Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Τρομάζει την Αθήνα η Διεθνής διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο

Βασίλης Σκουρής
Βασίλης Σκουρής
Η ελληνική κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και τώρα ψάχνει πώς θα… ξεμπλέξει!

Στην παγίδα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών έπεσε η ελληνική κυβέρνηση, αποδεχόμενη την πρόταση του Μπορέλ για σύγκλιση Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η ελληνική κυβέρνηση εστίασε τους προβληματισμούς της στο εάν η Τουρκία θα δεχθεί ή όχι τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη, κάτι που όμως έχει προηγούμενο, αφού η Λευκωσία ήταν παρούσα στις ευρωτουρκικές συνόδους κορυφής για το προσφυγικό, ενώ η Άγκυρα έχει ως στόχο όχι τον αποκλεισμό του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά τη συμμετοχή του… ψευδοκράτους!

Το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε να καταλαβαίνει την παγίδα όταν πληροφορήθηκε πως η Διάσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο μια φορά, αλλά στόχος είναι να συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και πιθανόν και να θεσμοθετηθεί!

Η Αθήνα ανησυχεί πλέον -και σωστά- πως στο τραπέζι της Διάσκεψης θα τεθούν ευρύτερα θέματα προς μια συνολικότερη επίλυση, μεταξύ των οποίων πιθανόν και οι θαλάσσιες ζώνες ή το μεταναστευτικό, με τη χώρα να μην έχει την ίδια δυνατότητα παρέμβασης με αυτή που διαθέτει στην ΕΕ.

Πληροφορίες, μάλιστα,  που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν απολύτως, επιμένουν πως η Αθήνα επιδιώκει τώρα τη μη πραγματοποίηση της συγκεκριμένης Διάσκεψης, με το σκεπτικό πως όταν ο Κυριάκος την είχε αποδεχθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ δεν υπήρχε με τέτοια ένταση η τουρκική επεκτατικότητα.

Σύμφωνα δε με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες πως δεν συμφωνεί με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης. Μένει να δούμε εάν οι πληροφορίες αυτές θα επιβεβαιωθούν και επισήμως…  

Πηγή:ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)