Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Τα λουτρά της Λέσβου επισκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας





Το νησί της Λέσβου διαθέτει πέντε συνολικά λουτροπόλεις, τα λουτρά Λισβορίου (που δεν λειτουργούν σήμερα), Πολιχνίτου, Γέρας, Θερμής (που δεν λειτουργούν σήμερα) και Εφταλούς.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από τις Θερμές Πηγές Λισβορίου (που δεν λειτουργούν σήμερα) παρότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε καλή κατάσταση, τουλάχιστον εξωτερικά. Η θερμοπηγή του Λισβορίου αναβλύζει μέσα από ηφαιστειακά κροκαλοπαγή και ηφαιστειακούς τάφους. Έχει θερμοκρασία νερού 69 βαθμούς Κελσίου και παρόμοια χημική σύσταση με τις πηγές του Πολιχνίτου.
Ακολούθησε επίσκεψη στα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου. Η λουτρόπολη λειτουργεί από τον δραστήριο επιχειρηματία κ. Αντώνη ο οποίος συντηρεί και τον περιβάλλοντα χώρο. Το κτήριο των λουτρών, ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικό, διατηρείται σε καλή κατάστησε. H πηγή που τροφοδοτεί τις δύο χαβούζες του έχει νερό θερμοκρασίας 60 βαθμούς Κελσίου. Βασικό πρόβλημα για την λειτουργία είναι η έλλειψη ξεκάθαρου ιδιοκτήτη κάτι το οποίο η νέα δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να επιλύσει.
Οι Ιαματικές Πηγές Πολιχνίτου είναι από τις θερμότερες πηγές της Ευρώπης και αποτελούν ένα τεράστιο γεωθερμικό πεδίο με 16 πηγές. Το χειμώνα η τοποθεσία απ’ όπου αναβλύζει το νερό διακρίνεται από μακριά, καθώς η περιοχή γεμίζει με ατμούς.
Τα λουτρά της Γέρας βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του κόλπου της Γέρας, 10 λεπτά από την πόλη της Μυτιλήνης. Η λουτρόπολη διαθέτει δύο χωριστές χαβούζες (ανδρών και γυναικών) από μαρμάρινους κρουνούς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για φυσικό υδρομασάζ. Ο περιβάλλων χώρος είναι πολύ όμορφος και σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες για τη βελτίωση του.
Λουτρόπολη Θερμής
Μόνο θλίψη προκαλεί στον επισκέπτη η επίσκεψη στα Λουτρά Θερμής. Η πηγή χαρακτηρίζεται ως χλωριονατριούχος-σιδηρούχος. Οι εγκαταστάσεις διέθεταν κάποτε 11 ατομικές μπανιέρες.
Τα κτίρια είναι αρκετά παλιά και πλέον εγκαταλελειμμένα. Έχουν όμως και κυρίως το παλιό Οθωμανικό ξενοδοχείο των αρχών του αιώνα αρχιτεκτονική αξία και για αυτό έχουν  χαρακτηριστεί διατηρητέα. Διαθέτει, επίσης και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Το ιδιοκτησιακό αποτελεί και εδώ το μεγάλο τροχοπέδη. Τα λουτρά από τα  χεριά των  Τούρκων πέρασαν στο ελληνικό κράτος και στην συνέχεια στην Εθνική Τράπεζα. Από το 1933  βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ΤΣΑΥ.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο δήμος Λέσβου ζητά από το ΤΣΑΥ την  παραχώρηση των λουτρών στον δήμο, προκείμενου να τα επαναλειτουργήσει.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στα λουτρά της Eφταλούς. Τα λουτρά βρίσκονται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, δίπλα στη θάλασσα και όσοι τα επισκέπτονται συνδυάζουν το ζεστό λουτρά με το θαλάσσιο μπάνιο.
Απέχουν 10 λεπτά από τον γραφικό Μόλυβο που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος του τουριστικού ρέματος του νησιού.
Ενέργειες
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας καλεί το δήμο Λέσβου να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία όλων των λουτρών και την ανάδειξη του νησιού ως κέντρο ιαματικού τουρισμού. Η ανάλυση της προσέλευσης ξένων τουριστών στις λουτροπόλεις Πολιχνίτου και Εφταλούς δείχνει τις δυνατότητες αναπτύξεις των λουτροπόλεων του νησιού. Ταυτόχρονα θα εμπλουτιστεί και το τουριστικό προϊόν του νησιού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει αναφορά σε όλους τους τουριστικός οδηγούς που δίνονται στους ξένους επισκέπτες του νησιού.
Ελλιπής είναι η σήμανση που υποδεικνύει τα λουτρά. Απαιτείται άμεσα να τοποθετηθούν περισσότερες πληροφοριακές πινακίδες.
Από όλες τις λουτροπόλεις απουσιάζει η παρουσία γιατρού. Η λειτουργία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί αν θέλουμε να λειτουργούμε με ευρωπαϊκά πρότυπα και να προσελκύουμε ξένους επισκέπτες.
Αυτές είναι κάποιες βασικές παρατηρήσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Επιμέρους βελτιώσεως μπορούν να γίνουν και να υποδειχτούν αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την ανάδειξη και ανάπτυξη των λουτροπόλεων του νησιού.
Από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεση του δήμου Λέσβου να βοηθήσουμε στην βελτίωση της σημερινής κατάστασης προς όφελός των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)