Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Προς απελευθέρωση της μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο τη Δευτέρα - «Αλαλούμ» με τις δηλώσεις για τα SMS

Προς απελευθέρωση της μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο τη Δευτέρα - «Αλαλούμ» με τις δηλώσεις για τα SMS

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση των SMS και την απαγόρευση στις μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο τις καθημερινές, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Προς την κατεύθυνση κατάργησης του μέτρου της αποστολής μηνυμάτων στο 13033 πιέζει η αντιπολίτευση.

Την ελπίδα ότι το φετινό Πάσχα - το οποίο δε θα γιορτάσουμε ούτε φέτος σύμφωνα με τις παραδόσεις και συνήθειές μας - θα σηματοδοτήσει «το πέρασμα της χώρας στην εποχή μετά την πανδημία και την είσοδο σε μια νέα περίοδο ισχυρής ανάκαμψης» εξέφρασε η Αριστοτελία Πελώνη το πρωί της Μεγάλης Τρίτης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από όπου εστάλησαν και νέα μηνύματα ως προς το θέμα των μετακινήσεων με τη χρήση των SMS στο 13033 κατά το επόμενο διάστημα.

Με γνώμονα την εκτίμηση πως ένα «ασφαλές Πάσχα» θα οδηγήσει σε «ελεύθερο καλοκαίρι», η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως «παρατάθηκε -με περιορισμό των εξαιρέσεων- έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων σε ολόκληρη την Επικράτεια». Είναι, άλλωστε, γνωστό, επεσήμανε, «ότι το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στα αστικά κέντρα και υπάρχει κίνδυνος διασποράς στην περιφέρεια, όπου είναι πολύ μικρότερες οι δυνατότητες του Ε.Σ.Υ.. Ειδικά στην Αττική η μετακίνηση απαγορεύεται τόσο εκτός ορίων της Περιφέρειας όσο και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων».

«Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, επικοινωνίας διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας και κηδεία. Πάντοτε βέβαια με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα», δήλωσε ακολούθως η ίδια, ενώ πρόσθεσε: «Για την τήρηση του μέτρου διεξάγονται -και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες- αυστηροί έλεγχοι, τόσο στις εθνικές οδούς και τους παράδρομους, όσο και στα λιμάνια και στα αεροδρόμια». Η κ. Πελώνη θύμισε και το λοιπό πλαίσιο των μέτρων για τις ημέρες των γιορτών λέγοντας τα εξής:

«Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 10 το βράδυ και οι εκκλησίες μας θα λειτουργήσουν -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου- νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται η ανάγκη χρήσης μάσκας και τήρησης των αποστάσεων.

Αλλά και η υποχρέωση περιορισμού των προσώπων που θα βρεθούμε στο γιορτινό τραπέζι σε δύο οικογένειες έως 9 άτομα εάν πρόκειται για κλειστό και έως 12 άτομα σε ανοιχτό χώρο.

Εν συνεχεία, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με τη χρήση των SMS αλλά και για τη δυνατότητα μετακινήσεων, είτε διαπεριφερειακά, είτε διαδημοτικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε: «Το θέμα του sms θα εξεταστεί και θα υπάρξουν κεντρικές επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Ως προς τις υπερτοπικές ισχύει ό,τι έχει ανακοινωθεί. Απελευθέρωση στις 15 Μαΐου (σ.σ. οπότε και έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα του τουρισμού).

Ως προς τις διαδημοτικές, εκτιμώ ότι το άνοιγμα της εστίασης (σ.σ. η επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 3 Μαΐου) θα καθιστούσε την απαγόρευση άνευ αντικειμένου. Ωστόσο, και γι’ αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες».

Διευκρίνισε, δε, πως «οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα». Σημειώνεται, βέβαια, πως οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο επιτρέπονταν ήδη τα σαββατοκύριακα, με τη χρήση του κωδικού 6 κ.α.

Αντικρουόμενες δηλώσεις από Πιερρακάκη - Γεωργιάδη

Των δηλώσεων Πελώνη είχαν προηγηθεί, πάντως, αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την κατάργηση των SMS. Το ίδιο πρωί, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι από την επόμενη Δευτέρα, οπότε και ανοίγει η εστίαση, το ενδεχόμενο να καταργηθεί εντελώς η πρακτική της αποστολής των SMS για τις μετακινήσεις είναι ορατό. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε περισσότερο επιφυλακτικός, από την πλευρά του, λέγοντας (ΣΚΑΪ): «Αν κάνουμε 80 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα που έχουμε θέσει ως στόχο, μέσα σε 20 ημέρες θα έχουμε φθάσει 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς συν τα 3 εκατομμύρια που έχουμε κάνει ως τώρα, θα φθάσουμε στα 4,5 εκατομμύρια. Ήδη δεν θα είμαστε ακριβώς στο τείχος ανοσίας που είναι πάνω από 5 εκατομμύρια αλλά κοντά στον στόχο. Θεωρητικά αν το πετύχουμε η πανδημία θα αρχίσει να πέφτει και τότε θα μπορούμε να αφαιρέσουμε και το sms».

«Η ανοησία του SMS έχει απαξιωθεί»

Η πολυφωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκάλεσε, μάλιστα, την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τον Νάσο Ηλιόπουλο να δηλώνει πως «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει το απόλυτο μπάχαλο στην πανδημία, χωρίς κανένα σχέδιο και καμία λογική.

Την ώρα που ο κ. Πιερρακάκης δήλωνε στον ΑΝΤ1 πως είμαστε πολύ κοντά στην κατάργηση των SMS, ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε στο ΣΚΑΪ πως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να καταργηθούν. Οι πολίτες, μετά από 6 μήνες ενός ιδιότυπου και αποτυχημένου lockdown, παρακολουθούν καθημερινά τους υπουργούς του κ. Μητσοτάκη να αλληλοδιαψεύδονται και να παίζουν με τα νεύρα τους».

Κατά τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, «η ανοησία του SMS για να πάει κάποιος έναν περίπατο έχει απαξιωθεί, δεν προσφέρει πλέον τίποτα παρά μόνο τη συντήρηση μίας κουλτούρας ελέγχου και οφείλει να καταργηθεί άμεσα. Εκτός εάν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 15 Μαΐου, που θα καταργηθεί αναγκαστικά λόγω του ανοίγματος του τουρισμού».

Την κατάργηση των SMS ζήτησε και το ΜέΡΑ 25 το οποίο κάλεσε την κυβέρνηση «να τερματίσει ο εμπαιγμός της κοινωνίας και να καταργηθούν άμεσα τόσο τα sms, όσο και η νυχτερινή απαγόρευση που ως μόνο αποτέλεσμα έχουν την συντήρηση του αυταρχισμού της Κυβέρνησης».

Με την ίδια ανακοίνωση η κυβέρνηση επίσης επικρίνεται για το ότι «ο ένας υπουργός δηλώνει ότι τα sms θα καταργηθούν σύντομα, ο άλλος ότι θα αργήσουν ακόμα, βραχυκύκλωσαν και τη "Λίστα Πέτσα" που δε βγάζει άκρη ποια είναι η σωστή γραμμή, και τη μία μέρα μιλούν για την επιβολή των προστίμων και την άλλη για την άρση των περιορισμών».

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

3.313 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, μετά τη διενέργεια 76.854 τεστ, εκ των οποίων τα 24.488 ήταν μοριακά (PCR) και τα 52.366 rapid, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα το απόγευμα.

Με βάση τα παραπάνω, η ημερήσια θετικότητα διαμορφώνεται στο 4,31%, έναντι 5,89% χθες. Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν 1.317 νέα περιστατικά του ιού επί 22.373 ελέγχων.

Από τις θετικές διαγνώσεις του 24ωρου, οι 1.581 είναι από την Αττική, ενώ οι 418 είναι από τη Θεσσαλονίκη (αναλυτικά εδώ).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 92, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί 10.179 θάνατοι συνολικά, κατά την ίδια έκθεση. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανήλθε στους 813, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 367 (ημερήσια μεταβολή -18.63%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 464 ασθενείς.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη).

  • Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)