Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: 5+3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZenecaΧρηστικές πληροφορίες γύρω από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca για τον κορονοϊό, όπως η αποτελεσματικότητα, το κόστος αλλά και η αποθήκευση, παρέχονται σε συγκριτικό πίνακα που παρουσιάζει, μέσω facebook, ο καθηγητής του LSE Ηλ. Μόσιαλος. Τι λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τις διαδικασίες έγκρισης.

Με τρόπο συνοπτικό αλλά και πρακτικό ο Ηλίας Μόσιαλος παρουσιάζει κρίσιμα δεδομένα για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca, που είναι μέχρι στιγμής γνωστά, όπως το κόστος αγοράς αλλά και η αποτελεσματικότητα τους.

Ενδεικτικά, σε σχετικό πίνακα που ανάρτησε ο καθηγητής του LSE στα social media, αναφέρεται ότι η αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο της Pfizer είναι 95%, ενώ για το εμβόλιο της Moderna εκτιμάται στο 94,5%. Για το εμβόλιο της Οξφόρδης/ AstraZeneca υπολογίζεται λίγο χαμηλότερη, στο στο 90%.

Αναφορικά με το κόστος, στον ίδιο πίνακα επισημαίνεται πως για το πρώτο είναι 20 δολάρια, για το δεύτερο 32 - 37 δολ., και για το τρίτο 3 - 4 δολ., κατά τις πρώτες αναφορές και στα διεθνή ΜΜΕ.

Εξάλλου, για τον αριθμό δόσεων που απαιτείται να γίνουν προκειμένου το εμβόλιο να παρέχει ανοσία έναντι της Covid-19 ο κ. Μόσιαλος αναφέρει πως για τα εμβόλια των δύο πρώτων εταιρειών χρειάζονται 2.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, δε, απαιτούνται 1,5 - 2 δόσεις*.

Υπενθυμίζεται πως και τα τρία αυτά εμβόλια θα διατεθούν μέσω της Ε.Ε. στα κράτη - μέλη, όπως προστίθεται, ενώ στον ίδιο πίνακα αναδεικνύονται και άλλα στοιχεία, όπως ο τρόπος με τον οποίο τα εμβόλια παρέχουν ανοσία.

pinakas emvolia

Προς το τέλος του έτους η επιστημονική άποψη του ΕΜΑ για τα εμβόλια

Αξίζει να αναφεθεί πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία αιτούν έγκριση των ρυθμιστικών αρχών προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, Έμερ Κουκ, την Τρίτη.

«Αν υποθέσουμε ότι όλα είναι θετικά - και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να είμαστε βέβαιοι - αλλά στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε επιστημονική άποψη προς το τέλος του έτους», εξηγεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Irish Independent.

«Αυτά (τα εμβόλια) αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα, πράγμα που είναι ελπιδοφόρο από επιστημονικής απόψεως, αλλά σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή στα αποτελέσματα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τα αξιολογήσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τα συνήθη επιστημονικά μας στάνταρντ», προσθέτει ο εκτελεστικός διευθυντής του EMA.

Στόχος του ευρωπαϊκού οργανισμού είναι να καταλήξει σε θετική εισήγηση σε αντίστοιχους χρόνους με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration-FDA), ο οποίος αναμένεται να αποφανθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου για το εμβόλιο που παρουσιάζεται από την Pfizer, δήλωσε ακόμη ο Έμερ Κουκ, σύμφωνα με την εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός είναι πιθανόν να συστήσει την χρήση των εμβολίων με βάση τα αποτελέσματα που έχουν σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ο προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca

Στο μεταξύ, το κεφάλι τους «ξύνουν» πολλοί επιστήμονες προσπαθώντας να εξηγήσουν τα ενθαρρυντικά αλλά μάλλον ασυνήθιστα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βρετανικής εταιρείας AstraZeneca, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι πιο αποτελεσματικό (έως 90%), όταν η πρώτη από τις δύο δόσεις τους χορηγηθεί μισή*. Αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, όταν η πρώτη δόση χορηγηθεί ολόκληρη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις δοκιμές φάνηκε αρκετά χαμηλότερη (μόνο 62%).

Όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης 3, και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, το εμβόλιο εμφάνισε μια αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Οι δύο δόσεις χορηγήθηκαν με διαφορά ενός μηνός και η αποτελεσματικότητα αφορούσε την πιθανότητα οι εμβολιασμένοι να αρρωστήσουν από Covid-19, σε σχέση με όσους είχαν κάνει εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο).

Διάφοροι επιστήμονες, σύμφωνα με το «Nature», επεσήμαναν ότι δεν είναι δυνατό να γίνει άμεση σύγκριση με τα άλλα εμβόλια (των Pfizer/BioNTech και Moderna), που έχουν εμφανίσει αποτελεσματικότητα έως 95% στις δοκιμές, καθώς τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία είναι ανεπαρκή. Μεταξύ άλλων, δεν έγινε γνωστό πόσοι συμμετέχοντες στις δοκιμές της Οξφόρδης/Astra Zeneca εμβολιάστηκαν πραγματικά και πόσοι ψευδο-εμβολιάστηκαν.

Υπενθυμίζεται πως οι τελικές κλινικές δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου είχαν ξεκινήσει πριν από εκείνες των Pfizer/BioNTech και Moderna, οι οποίες όμως πρόλαβαν και δημοσιοποίησαν πρώτες τα προσωρινά -άκρως ενθαρρυντικά- αποτελέσματα των δοκιμών τους. Οι δοκιμές του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca συνεχίζονται σε αρκετές χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική κ.α.). Τα προσωρινά αποτελέσματα βασίζονταν σε 131 διαγνωσμένα περιστατικά Covid-19 μεταξύ άνω των 11.000 εθελοντών που συμμετείχαν στις δοκιμές σε Βρετανία και Βραζιλία.

Σημειώνεται, τέλος, πως η AstraZeneca σκοπεύει να συλλέξει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη σχέση δόσεων-αποτελεσματικότητας. Οι επιστήμονες θεωρούν πάντως πιθανότερο ότι τελικά η εταιρεία θα ζητήσει άδεια από τις εποπτικές αρχές για το σχήμα με τη χαμηλότερη πρώτη δόση. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

  

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7-21