Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ευρεία σύσκεψη εργασίας για τον στρατηγικό προγραμματισμό








Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού–Σχεδιασμού . Θεόδωρου Θεοδωρίδη, πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή  (30/1) ευρεία σύσκεψη, για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό και τη διοίκηση της Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,
με τη συμμετοχή των Προϊσταμένων και στελεχών όλων των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων κ. Στάθης Αβραμίδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πέλλας κκ. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη, Μαρία Καράμπελα, Λάκης Βασιλειάδης και Πέτρος Ζέρζης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων κκ. Τεληγιαννίδης Θεόφιλος και Νίκη Καρατζιούλα, ο Γενικός Διευθυντής κ. Απόστολος Γιάντσης, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Ιορδάνης Κιοσέογλου, επιστημονικοί συνεργάτες και ειδικοί σύμβουλοι, Προϊστάμενοι και στελέχη της Περιφέρειας.

Η συζήτηση άνοιξε με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος παρουσίασε συνολικά το πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Περιφέρειας, με κύριο στόχο την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και τις προτεραιότητες της Περιφέρειας για το νέο Σχέδιο Εταιρικής Σχέσης 2014-20. Βασικοί πυλώνες του προγραμματισμού είναι η αγροτική ανάπτυξη, με επιμέρους στόχευση την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και η τουριστική ανάπτυξη, με βασικό εφαλτήριο τον πολιτισμό και στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Όπως εξήγησε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης η αγροτική ανάπτυξη και ο τουρισμός αποτελούν τη βάση της οικονομίας και μπορούν να εξασφαλίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την εθνική οικονομία, μέσω του περιορισμού των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και την αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών.

Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε ειδικότερα στο νέο σύστημα της ενιαίας και αδιαίρετης περιφερειακής διοίκησης και στην ανάγκη για «έξυπνο» σχεδιασμό με έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα που δημιουργούν πλούτο για την τοπική κοινωνία.  Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη σύγχρονων επιχειρηματικών δράσεων. Η διοίκηση της Περιφέρειας προωθεί εξάλλου την εξωστρέφεια και την καινοτομία ενώ, μέσω των Αναπτυξιακών Εταιριών, των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών LEADER, INTERREG και άλλων χρηματοδοτικών μέσων, παρέχεται ενίσχυση στις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της τοπικής αγοράς. 

Ο κ. Αβραμίδης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας που καλούνται να υλοποιήσουν τον πολιτικό σχεδιασμό της ηγεσίας με αρτιότητα και ταχύτητα. Επισήμανε την ανάγκη για συνεργασία και εγκατάσταση ενός συστήματος τακτικής επικοινωνίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Απόστολος Γιάντσης αναφέρθηκε στο σημαντικό θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών η οποία είναι ελλιπής και στην ανάγκη για βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας με ευθύνη της ηγεσίας της. Ακόμη, έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τον συντονισμό των υπηρεσιών ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων και να εξασφαλιστεί ετοιμότητα για την ένταξη έργων στο πλαίσιο των διαδικασιών της νέας προγραμματικής περιόδου του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Προγράμματος, των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών και άλλων χρηματοδοτικών μέσων.

Μεγάλο μέρος της σύσκεψης αφιερώθηκε στην συζήτηση γραφειοκρατικών κι άλλων δυσχερειών που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών σχετικά με την ένταξη των έργων και τις διαδικασίες προκηρύξεων και αποπληρωμής.

Καθώς τα θέματα που προέκυψαν ήταν πολλά και σοβαρά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης πρότεινε την σύγκλιση μίας επόμενης σύσκεψης με τη συμμετοχή στελεχών από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)