Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Ηλεκτρονικά θα δηλώνεται η απώλεια της αστυνομικής ταυτότητας – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Ηλεκτρονικά θα δηλώνεται η απώλεια της αστυνομικής ταυτότητας – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Μέσω διαδικτύου θα μπορούν πλέον οι πολίτες να δηλώνουν απώλεια της αστυνομικής τους ταυτότητας βάσει κοινής υπουργικής απόφασης.

 

Τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες για τη δήλωση απώλειας αστυνομικής ταυτότητας, με τους πολίτες να τρέχουν από αστυνομικό σε αστυνομικό τμήμα, φέρνει η νέα δυνατότητα που δίνεται να γίνει ηλεκτρονικά.

Μέσω της ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – EΨΠ), όπως προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι πολίτες μπορούν πλέον να δηλώνουν την απώλεια της ταυτότητάς τους.

Για την υποβολή της δήλωσης απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του φυσικού προσώπου/ χρήστη με τους κωδικούς που διαθέτει για το taxisnet. Μετά την υποβολή της, η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η δήλωση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά επέχει θέση αποδεικτικού κατάθεσης της δήλωσης στην ψηφιακή θυρίδα της ΕΛΑΣ, φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση “γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες” :

α) Ως ηλεκτρονικό έγγραφο διακινούμενο με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), χωρίς να απαιτείται ηλεκτρονική υπογραφή ή άλλη ηλεκτρονική σφραγίδα και με ισχύ πρωτότυπου εγγράφου.

β) Ως έντυπο έγγραφο, εφόσον εκτυπωθεί από τη διαδικτυακή εφαρμογή της ΕΨΠ (σ.σ. Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης), χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσης και με ισχύ αντιγράφου».

Πηγή: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)