Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Φάκελοι με κοινόχρηστα τρακτέρ με προτεραιότητα στα Σχέδια

Κοντονής Γιώργος
Στον περιορισµό των αιτήσεων ενίσχυσης από µεµονωµένους αγρότες ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά µηχανολογικού εξοπλισµού, προσανατολίζονται οι αρµόδιες υπηρεσίες στα πλαίσια προετοιµασίας του θεσµικού πλαισίου για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης. Η προδηµοσίευση του Μέτρου
θα γίνει µέσα στον Απρίλιο, σύµφωνα µε δηλώσεις του γενικού γραµµατέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπου Κασίµη, στην Agrenda.
Μέσα στον Απρίλιο η προδημοσίευση του Μέτρου, λέει ο Κασίμης
To ζήτηµα είναι να αποφευχθεί το φαινόµενο που παρατηρήθηκε στην προκήρυξη του 2011, όπου το 71 % των πόρων κατευθύνθηκε σε µηχανολογικό εξοπλισµό που πολλές φορές υποαπασχολείται, τονίζοντας την ανάγκη µίας πιο ισόρροπης κατανοµής. Εφόσον λοιπόν φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα ενισχυθούν συλλογικά σχήµατα από το Μέτρο, αναµένεται εκτός από το κίνητρο για το συν 20% στην ενίσχυση (µπορεί να φτάσει το 90%) για αυτή την κατηγορία δικαιούχων, να υπάρξουν και ορισµένοι περιορισµοί ως προς τη δυνατότητα ένας αγρότης µόνος του, µε σχετικά χαµηλή δυναµικότητα, να πάρει έγκριση.
Για παράδειγµα, στα κριτήρια προτεραιότητας, ένας αγρότης µε παραγωγική δυναµικότητα κάτω των 12.000 ευρώ, αποθαρρύνεται να κάνει φάκελο για την αγορά τρακτέρ, καθώς το ύψος των αιτούµενων επενδύσεων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 48.000 ευρώ για να πάρει πόντους. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ, ότι αν οι νέες φυτεύσεις αµπελώνων τελικά µπουν στα Σχέδια Βελτίωσης, τότε την ενίσχυση προγραµµατίζεται να την λαµβάνουν µόνο Οργανώσεις Παραγωγών και Συνεταιρισµοί.
Εφόσον τώρα το Πρόγραµµα θα χωριστεί σε τρείς δράσεις µε ξεχωριστό µπάτζετ για την καθεµία, επιχειρείται να υπάρξει ισορροπία και ως προς τα κονδύλια που θα διατεθούν, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί κατά καιρούς οι ιθύνοντες. Αυτό σηµαίνει, ότι αν για παράδειγµα στα «κλασικά» Σχέδια (τρακτέρ, παρελκόµενα) το 2011 διατέθηκαν 300 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις, τώρα τα 100 εκατ. θα πάνε υποχρεωτικά σε επενδύσεις άρδευσης και τα υπόλοιπα σε επενδύσεις ΑΠΕ (net metering, διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων κ.λπ).

∆ώρο Πάσχα το πριµ Πρώτης Εγκατάστασης
Ακόµα ένας λόγος που η πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης καθυστερεί είναι οι Νέοι Αγρότες και η αξιολόγηση των φακέλων τους. Πρέπει πρώτα να τελειώσει η αξιολόγηση αυτή, να δουν οι ιθύνοντες πόσες αιτήσεις περιµένουν και να διαµορφώσουν κατάλληλα το θεσµικό πλαίσιο, σύµφωνα και µε τα επιχειρηµατικά σχέδια που έχουν καταθέσει ήδη. Η αξιολόγηση δεν αναµένεται να τελειώσει πριν το Μάιο, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι το πριµ πρώτης εγκατάστασης επιφυλάσσεται ως δώρο του Πάσχα.

Στα θρανία Νέοι του 2014 τέλη Μαρτίου  
Από τα τέλη Μαρτίου εκτιµάται από τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα ότι θα αρχίσουν τα µαθήµατα της κατάρτισης των Νέων Αγροτών, προκειµένου να συµπληρώσουν τις 150 ώρες που απαιτούνται για την πληρωµή των δόσεων του πριµ, µετά και την έγκριση της σχετικής πίστωσης στο µοναδικό δικαιούχο της δράσης.
Σύµφωνα µε τη σχετική απόφαση, που υπογράφει ο γενικός γραµµατέας Χαράλαµπος Κασίµης, η πράξη αφορά την επαγγελµατική κατάρτιση 10.456 περίπου νέων γεωργών, που µπήκαν στην προκήρυξη του 2014, ώστε να πληρωθούν τις υπόλοιπες δύο δόσεις.

Συν 20% στα κονδύλια για τους επιλαχόντες
Υπερδέσµευση ποσού 20% και όχι διαµοιρασµό κονδυλίων µεταξύ Περιφερειών, είναι η πρώτη λύση που προκρίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη όσο το δυνατών περισσότερων δικαιούχων Νέων Γεωργών. Συγκεκριµένα, σε σχέση µε το µεγάλο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για το πρόγραµµα, ειδικά σε κάποιες περιφέρειες όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου σε σχέση µε τα δεσµευµένα κεφάλαια για την περιοχή υπάρχουν πάνω από 1.200 νέοι αγρότες που θέλουν να ενταχθούν, αλλά κρίνονται υπεράριθµοι, ο κ. Κασίµης είπε στην Agrenda πως εξετάζεται να γίνει µια υπερδέσµευση της τάξης του 20% και εκτίµησε πως µέσω αυτής πιθανότατα θα καταστεί δυνατό να λυθεί το ζήτηµα.
Το ενδεχόµενο, πάντως, να µεταφερθούν πόροι από περιφέρειες στις οποίες σε αυτό τον κύκλο δεν υπήρξε ενδιαφέρον, προς τις άλλες όπου δεν φτάνουν τα χρήµατα, ο γενικός γραµµατέας το απέκλεισε, τονίζοντας ότι «οι περιφερειάρχες αυτών των περιφερειών δεν το δέχονται, γιατί λένε πως θέλουν να προκηρύξουν νέο κύκλο κι ευελπιστούν πως σε αυτόν θα προσέλθουν άλλοι ενδιαφερόµενοι».
Σηµειώνεται εδώ ότι στην πρόσκληση αναφέρεται ότι η υπερδέσµευση ποσού µπορεί να φτάσει µέχρι το 10%, οπότε λογικά αναµένεται σχετική τροποποίηση του κανονισµού.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)