Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Όλοι ξεσπάν στον αγρότηΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙΌλο και πιο αισθητά γίνονται από μέρα σε μέρα τα προβλήματα που δημιουργεί στον έλεγχο των φορτίων για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
κυρίως σε τρίτες χώρες, η αποχή των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) από υπερωριακή απασχόληση σε σχέση με τα καθήκοντά τους.
Έχει τεθεί αίτημα στο υπουργείο να επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει να εξοφληθούν τα οφειλόμενα. Έχει τεθεί αίτημα στο υπουργείο να επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει να εξοφληθούν τα οφειλόμενα.
Η εν εξελίξει εδώ και μέρες αποχή, έφερε ήδη την πρώτη σύγκρουση του συνδικαλιστικού οργάνου των γεωτεχνικών με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη, από την πλευρά του οποίου γίνεται προσπάθεια να διευκολυνθούν οι έλεγχοι, να «φύγουν» τα φορτία με τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών σε μια περιοχή, η οποία αυτό τον καιρό κρέμεται στην κυριολεξία απ’ αυτό.
Κάπως έτσι, ο περιφερειάρχης έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του και στα αρμόδια στελέχη να διευκολύνουν την κατάσταση, πράγμα το οποίο συνάντησε την «έκρηξη» των συνδικαλιστών του χώρου, οι οποίοι ζητούν απόσυρση του εγγράφου με τη λέξη «εντέλεσθε» γύρω από την οποία εστιάσθηκαν οι αντιδράσεις.Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Παρενέργειες στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς τρίτες χώρες, που όσο η συγκομιδή της παραγωγής περνά στην περίοδο της αιχμής γίνονται όλο και πιο σοβαρές, φέρνει η απόφαση των ελεγκτών γεωπόνων του δημοσίου να απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση και την εργασία τα Σαββατοκύριακα, με σκοπό τη διεκδίκηση συσσωρευμένων οφειλόμενων για εργασία εκτός ωραρίου. Πίσω από την αρνητική αυτή εξέλιξη βρίσκεται η τραγική ολιγωρία του ΥπΑΑΤ, το οποίο εδώ και 2,5 χρόνια (σ.σ. όλο το 2015 και το 2016 και το διανυθέν διάστημα του 2017) δεν έχει αποδώσει ούτε σεντς στους δικαιούχους γεωπόνους, οι οποίοι θεωρούν πως ο κόμπος έφτασε στο χτένι και «βγήκαν στα κάγκελα», στέλνοντας σχετικό εξώδικο στο υπουργείο από τις 15 Μαΐου.

Στη δίνη του κυκλώνα έχουν βρεθεί όλοι οι νομοί που εξάγουν αγροδιατροφικά προϊόντα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το πρόβλημα φαίνεται πως είναι πιο οξύ στην περιφερειακή ενότητα της Ημαθίας, όπου η κινητοποίηση γνωρίζει 100% συμμετοχή, σε αντίθεση με την Πέλλα, στην οποία τουλάχιστον ένας από τους τοπικούς γεωπόνους πηγαίνει μεν στη δουλειά του, πλην όμως οι δυνατότητες εξυπηρέτησης των εξαγωγών, αντικειμενικά, είναι περιορισμένες.

Το εξοργιστικό στην υπόθεση είναι ότι το «μάρμαρο» αυτής της «κόντρας» στην πραγματικότητα το πληρώνουν συνεταιρισμοί και ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς όχι μόνο υφίστανται ζημιές χωρίς να φταίνε, αλλά πολύ περισσότερο τους έχει παρακρατηθεί ήδη το ποσό που διεκδικούν οι ελεγκτές γεωπόνοι, από εξαγωγές που πραγματοποίησαν στις συγκεκριμένες αγορές την επίμαχη χρονική περίοδο. Για το λόγο αυτό, μολονότι χαρακτηρίζουν δίκαιη την απαίτηση των γεωπόνων, προειδοποιούν ότι εφόσον δεν βρεθεί έγκαιρα μια λύση, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην εξαγωγική δραστηριότητα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξετάσουν ακόμη και την προοπτική της προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου