Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Την πρόταση που καταθέτει η Ελλάδα για γεφύρωση διαφορών των θεσμών παρουσίασε ο Τσίπρας

«Τώρα είναι η σειρά των πιστωτών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μπορούν αλλά και αυτό που μας οφείλουν. Αυτό που δικαιούμαστε με βάση τα συμφωνηθέντα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Concordia Europe Summit, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στην Ελλάδα το δικαίωμά της σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και πορεία» και πως «δεν πρέπει να επιτρέψει κανείς τη διακινδύνευση της πορείας μας προς την ανάπτυξη».
 Τόνισε ότι βρισκόμαστε σήμερα σε εξαιρετικό σημείο ανάκαμψης το οποίο δεν πρέπει να διακινδυευτεί και υπογράμμισε ότι στις 15 Ιουνίου είναι αναγκαία και πιο εφικτή από ποτέ μια απόφαση που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα.
 Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των θεσμών. Επισήμανε ότι στο προηγούμενο Eurogroup κατατέθηκαν προτάσεις που δεν ήταν επαρκείς και πως το βασικό πρόβλημα που δεν επέτρεψε τη γεφύρωσή τους ήταν οι διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
 ‘Αρα, τόνισε, υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά, αρκεί να υπάρξει και η βούληση, εξηγώντας πως δεν εννοεί να γεφυρωθεί η διαφορά ζητώντας κάποιος να κάνει πίσω από τις εκτιμήσεις του ή να κάνει τα στραβά μάτια, αλλά να γεφυρωθεί επί της ουσίας. “Ποιο είναι όμως το κλειδί για να επέλθει αυτή η πολυπόθητη σύγκλιση και η γεφύρωση των διαφορών;”, είπε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει: “Να αναλάβει δηλαδή η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες -πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών- για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.
 “Αυτός ο στόχος είναι σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης”, είπε και τόνισε ότι αυτή είναι η ουσιαστική συνεισφορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά.
 Υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε αυτό το τραπέζι επαιτώντας, ούτε γκρινιάζοντας, προσέρχεται προτείνοντας συγκεκριμένες και χειροπιαστές λύσεις που μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορετικές οπτικές των εταίρων μας, δίνοντας διέξοδο”. “Γιατί μπορούμε να δώσουμε διέξοδο, αρκεί να το θελήσουν όλοι.
 Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε πολιτικές σκοπιμότητες να μας εμποδίσουν. Διότι και η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα έχουν ανάγκη σήμερα τη μετάβαση σε μια αναπτυξιακή ατζέντα”, είπε.
 Επισήμανε ότι “εμείς από την πλευρά μας έχουμε θέσει τα κριτήρια στη βάση των οποίων μπορεί να βρεθεί μια καθαρή, βιώσιμη και δίκαιη λύση”, προσθέτοντας ότι τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ όσο και ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τους οποίους συνομιλεί, υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης, την Ευρώπη που δεν θα επιμένει μονοσήμαντα στη λιτότητα και την δημοσιονομική πειθαρχία. “Έτσι τουλάχιστον διακηρύττουν”, είπε, για να τονίσει πως “είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι οι διακηρύξεις μπορεί να γίνουν πράξη”.
 Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “τώρα που υπάρχει το οικονομικό αλλά και το πολιτικό momentum, είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά και η Ευρώπη να αποκτήσει επιτέλους μια ιστορία επιτυχίας, μετά από τόσες κρίσεις και τόσα προβλήματα”. Συμπλήρωσε ότι αυτό βεβαίως θα επισφραγίσει την επιτυχία με την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος με βιώσιμους όρους και με την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. “Και αν αυτά τα κριτήρια εκπληρωθούν, πιστέψτε με, η Ελλάδα μπορεί ταχύτατα να μεταμορφωθεί”, ανέφερε.
 
Να ληφθούν οι αποφάσεις για μέλλον ανάπτυξης, ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης
 Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας το θετικό μομέντουμ για την οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη. Είπε ότι η χώρα βιώνει εδώ και μια επταετία τις σκληρές συνέπειες στρεβλών επιλογών, είτε προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, είτε των εταίρων στην Ευρώπη που υπέδειξαν τη λάθος συνταγή για την υπέρβαση της κρίσης.
 «Σήμερα είναι προτιμότερο να κοιτάξουμε στο μέλλον. Και να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις ώστε να είναι ένα μέλλον ανάπτυξης, ευημερίας και ευκαιριών αλλά κυρίως κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε, σημειώνοντας ότι «αυτή τη μεγάλη προσπάθεια αξίζει σήμερα να την κάνουμε όλοι μαζί. Η κυβέρνηση, οι εταίροι μας, ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι και οι υγιείς επιχειρήσεις που με τις επενδύσεις τους σε μια χώρα γεμάτη ευκαιρίες μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να παράξουν νέο πλούτο». Επισήμανε τα στοιχεία που προδιαγράφουν μια θετική πορεία παραπέμποντας στην ανάπτυξη που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 και στην ανάκαμψη των δεικτών της ιδιωτικής κατανάλωσης, του εμπορίου, των εξαγωγών, των επενδύσεων αλλά κυρίως της απασχόλησης. Αναφέρθηκε στα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ βάσει των οποίων το Μάιο υπήρξε ρεκόρ 16ετίας καθώς δημιουργήθηκαν 89.500 καθαρές θέσεις εργασίας που έρχονται να προστεθούν στις 92.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο.

 Το μόνο που περιμένουν όλοι είναι ένα σήμα από την ευρωπαϊκή ηγεσία και τους θεσμούς
 «Αποδεικνύουν όλα αυτά ότι βρισκόμαστε σε ένα μομέντουμ ανάκαμψης. Αρκεί αυτή τη σπουδαία ευκαιρία που έχουμε σήμερα, να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη», τόνισε, και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη. Οι επενδυτές είναι έτοιμοι. Οι αγορές είναι έτοιμες. Και το μόνο που τελικά όλοι περιμένουν είναι ένα σήμα από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αλλά και από τους θεσμούς, ένα σήμα ότι μπορούν οι επενδυτές να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα, ένα σήμα, ο λευκός καπνός ότι οι εταίροι μας θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο για μπει η ανάπτυξη πρώτη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της επόμενης περιόδου».

 Αναγκαία και πιο εφικτή από ποτέ μια απόφαση στις 15 Ιουνίου που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα
 Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τώρα που διεξάγεται αυτή κρίσιμη συζήτηση στην Ευρώπη υπάρχει η χρυσή ευκαιρία να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις και τόνισε πως «μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι σήμερα πιο αναγκαία αλλά ταυτόχρονα και πιο εφικτή από ποτέ». Εξήγησε ότι «είναι αναγκαία επειδή δεν πρέπει να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, αφού ήδη βρισκόμαστε σε εξαιρετικό σημείο ανάκαμψης που δεν πρέπει να διακινδυνευτεί» και ότι «είναι εφικτή επειδή η Ελλάδα πλέον έχει κάνει όλα όσα όφειλε. Τήρησε τα συμφωνηθέντα και υλοποίησε όλες τις δεσμεύσεις της».
 Είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη περισσότερα από όσα όφειλε για να μην θέσει σε κίνδυνο την ομαλή πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος και ο λαός της περισσότερα απ’ όσα του αναλογούσαν για να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

 «Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι τίποτα περισσότερο απ’ το αυτονόητο»
 «Τώρα λοιπόν είναι η σειρά των πιστωτών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μπορούν αλλά και αυτό που μας οφείλουν. Αυτό που δικαιούμαστε με βάση τα συμφωνηθέντα», είπε για να τονίσει ότι «αυτό που διεκδικούμε δεν είναι τίποτα περισσότερο απ’ το αυτονόητο». «Διεκδικούμε και δουλεύουμε για μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Θα προσδιορίσει με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα παρθούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Και θα δώσει σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
 
Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε την ελληνική πρόταση για την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των θεσμών.

 Η Ελλάδα-κόμβος ανάπτυξης και σταθερότητας
 Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στη δυνατότητα της χώρας να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητές της αλλά και τα πολύ μεγάλα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, αφήνοντας πίσω τον εφιάλτη της επταετούς κρίσης. Σημείωσε ότι αυτό που κρίνεται σήμερα είναι η δυνατότητα της μετατροπής της Ελλάδας σε κόμβο ανάπτυξης και σταθερότητας, και «αυτή την ευκαιρία δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη».
 Είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση προετοιμάζει την ελληνική οικονομία να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις ενός ανταγωνιστικού και ραγδαία μεταβαλλόμενου οικονομικού περιβάλλοντος: Με την εισαγωγή σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων και μεταρρυθμίσεις φιλικές προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις, με αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας και η συγκράτηση της μετανάστευσης των νέων.
 «Η Ελλάδα έχει να προσφέρει τεράστιες δυνατότητες σε όσους την εμπιστευτούν», είπε και επισήμανε ότι η πλεονεκτική γεωγραφική της θέση, Η σταθερότητα και η ασφάλεια, «μοναδική σε όλη την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου», καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό σημείο παγκόσμιας αναφοράς για επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας.

 Η Ευρώπη δεν μπορεί να πορεύεται διαιρεμένη στο εσωτερικό της
 Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, οι αντιφάσεις της οποίας, την καθηλώνουν.
 Σημείωσε ότι η εθνική αναδίπλωση στη διαχείριση της οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης αποδείχθηκε πως είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την αποδόμηση και την αυτοδιάλυση και πως αυτόν τον δρόμο «οφείλουμε να τον κλείσουμε οριστικά και αμετάκλητα». Είπε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πορεύεται εξαρτημένη στην άμυνα και στην ασφάλεια από τρίτους, ούτε όμως και να πορεύεται διαιρεμένη στο εσωτερικό της, «από ένα αόρατο τείχος χρήματος ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο και μάλιστα με πολλαπλές στρατηγικές και ταχύτητες στο εσωτερικό της».
 Παρατήρησε ότι όσο αυξάνονται οι ανισότητες ανάμεσα και μέσα στα κράτη-μέλη, τόσο πιο δύσκολο είναι η Ευρώπη να «πάρει τη μοίρα στα χέρια της», «όπως προέτρεψε μετά την όχι και τόσο επιτυχημένη σύνοδο των G7 στο Μπάρι, η Γερμανίδα Καγκελάριος». Υπογράμμισε ότι για να πάρει η Ευρώπη τη μοίρα στα χέρια της πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να είναι κοινή η μοίρα των λαών της. Τόνισε όμως πως δεν μπορεί να είναι κοινή η μοίρα των λαών της όταν η μοίρα κάποιων καθορίζεται από την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας που μάλιστα αποφασίζεται κεκλεισμένων των θυρών σε κάποια διευθυντήρια και χωρίς νομιμοποίηση, και βεβαίως από καθεστώτα εξαιρέσεων σε ό,τι αφορά στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής προστασίας.
 Κατόπιν αυτών, σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει υπόθεση όλων και πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποκλείσουμε τα εκτός ευρωπαϊκών Συνθηκών σενάρια της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων» ή του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα» και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες οικονομικής και κοινωνικής εμβάθυνσης με όρους πολιτικής ισοτιμίας, δηλαδή η διαδικασία εκδημοκρατισμού της Ευρωζώνης «που οπισθοδρόμησε με αφορμή την κρίση», όταν το Eurogroup αναδείχθηκε στο νέο κέντρο ευρωπαϊκής ισχύος στην οικονομική πολιτική. Είπε μεταξύ άλλων ότι εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει νέα διακυβέρνηση, με διαρκή δημοκρατική λογοδοσία, με συντονισμό οικονομικών και φορολογικών πολιτικών με ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο, σημαίνει ακόμα και αμοιβαιοποίηση των κινδύνων, οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και ισχυρό και πολιτικά δεσμευτικό «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων».

 Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι αποτελεί μέρος της λύσης για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις της εποχής
 «Η Ελλάδα έχει αποδείξει σήμερα, μετά από 7 χρόνια κρίσης και την διαρκώς επαναλαμβανόμενη ικανότητα της να ξεπερνά τους κινδύνους, ότι δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης, για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προκλήσεις της εποχής μας: Στους τομείς της οικονομίας, της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και της περιφερειακής ασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός.

 Το στρατηγικό όραμα για τη διεθνή, ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας στον 21ο αιώνα
 Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο στρατηγικό όραμα της κυβέρνησης για τη διεθνή, ευρωπαϊκή και περιφερειακή θέση της Ελλάδας, στον 21ο αιώνα.
 -Στην οικονομία, είπε, το νέο αυτό όραμα βασίζεται στην ανάπτυξη, και στη δίκαιη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
 -Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων, το νέο όραμα βασίζεται στην προώθηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που λαμβάνει υπόψη τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και έναν πολυπολικό κόσμο. Σημείωσε ότι πρόκειται για σύγχρονη εξωτερική πολιτική «που δεν εγκλωβίζεται στα διλήμματα της ψυχροπολεμικής ή της μεταψυχροπολεμικής περιόδου» και «απορρίπτει τη λογική ότι στις διεθνείς σχέσεις μπορούν να υπάρχουν χώρες-δάσκαλοι και χώρες-μαθητές». Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε, «βασίζεται στην προάσπιση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό στη γειτονιά που βρισκόμαστε. Είτε αυτό αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας και το εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο, τη Συνθήκη της Γενεύης και τη Συνθήκη Σένγκεν, είτε τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Συνθήκη της Λωζάννης».
 Ο πρωθυπουργός μίλησε για «σύγχρονη, πατριωτική εξωτερική πολιτική» που αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, αλλά και τα μεγάλα ιστορικά, πολιτιστικά, οικονομικά και διπλωματικά της ερείσματα».
 «Πρόκειται», είπε, «για ένα στρατηγικό σχέδιο που οραματίζεται την Ελλάδα σαν ένα μεγάλο δέντρο που έχει τις ρίζες της στη Δύση, στην ενωμένη Ευρώπη αλλά μπορεί να απλώνει τα μεγάλα κλαδιά του παντού. Και στο Βορά και στο Νότο και στην Ανατολή».
 Μίλησε για την προσπάθεια η Ελλάδα να αναδειχθεί ως χώρα παγκόσμιος κόμβος εμπορίου, μεταφορών, ενέργειας και τουρισμού για την ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «παράλληλα, εδραιώνεται ως χώρα πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, σε ένα περιβάλλον ολοένα εντεινόμενης περιφερειακής αποσταθεροποίησης».
 Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στηρίξαμε και στηρίζουμε σταθερά και ενεργά τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση από το νησί των τουρκικών στρατευμάτων». Τόνισε ότι «προασπίζουμε σταθερά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου, έναντι παράνομων διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων από την πλευρά της γείτονος Τουρκίας». Και πως την ίδια στιγμή όμως, η χώρα εργάζεται για την ενίσχυση του διμερούς μας διαλόγου, στηρίζει την ενταξιακή πορεία της γείτονος και εργάζεται όσο λίγες ευρωπαϊκές χώρες για την ευρωτουρκική συνεργασία, «με σημαντικά αποτελέσματα όπως αυτή η δύσκολη, αλλά απαραίτητη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που οδήγησε στη ραγδαία μείωση των προσφυγικών ροών, και κυρίως των θανάτων, στο Αιγαίο».
 Επισήμανε ότι η κυβέρνηση πάλεψε να σηκώσει την ευθύνη όλης της Ευρώπης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, προασπίζοντας τις ευρωπαϊκές αρχές. Επισήμανε ακόμη ότι προβαίνει σε πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου. Επίσης, ότι ενισχύει τις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις μας με τις χώρες των Βαλκανίων: μέσω Ανώτατων Συμβουλίων Συνεργασίας, όπως με την Σερβία και τη Βουλγαρία. Μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και προώθησης του διαλόγου όπως με τη γειτονική ΠΓΔΜ. Μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση διαφορών, όπως καθιέρωσε με την Αλβανία. Μέσω τριμερών και τετραμερών σχημάτων, όπως αναπτύσσει με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία. «Και δίνουμε σαφώς το μήνυμα ότι μόνο με την αναχαίτιση του εθνικισμού και το διάλογο μπορούμε να προχωρήσουμε», τόνισε. Αναφέρθηκε επιπλέον στην ανάπτυξη των διμερών και – σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία – τριμερών σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή (με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, το Λίβανο), αλλά και στην αναβάθμιση των σχέσεων μακράς πνοής με την Κίνα.
 «Και, βεβαίως, ενισχύουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ», είπε. «Μια σχέση», τόνισε, «που ενισχύεται με σκοπό, τόσο την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή, όσο και για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Μια σχέση κρίσιμη όσο ποτέ, σήμερα. Που στηρίζεται μεταξύ άλλων και στις μεγάλες, πολύτιμες διαχρονικές προσπάθειες της ομογένειάς μας».

Ν. Λιονάκης

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου