Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017
Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: «Παρακολουθούμε και επεμβαίνουμε για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών της Πέλλας»Μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας δόθηκε εντολή από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου –Αηδονά για επιτόπιους ελέγχους από τους γεωπόνους της αρμόδιας υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του γεωπόνου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας  Σ. Μαρνασίδη, συνοδεία του Αντιδημάρχου Αλμωπίας Σ. Αβραμίκα και του γεωπόνου του οικείου Δήμου Π. Λαμπρίδη στα αγροκτήματα Σαρακηνών, Μεγαπλατάνου, Πολυκάρπης, Λουτρακίου, Όρμας, Φιλώτειας και Ίδας του Δήμου Αλμωπίας.

Πρόκειται για περιοχές που δεν είχαν ζημιωθεί σημαντικά από τον παγετό της προηγούμενης περιόδου. Κατά την αυτοψία που έγινε σε διάφορα αγροτεμάχια παρουσία των παραγωγών, διαπιστώθηκε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών του Μαΐου κατέστρεψαν τους καρπούς των κυριοτέρων παραγωγικών ποικιλιών, καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους.

Συγκεκριμένα, οι καρποί της ποικιλίας «Τσολακέϊκο» που καταλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις φυτεύσεων την τελευταία 15 ετία και τη φετινή χρονιά είχε υψηλό ποσοστό καρπόδεσης και μεγάλη παραγωγή, εμφάνισαν κατά την ωρίμανση σχίσιμο πλησίον του ποδίσκου και στην κορυφή τους και μαλάκωμα, σε ποσοστό 80-100%. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε σε όλες τις μεγαλόκαρπες ποικιλίες μέσης εποχής ωρίμανσης όπως οι «Giant Red», «Black Star», «Μπακιρτζέϊκα», «Φεροβία» αλλά και σε άλλες ποικιλίες όπως «crystalina», «Lapins» κ.α. Στις πρώϊμες ποικιλίες οι οποίες δεν συγκομίστηκαν λόγω της κακοκαιρίας, διαπιστώθηκε επίσης ολική καταστροφή των καρπών.

Επιπλέον, η διαλογή των καρπών στα διαλογητήρια είναι δύσκολη καθώς αυτοί εμφανίζουν και μετασυλλεκτικά προβλήματα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διάθεση του προϊόντος. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές με κερασοκαλλιέργεια του δήμου Αλμωπίας, με αποτέλεσμα, μετά και τις ζημιές από παγετό στα ημιορεινά και ορεινά, η απομένουσα παραγωγή που θα παραχθεί αποκλειστικά από ποικιλίες όψιμης ωρίμανσης, να εκτιμάται σε 10-20% της δυναμικότητας του δήμου.

Μετά την αυτοψία των στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κυρία Αηδονά απέστειλε επιστολή στον ΕΛΓΑ για τις ενέργειες του Οργανισμού προς άμεση καταγραφή και αποζημίωση των παραγωγών.
2 σχόλια:

 1. Ψηλά ψηλά υπάρχει ένα ακριτικό χωριό ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΑΛΜΩΠΊΑΣ που
  τα τελευταία χρόνια ακούγονται
  πολλες παιδικές φωνές .Τα
  Παιδάκια θα πρέπει να έχουν μια καινούργια παιδική χαρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κυρία μου τι παρακολουθείτε; Που επεμβαίνετε; Στο υπερπέραν; Τι καταγράφετε; Αφού σας έχει καταγεγραμμένη ο ΕΛΓΑ εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Μήπως έχετε καμία εξουσία και δεν το ξέρουμε; Απλά με το δελτίο σας θέλετε να δηλώσετε τη παρουσία σας. Ποιος σας υπολογίζει; Είστε «δοτή» και έχετε γίνει βαρετή. Και επειδή τα δικαστήρια θα αργήσουν πολύ και επειδή είστε αξιοπρεπής καλό είναι να επιστρέψετε στην Θεσσαλονίκη και αφήστε να κάνει κουμάντο στο νομό ένας από τους 4 εκλεγμένους που γνωρίζουν τα θέματα του τόπου και όταν έρθει η ώρα της απολογίας, δηλαδή των εκλογών να ξέρουν τι θα πουν. Γιατί έτσι όπως το πάτε το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ για την παράταξη. «Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω»
  Κύριε Σαμάνδη παρακαλώ να το δημοσιεύσετε το σχόλιο. Δεν υβρίζω κανέναν και αν σε κάποιο ενοχλεί ας βγει να απαντήσει. Αυτό θα πει πλουραλισμός και το site σας διακρίνεται γιαυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή