Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021

Μας πάνε για “συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης” στα ελληνοτουρκικά!


 Από Militaire News

Το κλίμα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για συζήτηση εφ΄ όλης στα ελληνοτουρκικά. Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι θα συζητήσει “μόνο ένα θέμα”, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι ακριβώς έτσι.
Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής μιλώντας στην εκπομπή Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη ήταν αποκαλυπτικός.
► Το εύρος των Χωρικών Υδάτων ήταν το κύριο αντικείμενο προς επίλυση μέχρι το 2013 οπότε με πρωτοβουλία της Ελλάδας μετατοπίστηκε στην οριοθέτηση ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας και Ανατολικής Μεσογείου.
Το 2004 είχαμε καταλήξει σε συγκλίσεις και για το εύρος των χωρικών υδάτων στην βάση μιας διαφοροποιημένης επέκτασης, δηλαδή σε ορισμένα σημεία 12 ναυτικά μίλια, σε άλλα 10 νμ και σε άλλα 8 νμ, απλώς η επόμενη κυβέρνηση του 2004 αποφάσισε να μην προχωρήσει και να πάει στην Χάγη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αναφορά θαλάσσιες ζώνες κάτι που σημαίνει ότι δεν θα περιοριστούμε μόνο στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, αλλά θα συζητήσουμε και το εύρος των Χωρικών Υδάτων
► Αλλά αν το εύρος των Χωρικών Υδάτων, αναγκαστικά θα συζητήσουμε και άλλα θέματα που ακουμπούν, όπως το εύρος του εναερίου χώρου, το οποίο οδηγεί στο εύρος του FIR, το οποίο οδηγεί στο εύρος της περιοχής έρευνας και διάσωσης (Search and Rescue SAR), θα πρέπει να έχουμε μια ευελιξία.
► Ας είμαστε ειλικρινείς η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να επεκτείνει τα 12 ναυτικά μίλια καθολικά στο κεντρικό Αιγαίο γιατί ουσιαστικά εξαφανίζονται τα διεθνή ύδατα.
Το 2004 η κυβέρνηση είχε καταλήξει σε φόρμουλα κάπου 12 ναυτικά μίλια, κάπου 10 νμ και κάπου 8 νμ.
► Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα του εύρους Χωρικών Υδάτων πρέπει να ενημερώσουμε και την κοινή γνώμη ότι θα είναι διαφοροποιημένη και το ίδιο και στον Εναέριο Χώρο.
► Θα πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία διάτι αν παραμένουμε ακλόνητοι σε μια θέση άρνηση, προφανώς οι Τούρκοι θα συνεχίσουν την παρανομία και την επιθετική τους συμπεριφορά και ταυτόχρονα η Ελλάδα θα βρίσκεται προ τετελεσμένων.
► Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον διάλογο να καταλήξει σε μια ατέρμονη συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7-21