Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ερώτηση ΚΚΕ για χαλαζόπτωση


Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ανυπολόγιστες ζημιές από χαλαζοπτώσεις στις 3 Ιούνη στα οπωροφόρα της Π.Ε.Πέλλας.


Η χαλαζόπτωση το απόγευμα της Κυριακής 3 Ιούνη έπληξε σχεδόν ολοκληρωτικά και λίγο πριν τη συγκομιδή την αναμενόμενη παραγωγή  κερασιών, που αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια στα ορεινά χωριά του Δήμου Έδεσσας και σε πάνω από 7.000 στρέμματα στα Δ.Δ. Κερασιάς, Καρυδιάς, Σαρακηνών, Κορυφής, Γραμματικού, κ.ά.
Η χαλαζόπτωση της ίδιας μέρας έπληξε με σφοδρότητα και την αναμενόμενη παραγωγή φρούτων (Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερίκοκα, Δαμάσκηνα) και μονοετών καλλιεργειών (Βαμβάκι, Καλαμπόκι,...) και στις πεδινές περιοχές του Κάμπου των Γιαννιτσών και ιδιαίτερα στα Δ.Δ. Παλαίφυτου, Γαλατάδων, Καρυώτισσας, Κρύας Βρύσης του Δήμου Πέλλας.
Ισχυρό μπουρίνι συνοδευόμενο από σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε επίσης και τα αγροκτήματα των Δ.Δ. Μανδάλου και Πλευρώματος του Δήμου Σκύδρας, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε Κεράσια, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερίκοκα, Δαμάσκηνα.
Οι αγρότες των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί πρόκειται για συνεχόμενες ζημιές τα τελευταία δύο χρόνια στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους.
Ούτε και αυτή τη φορά το πολυδάπανο Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τα αεροπλάνα προστάτευσε τους παραγωγούς της περιοχής. Ο ΕΛΓΑ από τη μεριά του «καμαρώνει» για το αποθεματικό, που δημιούργησε με το «χαράτσωμα» με μεγάλα στρεμματικά ασφάλιστρα και των αγροτών της περιοχής.
Από την άλλη μεριά έχουμε τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού που μειώνουν τραγικά το εισόδημα των καλλιεργητών, τη μεγάλη μείωση των εξαγωγών προς τη Ρωσία και τις υπόλοιπες πρώην σοσιαλιστικές χώρες συνέπεια των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων για τους εργαζόμενους καταναλωτές των χωρών αυτών, σε συνδυασμό και με το εμπόλεμο κλίμα στην Ουκρανία μετά την παρέμβαση ΗΠΑ & ΕΕ με την συμβολή  και της χώρας μας στη δημιουργία και τη διατήρησή του. Και είναι γνωστό, ότι η Ρωσία  - πριν από το εμπάργκο - αποτελούσε σημαντικό αποδέκτη των εξαγωγών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μετά την απώλεια των αγορών της ΕΕ, συνέπεια και των εφαρμοζόμενων από μέρους της αντιαγροτικών πολιτικών.
Αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της περιοχής, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, μια σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ.)
Οι αγρότες των παραπάνω περιοχών βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και - επιπλέον - δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

      Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

             Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στις δενδρώδεις και τις μονοετείς καλλιέργειες των χωριών της Πέλλας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;
             Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί;
             Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις.
             Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους;
             Να πληρωθούν επιτέλους οι ροδακινοπαραγωγοί για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του 2017 και τις τεράστιες απώλειες τους από τη συνέχιση του εμπάργκο στις εξαγωγές των φρούτων τους;


Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής


Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)