Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στο αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Τρίτης στην πλατεία Βάθη, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ την ίδια ώρα επετεύχθη τελικά ο στόχος του Συντονιστικού της Κεντρικής Μακεδονίας και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στις 3 το απόγευμα, θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, με αντιπροσωπεία από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Ενέργειας, σε μια συνάντηση και με άρωμα… Μαξίμου.
Οι διαφορές τους με τον Μπούτα κρατούν τους Μακεδόνες μακριά από το παναγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου, μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μπορεί να μην εξασφάλισαν την παρουσία του πρωθυπουργού, όπως αρχικώς επεδίωκαν, όμως με την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη συμφώνησαν να μεταβούν την Τετάρτη στην Αθήνα για διάλογο στο κτήριο της πλατείας Βάθη. Ο δεύτερος και πιο σημαντικός στόχος τους όμως πλέον είναι η διαπραγμάτευση, που θα λάβει χώρα στην επικείμενη συνάντηση, να είναι παραγωγική και κυρίως να φέρει αποτελέσματα για να δικαιωθεί κι ο αγώνας τους, που δίδεται τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στα αγροτικά μπλόκα, υπό αντίξοες συνθήκες.
Προπαρασκευαστική συνάντηση σήμερα στη Χαλάστρα
Για την καλύτερη προετοιμασία της συνάντησης, λοιπόν, η αντιπροσωπεία των περίπου 20 αγροτών, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν το διευρυμένο συντονιστικό Κεντρικής Μακεδονίας σε αυτή, συνεδριάζει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στη Χαλάστρα. Στόχος να ιεραρχηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο και να οριστούν τα 4-5 μέλη της αντιπροσωπείας που θα μεταβούν στην Αθήνα και θα αναλάβουν να παρουσιάσουν στους συναρμόδιους υπουργούς τα αιτήματα τους.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως προσωπικότητες που έχουν μια ιστορία στις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως ο Παύλος Αραμπατζής από τον Προμαχώνα κι ο Χρήστος Τσιλιάς από τα Πράσινα Φανάρια (όχι όμως μόνο αυτοί), θα κάνουν ένα βήμα πίσω, ώστε να βγουν μπροστά πιο φρέσκα πρόσωπα του αγώνα. Ποια θα είναι αυτά; Κοντός ψαλμός αλληλούια, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στη σύσκεψη της Χαλάστρας.
Ψηλά στην ατζέντα ο καθορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη
Το βέβαιο είναι ότι όποιοι και να κατέβουν την Τετάρτη στην Αθήνα, στην ατζέντα τους, πέραν των ζητημάτων που άπτονται του φορολογικού, του ασφαλιστικού και του κόστους παραγωγής, σε πολύ υψηλή θέση θα έχουν και το θέμα του καθορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
Πρόταση όσων συντάσσονται με το Συντονιστικό Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι στην κατηγορία αυτή πρέπει να κατατάσσονται όσων το εισόδημα προέρχεται σε ποσοστό 51% από αγροτική δραστηριότητα, για να ξεκαθαρίσει όπως λένε, η ήρα από το στάρι σε σχέση με τους ετεροαπασχολούμενους αγρότες.
Το σημείο αυτό μάλιστα είναι μια από τις μεγάλες διαφορές που τους χωρίζει με την ΠΑΣΥ του Βαγγέλη Μπούτα (θέλει το όριο να είναι χαμηλότερα, στο 31%) και από τους κύριους λόγους, μαζί με τη ρητορική περί «κομματικής συγκέντρωσης, στην οποία δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε», που θα κρατήσει τους Μακεδόνες μακριά από το παναγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου, μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παρασκήνιο και βοήθεια από την Κατερίνα Νοτοπούλου
Για να φτάσουμε, βέβαια, στο σημείο να κλειστεί το πολυπόθητο «ραντεβού» με την κυβερνητική αντιπροσωπεία, υπό το βλέμμα του Γιάννη Δραγασάκη, υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Όπως πληροφορείται το Agronews, μετά το «ναυάγιο» του διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων της ΠΑΣΥ με την κυβερνητική επιτροπή των συναρμόδιων υπουργείων, το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου, το διευρυμένο Συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας εξουσιοδότησε το μέλος του Μαυρουδή Μηντσιούδη, να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για συνάντηση.
Το απόγευμα της ίδιας κιόλας ημέρας ο κ. Μηντσιούδης πέρασε το κατώφλι του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, όπου και συναντήθηκε με τη διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου, από την οποία ζήτησε, εκ νέου, να μεσολαβήσει για να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει έναρξη της διαδικασίας διαλόγου. Το μεγαλύτερο αγκάθι, ωστόσο, παρέμενε η απαίτησή του συντονιστικού να υπάρχει εποπτεία από τον πρωθυπουργό.
Περίπου 24 ώρες αργότερα, αργά το απόγευμα του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου, η κ. Νοτοπούλου κάλεσε στο τηλέφωνο τον Μαυρουδή Μηντσιούδη και φέρεται να του είπε πως υπάρχουν δύο ανοικτές ημερομηνίες για συνάντηση, αλλά αντί του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόγραμμα, λόγω των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο της οικονομίας, σε αυτή μπορεί να παραστεί ο Γιάννης Δραγασάκης. Η μία διαθέσιμη εναλλακτική για συνάντηση ήταν το πρωί της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου, με την παρουσία μόνο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και η δεύτερη το απόγευμα της Τετάρτης, στην οποία, όμως, θα μπορούσαν να είναι και εκπρόσωποι από τα συναρμόδια υπουργεία. Με συνοπτικές διαδικασίες έγινε αποδεκτή η δεύτερη εναλλακτική, αφού όπως εκτιμήθηκε ο κ. Δραγασάκης είναι ο νούμερο δύο της κυβέρνησης, οπότε ικανοποιείται το αίτημα για εποπτεία από το Μαξίμου, ενώ θα υπάρχουν και τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, με τα οποία συναντήθηκε και η Πανελλαδική Συντονιστική.
Το μπλόκο Αμυνταίου δυναμικά στο συλλαλητήριο της Αθήνας
H συντονιστική επιτροπή του μπλόκου Αμυνταίου στον κόμβο Αντιγόνου ανακοινώνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται μετά την άκαρπη συνάντηση της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων τεσσάρων Υπουργείων. Ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά ούτε και οι υπουργοί μπόρεσαν να δώσουν λύση ή ακόμα και απάντηση στα κορυφαία προβλήματα του αγροτικού χώρου.
Όλοι μαζί στον αγώνα, ενωμένοι και με συμμετοχή στο παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, στην Αθήνα, ενισχύοντας τα μπλόκα και δημιουργώντας νέα.
Για τη Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Αμυνταίου
Κρητικού Διαμαντούλα (Μέλος συντονιστικής)
Παγκρήτιο συλλαλητήριο 8 Μαρτίου στην Αθήνα ανακοίνωσαν οι Κρητικοί
Στις 8 Μαρτίου οι αγρότες του νησιού θα πραγματοποιήσουν παγκρήτιο συλλαλητήριο στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα τους και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Η σχετική απόφαση πάρθηκε το απόγευμα της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο από τα μέλη της Παγκρήτιας συντονιστικής και οργανωτικής επιτροπής των αγροτών του νησιού που συνεδρίασαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου.
Τις επόμενες ημέρες τα μέλη της Επιτροπής θα μεταβούν στις αγροτικές περιοχές της Κρήτης προκειμένου να ενημερώσουν τους αγρότες και να προετοιμάσουν την απόβαση τους , όπως τη χαρακτηρίζουν, στην Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου