Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Σαρηγιάννης: Οι τρεις τρόποι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

«Η λύση δεν είναι τα άνοιξε- κλείσε. Υπάρχουν άλλοι τρόποι» σημειώνει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο iEidiseis.

«Το πώς λειτουργούμε και όχι το πότε είναι η λύση για να πάρουμε πίσω της ζωή μας». Αυτό τονίζει μιλώντας στο iEidiseis ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης που εδώ και πολλούς μήνες έχει αποδειχτεί ότι «τρέχει» με τους συνεργάτες του, το πιο επιτυχημένο μοντέλο πρόληψης στην πορεία της πανδημίας.

Ανατροπή σε όλη την φιλοσοφία των lockdowns και των λοιπών περιορισμών φέρνει με δηλώσεις του ο καθηγητής του ΑΠΘ που είναι διευθυντής του Τομέα Τεχνολογιών και διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή.

Το iEidiseis του έθεσε το ερώτημα αν προβλέπεται να πάει …έτσι η ζωή μας μέχρι το καλοκαίρι και ακόμα πιο πέρα, με κλειστά καταστήματα λιανικής, κλειστή εστίαση, και εκπαίδευση που θα λειτουργεί εξ αποστάσεως. «Αν συνεχίζουμε με αυτό το μοντέλο διαχείρισης του προβλήματος, δεν υπάρχει άλλη λύση. Έτσι θα πάμε. Όσο κι αν ψάχνουμε με τους συνεργάτες μου να αλλάξουμε μια παράμετρο, δεν πετυχαίνουμε κάτι. Αλλά υπάρχουν τρεις κινήσεις που αν τις επιλέξουμε, ναι μπορώ να πω ότι θα πάρουμε πίσω σε μεγάλο βαθμό την φυσιολογική ζωή που γνωρίζαμε», μάς αποκαλύπτει…

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι τρεις τρόποι που αν συνδυαστούν σωστά, μπορούν να κάνουν την ανατροπή:

«Πρώτα από όλα πρέπει να πάρουμε πρόσθετα μέτρα απολύμανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους», μάς λέει ο κ. Σαρηγιάννης εννοώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μαγαζιά κάθε είδους αλλά και κάποια σχολεία.

«Δεύτερον πρέπει να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ ανίχνευσης, ειδικά τα rapid που είναι πιο φθηνά και βγάζουν αμέσως αποτέλεσμα»… Αυτό το επεξηγεί ο καθηγητής αναφέροντας ότι έχουμε μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικών φορέων, ειδικά πολύ νέων ατόμων που μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 χωρίς να παρουσιάζουν οι ίδιοι το παραμικρό σύμπτωμα. Έτσι, θα σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης, αναφέρει.

Όπως σημειώνει, «με την χρήση των μοντέλων μπορούμε να έχουμε μια πρόβλεψη για την δυναμική, τι είναι πιθανό να συμβεί αν ανοίξουν καταστήματα, και εκεί όπου φαίνεται μεγάλη διασπορά και κίνδυνος, να παρεμβαίνουμε με μαζικά τεστ και να εντοπίζουμε τους προσυμπτωματικούς και να τους βάζουμε σε καραντίνα. Και εκεί που πάει να γίνει αναζωπύρωση, να έρχεται η Πολιτεία ως πυροσβέστης και να περιορίζει το πρόβλημα. Αυτός είναι ένας μηχανισμός που φαίνεται δύσκολος, αλλά δεν είναι. Τον χρησιμοποίησαν η Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία που έκαναν πάρα πολλά τεστ, και κατάφεραν να αναχαιτίσουν την τοπική επιδημία».

Όσο για την τρίτη πρόταση του καθηγητή του ΑΠΘ, πρόκειται για την τήρηση του μέτρου της τηλεργασίας που πρέπει να φτάσει στο 70% και που σήμερα δεν είναι καν στο 50%...

«Μιλάω για τον ιδιωτικό τομέα. Παρανομούμε και απλά η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει με πρόστιμα ή άλλους τρόπους να μας επιβάλει το μέτρο. Πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί η κινητικότητα. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε πανδημία και να εργάζεται ο κόσμος κανονικά μέσα σε μεγάλες εταιρίες», αναφέρει ο καθηγητής.

Και θεωρεί ότι αν συνδυαστούν αυτά τα τρία, δεν θα μιλάμε πια για ημερομηνίες άνοιξε- κλείσε σε καμία δραστηριότητα. «Το πώς λειτουργούμε και όχι το πότε είναι η λύση», επαναλαμβάνει και όποιος έχει αυτιά να ακούσει, ας ακούσει!

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)