δήμο αλλά αυτό  δεν το δεχθήκαν οι Γιατροί .

Από πλευράς αξιοποίησης δεν έγινε καμιά μα καμιά επένδυση ,παρά παρέμεινε  η λουτρόπολη αναξιοποίητη και σχεδόν έχει καταστραφεί.

Δεν ξερώ ακριβώς πόσα χρόνια την έχουν νοικιάσει  σε κάποιον ιδιώτη στο Νησί.
Σε  δική μου ερώτηση γιατί το 2013 δεν λειτούργησε η λουτρόπολη η απάντηση μιας κυρίας ήταν ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει γιατί όλες οι εγκαταστάσεις σχεδόν καταστραφήκαν .

Ένα άλλο τηλεφώνημα ήταν αυτό από μια κυρία του ταμείου συντάξεων των Γιατρών που  ζητούσε πληροφορίες αν μπορεί να γίνει η αναγνώριση και τι χρειάζεται  . Η απάντηση η δική μας ήταν αν δεν γίνει εντός 6 μηνών η αναγνώριση, τα λουτρά περνάνε στο ΤΑΙΠΕΔ.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ  ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ  ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

1ο Ερώτημα:
 Τι έκανε  μέχρι σήμερα ο δήμος Λέσβου για το παραπάνω θέμα

2ον Σήμερα μετά την ψήφιση του Νόμου Πετραλιά τα εν λόγω  λουτρά δεν ανήκουν στον EOT; Είναι ένα απλό ερώτημα

3ον Ποια  είναι η σύμβαση του ΕΟΤ  σχετικά με την παραχώρηση της λουτρόπολης στο ΤΣΑΥ; εκτός αν δεν υπάρχει τέτοια σύμβαση και ο παραπάνω οργανισμός κρατά τα λουτρά σαν δική τους ιδιοκτησία . π.χ. λουτρά Θέρμης δήμου Θεσσαλονίκης

4ον Τι έκανε εδώ και χρόνια  ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, H απάντηση έρχεται μόνη της τίποτε το σοβαρό.

5ον Τι μπορεί να κάνει  σε αυτό το θέμα το Υπουργείο Τουρισμού είναι ένα  ερώτημα..

Για όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να έχουμε μια απάντηση 1ον από τους γιατρούς που αφού δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την λουτρόπολη γιατί την κρατούν. 

2ον Αν δεν γίνει αναγνώριση ποιος είναι ο φορέας που θα πάρει την λουτρόπολη; και 3ον οι ιαματικές πηγές ανήκουν στον ΕΟΤ  ; και αν ναι , πως κρατούν την ιαματική πηγή;
  4ον Το σημερινό ΤΣΑΥ σαν οργανισμός υπάρχει η είναι στον ΕΟΠΥΥ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 1ΟΝ Η λουτρόπολη αφού δεν αξιοποιείται από τον ταμείο συντάξεων των γιατρών είναι ανάγκη συμφωνά με τον νόμο Πετράδια η λουτρόπολη να μεταφερθεί  σε άλλο   φορέα για την άμεση αξιοποίηση της  .

2ον Ζητούμε να μάθουμε την θέση του δήμου Λέσβου  για το παραπάνω πρόβλημα και τι προτείνει  για την αξιοποίηση των λουτρών Θερμής .

3ον Ζητούμε για μια ακόμη φορά απάντηση από τον ΕΟΤ να μας πληροφορήσει  το νομικό μέρος  της λουτρόπολης και αν και αυτή η Ιαματική Πηγή ανήκει στον ΕΟΤ .

4ΟΝ Ζητούμε από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου να μας ενημερώσει  αν ποτέ ασχολήθηκε με το παραπάνω θέμα και ποια  είναι η απόφαση της .

5ον Εμείς σαν ο μοναδικός αγωνιστικός φορέας που είναι Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας που στόχος μας είναι η ανάπτυξη και προβολή  του θεραπευτικού τουρισμού ,ζητούμε και απαιτούμε.

Εδώ και τώρα  από όλους τους κρατικούς φορείς την άμεση απαγκίστρωση  της λουτρόπολης ΘΕΡΜΗΣ από έναν οργανισμό που δεν έχει ούτε τον τρόπο, αλλά ούτε και  τα μέσα να αξιοποιήσει .
Επίσης στην σημερινή μας συνεδρίαση προτείνουμε  το σύνολο αξιοποίησης των 5 λουτροπόλεων του σημερινού δήμου Λέσβου . 


Περιγραφή: msoE5ED9
 
Ο πρόεδρος

Άγνεστης Αναστασίας

Y. ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)