Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Η “έκπληξη” του Μακρόν: Οι ελαφρύνσεις του χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη
Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt επικεντρώνεται στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών θεσμών να πείσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βελτιώσει τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ώστε κατά συνέπεια να μειωθεί και η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
 Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν που προβλέπει τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών.
 Πάντως η Handelsblatt επισημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει. «Η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι τώρα μια άλλη πρόταση, διατυπωμένη από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και τον επί της Οικονομίας υπουργό του Μπρουνό Λεμέρ.
 Βάσει πηγών της εφημερίδας το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. Η γερμανική κυβέρνηση όμως βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση.»


Στο δικό της ρεπορτάζ η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρεται στις απόψεις του παρόντος στην ημερίδα, που διοργάνωσε στη Φραγκφούρτη το περιοδικό Economist, Πολ Καζαριάν που έχει επενδύσει εν μέσω της κρίσης σε ελληνικά ομόλογα.
 «Σύμφωνα με τον Καζαριάν, αν το ελληνικό χρέος υπολογιστεί βάσει των διεθνών στάνταρ, τότε δεν φθάνει το 180 αλλά μόλις το 91% του ΑΕΠ. Ο υπολογισμός αυτός δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην ονομαστική αξία του δημόσιου χρέους, αλλά λαμβάνει υπόψη και τα χαμηλά επιτόκια, την ωρίμανση και την έναρξη αποπληρωμής των δανείων.»
 Παρόμοια άποψη υποστήριξε και ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, μέλος της ομάδας των πέντε σοφών που αποτιμούν τη συνολική εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας. «Η Γερμανία θα επωφελούνταν από έναν τέτοιο υπολογισμό του ελληνικού χρέους, επειδή η πολιτική διάσωσης της χώρας θα μπορούσε να μπει μια ώρα νωρίτερα στο αρχείο.»Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου