Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Το ΔΝΤ διαψεύδει ότι επανασυνδέεται με το Ελληνικό Πρόγραμμα με δάνειο ύψους 3-6 δις ευρώ

Στη διάψευση τηλεγραφήματος του πρακτορείου Bloomberg από την Γερμανία που υποστήριζε πως το ΔΝΤ κινείται προς την κατεύθυνση της επανασύνδεσης με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με ένα νέο δάνειο ύψους 3-6 δισ. ευρώ προχώρησε το Ταμείο.

 Εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων παρέπεμψε σε χθεσινή απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στον δημοσιογράφο που υπογράφει το δημοσίευμα και σύμφωνα με την οποία δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ για χρηματοδοτική συνεισφορά προς την Ελλάδα. 
Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως το Ταμείο ζήτησε από το πρακτορείο να τροποποιήσει την ιστορία του συμπεριλαμβάνοντας την επίσημη θέση του ΔΝΤ.  Το Bloomberg ήδη το έκανε. Να σημειωθεί πως επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές το δημοσίευμα ανέφερε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα ένα μικρότερο δάνειο από αυτό που χορήγησε πριν από πέντε χρόνια, κάνοντας έτσι ευκολότερο για την ηγεσία του Ταμείου το να δικαιολογήσει στα μέλη του τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Κατά τις πηγές του Bloomberg το ποσό που συζητείται είναι 3 έως 6 δισ. ευρώ, έναντι πιστωτικής γραμμής 29 δισ. ευρώ που προέβλεπε το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
 Κατά τις ίδιες πηγές οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα μπορούσαν να γίνουν 21-23 Απριλίου όταν τα μέλη του ΔΝΤ θα έχουν την εαρινή συνάντηση στην Ουάσιγκτον, πιθανά θέτοντας τις βάσεις για μια ψηφοφορία στο συμβούλιο του ΔΝΤ μετά τις συναντήσεις, λέει η μια πηγή. 
Το πρακτορείο αναφέρει πάντως πως οι ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να δεσμευτούν ξεκάθαρα σε ένα πλάνο ελάφρυνσης χρέους πριν το ΔΝΤ συνεισφέρει στο υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης. Το σενάριο εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. 
Οι τελευταίες περιλαμβάνουν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων, στις οποίες η κυβέρνηση Τσίπρα αντιστέκεται.

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου