Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Από την αμηχανία για Αποστολάκη...

Από την αμηχανία για Αποστολάκη...


...στα χαμόγελα για το «ναυάγιο»...

Την πραγματικότητα που θέλει -ίσως για πρώτη φορά- μία κυβέρνηση να βγαίνει χαμένη από έναν προαναγγελθέντα ανασχηματισμό στον οποίο μάλιστα πόνταρε για να καλύψει την φθορά της από τις πρόσφατες πυρκαγιές αξιοποιεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η τροπή που έλαβε ο κυβερνητικός ανασχηματισμός με το κεντρικό του πρόσωπο, τον Ευάγγελο Αποστολάκη να μην εισέρχεται τελικώς στο... νέο σχήμα αφήνοντας υπαινιγμούς πως “με παγίδευσαν” και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να μένει προσώρας τουλάχιστον στα χαρτιά έδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση τη δυνατότητα όχι μόνο να ασκεί σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό αλλά και να τού καταλογίζει την ευθύνη για το κόψιμο κάθε γέφυρας συνεννόησης με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Επί της ουσίας η Κουμουνδούρου που βρέθηκε αρχικώς σε αμηχανία με την προφορική υπουργοποίηση του Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να αναστρέψει το κλίμα και μάλιστα να παρουσιάσει τον πρωθυπουργό ως τακτικιστή που ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία με οδηγό την μικροπολιτική σκοπιμότητα. Σ’ αυτό βοήθησε βεβαίως και η απόφαση του πρώην υπουργού της Ευάγγελου Αποστολάκη να μην ενταχθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, απόφαση που εκδηλώθηκε μετά τις οργισμένες αντιδράσεις και διαρροές της Κουμουνδούρου με λέξεις όπως “αποστασία” και φράσεις όπως “εξαγορά στελεχών“. 

Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πως δεν επιδιώχθηκε καμία συναίνεση και συνεννόηση, αντιθέτως επιχειρήθηκε διεμβολισμός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενισχύθηκε και από την παραδοχή κύκλων του ΚΙΝΑΛ πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε συναίνεση για τον κ. Αποστολάκη, απλώς ενημέρωσε την πρόεδρό του για την πρόθεσή του να τον ορίσει υπουργό Πολιτικής Προστασίας με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ως εκ τούτου στην Κουμουνδούρου επιμένουν πως ο ανασχηματισμός που εδώ και έναν χρόνο προαναγγέλλεται από το Μέγαρο Μαξίμου εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο φιάσκο και επιπλέον “τσαλάκωσε” τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλούν επίσης για “πολιτικό απατεώνα ολκής” που επιχείρησε να παγιδεύσει ένα άξιο στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργό Εθνικής Άμυνας. Σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός τού παρουσίασε ψευδώς την εικόνα περί δήθεν επιθυμίας του να υπάρξει διακομματική συνεννόηση και επιλογή στο πρόσωπό του για τον από κοινού σχεδιασμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, “επιλογή που ουδέποτε πίστεψε και ουδέποτε επεδίωξε”.


Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε αυτήν την δυνατότητα λίγες ημέρες πριν στη Βουλή, όμως αντί να ζητήσει τη συνδρομή των κομμάτων και της επιστημονικής κοινότητας επέλεξε να δηλώσει ότι όλα έγιναν καλώς αλλά και την οδό της τυμβωρυχίας. Για την Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός επεδίωξε να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα ποντάροντας στο ότι εφόσον θα είχε ανακοινωθεί το όνομά του δεν θα είχε το θάρρος να κάνει πίσω.

Συνολικότερα για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν σχημάτισε μία καλύτερη εικόνα. Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερμηνεύουν ως παραδοχή της αποτυχίας και των εγκληματικών λαθών για τις πυρκαγιές και την πανδημία τις σαρωτικές αλλαγές στα επιτελεία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Υγείας. Σε σχέση με την υπουργοποίηση του κ. Πλεύρη λένε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν υπουργοποιηθεί από τη ΝΔ όλα τα στελέχη του ΛΑΟΣ, κάτι που σημειώνουν ως ένδειξη της “ακροδεξιάς κατρακύλας” της ΝΔ. Σημειώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε την κυρία Κεραμέως για την εκπαραθύρωση 40.000 μαθητών από τα ΑΕΙ και μιλούν για “θεσμική παρακμή” αναφορές με τις πιέσεις που ασκήθηκαν από οικονομικά συμφέροντα-σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού-.

Καταλήγουν σημειώνοντας πως “κανένας ανασχηματισμός δεν αλλάζει την πραγματικότητα, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης...

ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)