Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας



Η αλλαγή ώρας από θερινή σε χειμερινή θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 4.


Η ιδέα να γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε προταθεί ήδη το 1784 από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, όμως εφαρμόστηκε μόνο κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο πρώτος έλεγχος για το αν εξοικονομείται πράγματι ενέργεια με τη θερινή ώρα έγινε το 1970 από το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, εξοικονομείται γύρω στο 1% σε σχέση με τη χρήση της χειμερινής ώρας.

Στη συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, ήρθε επανήλθε. Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής της ώρας υιοθετήθηκε το 1973.

Το 1997 η κυβέρνηση διατύπωσε τη σκέψη να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα, ώστε να συγκλίνουμε «ωρολογιακώς» με την κεντρική Ευρώπη, άλλα ευτυχώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ κάτι τέτοιο.

Σήμερα, η αλλαγή πραγματοποιείται σε περίπου 70 χώρες.

Έως το 1996 στην Ε.Ε., κάθε κράτος μέλος αναλάμβανε μόνο του την διαδικασία της αλλαγής της ώρας, πλέον όμως η Ένωση έχει πάρει τα ηνία ως εξής:

Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)