Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Περιοδεία του ΚΚΕ στα Κερασοχώρια της Βεγορίτιδας στην Πέλλα με τον βουλευτή Σάκη Βαρδαλή



      Τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης των κερασοκαλλιεργητών της Πέλλας διαπίστωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, που επισκέφτηκε με κλιμάκιο της Τομεακής Οργάνωσης Πέλλας τα χωριά της Βεγορίτιδας Άρνισσα & Παναγίτσα στον ορεινό όγκο του Δήμου Έδεσσας στην Πέλλα.


        Συζητώντας με τους κάτοικους της περιοχής έγινε κοινωνός της απόγνωσης, που ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων των κερασοπαραγωγών, αλλά και στα λόγια οργής τους για τη φετινή καταστροφική χρονιά για την μονοκαλλιέργεια Κερασιών, για τους περισσότερους αγρότες στα βόρεια της Πέλλας.

       Στα απανωτά χτυπήματα τη φετινή χρονιά από τα στοιχεία της φύσης ( παγετοί, βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις ), ήλθαν και οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού από εμπόρους-εξαγωγείς και μεταποιητές, που κατρακύλισαν μέχρι και τα 0,40 €/κιλό ! H κερδοσκοπία τους στα ύψη, με τη “ψαλίδα” τιμών παραγωγού-καταναλωτή νάχει ανοιγμα και 10 φορές επάνω. Με τις τιμές αυτές και στην καλύτερη περίπτωση καλύπτεται μόνο το εργατικό κόστος της συγκομιδής και μένουν “ανοικτοί” στις δαπάνες των γεωργικών εφοδίων, αλλά και στο δικαίωμα επιβίωσης για τις δαπάνες ζωής των οικογενειών τους.

       Ο Σάκης Βαρδαλής αναφέρθηκε στην ανάδειξη των προβλημάτων τους με κατάθεση το προηγούμενο διάστημα από το ΚΚΕ  2 Ερωτήσεων στη Βουλή και δεσμέφτηκε για την κατάθεση επόμενης Ερώτησης σχετική με την κλοπή του ιδρώτα τους από τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και τις συνέπειες του εμπάργκο της σημαντικής ρώσικης αγορά συνέπεια της πολιτικής παρέμβασης της ΕΕ στην Ουκρανία.
            Η εφαρμοζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική ( ΚΑΠ ) της ΕΕ στη χώρα μας, τόσο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και από τις προηγούμενες της ΝΔ & ΠΑΣΟΚ, που έχει σαν στόχο τη δημιουργία “μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων” , θα συνθλίβει με τα μέτρα της ( φορολογικό, ασφαλιστικό, χαράτσια σε χωράφια & αρδευτικό νερό, ανεξέλεγκτο κόστος παραγωγής, ... ) τα μικρά αγροτικά νοικοκυριά, άρα και τους κερασοπαραγωγούς της Πέλλας. Και δένει μια χαρά αυτή η πολιτική με τις απράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού, τις απλήρωτες παραγωγές από εμπόρους-εξαγωγείς-μεταποιητές, απλήρωτες ζημιές από βροχοπτώσεις του 2017, κουτσουρεμένη ασφαλιστική κάλυψη ζημιών παρά τα “τσουχτερά” ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, κλπ. , την ίδια στιγμή που μεγαλώνουν τα κέρδη των μεγαλεμπόρων-μεταποιητών. 

      Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους αγρότες της Πέλλας να διεκδικήσουν έγκαιρες και επιτέλους δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα, να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος  λόγω του εμπάργκο και των εξευτελιστικών τιμών παραγωγού, την ανατροπή της αγροτικής πολιτικής και των μέτρων, που κάνουν πολύ δύσκολη την επιβίωση τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)