Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Παρέμβαση Καρασμάνη στο Υπουργείο Οικονομικών



        Για το Ιδιοκτησιακό στα χωριά Άγρα και Νησί

        Για τα  πρόστιμα σε Αναδρομικά Συνταξιούχων και Υπαλλήλων

        Για την Οριστικοποίηση Προσυμφώνων


Την άμεση λύση σημαντικών ζητημάτων που ταλαιπωρούν πολλούς συντοπίτες μας, ζήτησε ο Γιώργος Καρασμάνης με παρέμβασή του στον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Το πρώτο αφορούσε τα κτήματα κατοίκων των χωριών Άγρα και Νησί, τα οποία οι άνθρωποι αυτοί κατέχουν εδώ και δεκάδες χρόνια. Αλλά, όταν τα δήλωσαν στο κτηματολόγιο, έπεσαν από τα σύννεφα ¨πληροφορούμενοι¨ ότι αυτά τα χωράφια διεκδικούνται από… αλβανούς! Και γι’ αυτό, οι δηλώσεις τους… απορρίφθηκαν!! Παρά το γεγονός ότι αυτό, συνιστά μείζονος κοινωνικής και οικονομικής σημασίας για την περιοχή τοπικών κοινοτήτων της Έδεσσας, δεδομένου ότι η εκμετάλλευση αυτών των κτημάτων αποτελεί τη μοναδική πηγή βιοπορισμού εκατοντάδων οικογενειών.
Ο πρώην Υπουργός, επισήμανε στον κ. Βεσυρόπουλο ότι αρκετοί εξ αυτών των ανθρώπων έχουν οριστικά συμβόλαια, έχουν ξοδέψει χρήματα σε επενδύσεις σε αρδευτικά κλπ, σε υποδομές, έχουν πληρώσει και πληρώνουν φόρους και εισφορές, και του ζήτησε να προχωρήσει σε άμεση τακτοποίηση αυτού του προβλήματος.
Ένα ακόμη ζήτημα που του έθεσε, ήταν η ανάγκη τάχιστης οριστικοποίησης των προσυμφώνων αγοραπωλησίας, χωρίς να απαιτείται η επισύναψη στο συμβόλαιο αποδεικτικών φορολογικών ενημερότητας στα πλαίσια εφαρμογής της ευνοϊκής ρύθμισης του 2014 και 2015. Μια ρύθμιση που, όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Καρασμάνης, και τους άμεσα ενδιαφερομένους θα εξυπηρετήσει και απεγκλωβίσει για τη διαχείριση της περιουσίας τους, και έσοδα στο Δημόσιο θα αποφέρει.
Τρίτο σοβαρό ζήτημα το οποίο ο πρώην Υπουργός έθεσε προς λύση, είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει για χιλιάδες συνταξιούχους, με τα εκκαθαριστικά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και την άδικη φορολόγηση των αναδρομικών για τα έτη 2011 – 2013, με προσαυξήσεις και πρόστιμα. Κι’ αυτό διότι οι άνθρωποι δεν είχαν ποτέ ενημερωθεί για να δηλώσουν αυτά τα αναδρομικά! Όπως επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι ενώ έχουν δηλώσει τα αναδρομικά, καλούνται να πληρώσουν προσαυξήσεις και πρόστιμα!
Να σημειωθεί ότι, για τα συγκεκριμένα ζητήματα ο Γιώργος Καρασμάνης είχε εδώ και ενάμισι μήνα ενημερώσει τον αρμόδιο Υφυπουργό με όλα τα στοιχεία που συνηγορούσαν στην ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας σε βάρος των συγκεκριμένων ανθρώπων.
Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε στον Γιώργο Καρασμάνη ότι ετοιμάζει διάταξη η οποία θα ενσωματωθεί σε Πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί, και θα δίνει τη δυνατότητα τα ποσά των αναδρομικών να δηλωθούν στο έτος που αναλογούν και όχι στο έτος που εισπράχθηκαν και, έτσι, θα διαγραφούν επιπλέον φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Για το θέμα των προσυμφώνων είπε ότι το βλέπει θετικά, για δε το ζήτημα του ιδιοκτησιακού, διαβεβαίωσε τον Γιώργο Καρασμάνη ότι ήδη έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να το διερευνήσουν προκειμένου να δοθεί λύση.
Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Καρασμάνης ζήτησε να υπάρξει ¨κατανόηση και επιείκεια¨ για τους εν ενεργεία δημοτικούς υπαλλήλους στους οποίους επίσης καταλογίστηκαν επιπλέον φόροι, προσαυξήσεις και πρόστιμα για αναδρομικά, και να ισχύσει και γι’ αυτούς ό,τι και για τους συνταξιούχους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)