Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Άνοιγμα γυμνασίων - λυκείων, κυνήγι και ταξί στην ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά σήμερα

Έλλη Τριανταφύλλου
Έλλη Τριανταφύλλου

Οι σκέψεις στην κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα «χαλάρωσης» του lockdown και το άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων. Το απόγευμα η ανακοίνωση από το Νίκο Χαρδαλιά για άνοιγμα γυμνασίων - λυκείων, κυνήγι και ταξί.

Σήμερα το απόγευμα στις έξι, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα απεγκλωβισμού από το lockdown, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Κι όπως όλα δείχνουν, «θα κληρώσει» για τα Πρακτορεία ΟΠΑΠ, για τους ερασιτέχνες ψαράδες και κυνηγούς, οι οποίοι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους χόμπυ αυστηρά εντός των ορίων της περιφερειακής ενότητας στην οποία κατοικούν.

Τέλος, είναι πιθανό να δοθεί το «πράσινο φως» για να αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών από ένας σε δύο στα ΤΑΞΙ, κάτι που ζητά με ένταση ο κλάδος για να μειώσει τις απώλειες όλου του τελευταίου διαστήματος.

Χθες νωρίς το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, πριν τη συμμετοχή του στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για τα εμβόλια, είχε μακρά συνεργασία με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να συζητήσουν τις κυβερνητικές προτεραιότητες - πάντα σε σχέση με τις δυνατότητες της οικονομίας - και τη σειρά με την οποία πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, στη σύσκεψη εκφράστηκε συγκρατημένη ικανοποίηση για τη σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων και τη μείωση θανάτων και διασωληνωμένων, όπως επίσης και για το πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά και τις μεταλλάξεις του ιού που καταγράφονται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, όλοι επισήμαναν ότι παρά την ημερήσια πτώση, ο ιός δείχνει να έχει μία αντοχή, την οποία ουδείς δικαιούται να παραγνωρίσει.

Βασική διαπίστωση στην οποία συμφώνησαν άπαντες είναι ότι τα βήματα πρέπει να γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς παραδοσιακά ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες ιώσεις, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών, και ότι θα πρέπει η χώρα να κινηθεί με πολύ μεγάλη προσοχή για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τρίτο, πιο φονικό κύμα του ιού.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα, το επόμενο μεγάλο βήμα, που είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους λοιμωξιολόγους της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το iΕidiseis, εκτιμούν ότι είναι ασφαλές να ανοίξουν ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, αλλά και από το υπουργείο Παιδείας μεταδίδεται η εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να επανέλθουν οι μαθητές στα θρανία τόσο γρήγορα και ότι θα είναι πιο ασφαλές να γίνει αυτό τη μεθεπόμενη Δευτέρα.

Ακόμα πιο επιφυλακτική εμφανίζεται η κυβέρνηση για τα χιονοδρομικά κέντρα και την άρση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ημερομηνία που εξετάζεται είναι η 15η Φεβρουαρίου, με το σκεπτικό ότι κάθε βήμα πρέπει να γίνεται μετά το πέρας δύο εβδομάδων από το προηγούμενο, προκειμένου να ξεκαθαρίζει η επιδημιολογική εικόνα μετά από κάθε μέτρο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)