Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

1918-2018 Τα κανόνια του Πινόβου…




Για 92 χρόνια και σε υψόμετρο 2070 μ. στη συνοριακή κορυφογραμμή του Πινόβου, δέσποζαν τα
δυο ορεινά πυροβόλα, συμμαχικά μνημεία από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ως βουβοί μάρτυρες της μεγάλης πολεμικής περιπέτειας, που βίωσε η ανθρωπότητα. 




Από τότε τα ¨κανόνια¨ έγιναν στοιχείο της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Αλμωπίας. Ορειβάτες, κυνηγοί, λάτρεις του βουνού, περιηγητές και εραστές της ιστορίας δεν παρέλειπαν να περιλάβουν στο πρόγραμμά τους μια επίσκεψη ή μια στάση στα ¨κανόνια¨ για μιαν ανάσα, έναν σύντομο αναστοχασμό του παρελθόντος.
Το 2009 τα κανόνια απομακρύνθηκαν από τη φυσική τους κατοικία και μεταφέρθηκαν, για να συμπληρώσουν τα εκθέματα του Στρατιωτικού μουσείου Χρωμοναστηρίου στο Ρεθύμνο, ως λάφυρα της Μεραρχίας Κρητών για τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις της περιοχής το 1918, έστω και αν με τον τρόπο αυτό αφαιρούνταν ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής τοπικής κληρονομιάς.
Μετά από αίτημα και συνεχή προσπάθεια του συλλόγου (2016) επιστροφής των «κανονιών του πινόβου» παραχωρήθηκε, από το ΓΕΣ και κατόπιν έγκρισης των αμερικανικών αρχών, το ορειβατικό πυροβόλο 75 χιλ. Μ1Α1, που είναι τοποθετημένο στην πλατεία του χωριού από τις 11 Αυγούστου του 2018.
Συμβολική «υπενθύμιση της τοπικής ιστορίας, αλλά και των κανονιών που αναπαύονταν για 92 χρόνια στις κορυφές του Πινόβου.
Και μια προσπάθεια του Μορφωτικού Συλλόγου Αετοχωρίου «Το Πίνοβο», να επανασυνδεθούν, έστω και συμβολικά, οι δρόμοι της Ιστορίας με τους δρόμους της Φύσης!!!
Αύγουστος του 2018
Μορφωτικός Σύλλογος Αετοχωρίου «Το Πίνοβο»



2 σχόλια:

  1. Απο κρητικους δεν περιμενα κατι καλυτερο....και οποιος θελει να ψαξει να βρει τι εκαναν οι Κρητικοι στην Μακεδονια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)