Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ευρω-ταμείο για φθηνά δάνεια στους αγρότες

Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρούν στη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου που θα προσφέρει φθηνά δάνεια στους αγρότες.
Το ευρωπαϊκό αυτό ταμείο αφορά νέους επιχειρηματίες και start ups εταιρείες στον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Το νέο αυτό ταμείο θα έχει ως στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των αγροτών αλλά και των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα που συμμετέχουν σε αγροτικά προγράμματα ανάπτυξης του δεύτερου πυλώνα. Πρόσβαση στα επενδυτικά δάνεια θα....
έχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές μονάδες αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Παρουσίαση
Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου ταμείου στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Φιλ Χόγκαν δήλωσε ότι «τα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να μας βοηθήσουν να προσδώσουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, τον δεύτερο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Με μία πιο ελεύθερη ροή πιστώσεων, τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία μπορούν να μετατρέψουν ένα ευρώ δημόσιων κεφαλαίων σε δύο ευρώ ή σε τρία ευρώ από ενυπόθηκα δάνεια, για να βοηθήσουμε τους αγρότες και πιο συγκεκριμένα τους νέους αγρότες και άλλους επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα να αναπτυχθούν. Η συνεργασία της Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση αυτού του χρηματοδοτικού ταμείου».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βίλχελμ Μόλτερερ τόνισε ότι η ανάγκη για επενδύσεις στις ευρωπαϊκές αγροτικές οικονομίες είναι πολύ μεγάλη και ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι η αξιοποίηση των δημόσιων κεφαλαίων με έναν έξυπνο τρόπο, που θα ελκύει ιδιώτες επενδυτές για να ξεκλειδώσουν οι επενδύσεις.
Την ίδια ώρα, σύμβαση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υπέγραψε η Alpha Bank για την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδοτούμενο επιτόκιο που ξεκινά από το 2,95%, όπως ανακοίνωσε η Alpha Bank.
Το πρόγραμμα
Συγκεκριμένα η τράπεζα υπέγραψε σύμβαση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στο συγχρηματοδοτικό πρόγραμμα «JEREMIE FRSP for Entrepreneurship», το οποίο προβλέπει τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων από κοινού και ισομερώς με το ΕΣΠΑ, δηλαδή με τη χρήση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Τα συγκεκριμένα δάνεια χορηγούνται τόσο για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως είναι η απόκτηση επαγγελματικής στέγης, μηχανολογικού εξοπλισμού κ.λπ., αλλά και για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, δηλαδή για την αγορά πρώτων υλών, αγαθών, υπηρεσιών, μισθοδοσία κ.ά.
Το πρόγραμμα, καθώς είναι επιδοτούμενο, διατίθεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Συγκεκριμένα έχουν επιδότηση του επιτοκίου κατά 50%, καθώς το μέρος του δανείου που συνιστά τη συμμετοχή του ΕΣΠΑ παρέχεται άτοκο. Συνολικά, τα κύρια πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι: εξαιρετικά χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο, που ξεκινά σήμερα από 2,95% λόγω της συγχρηματοδότησης. Υψηλό ποσό χρηματοδότησης ανά επιχείρηση, καθώς μπορεί να φτάσει τα 2 εκατ. ευρώ. Ευελιξία αποπληρωμής και μεγάλη διάρκεια δανείου, έως 120 μήνες, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 24 μήνες.
Κώστας Νάνος - Εφη Καραγεώργου
πηγή: έθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)