Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Τι συμβαίνει με νέα μέτρα και μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020

 
 
Σπεύδουν Πλεύρης και Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη. Τρομάζει το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Πιο κοντά σε νέα μέτρα με μίνι lockdown. Άγνωστη η τελική έκβαση.

Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων αλλά και αύξηση των νοσηλειών στη βόρεια Ελλάδα φέρνει μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε σχεδόν όσα κρούσματα και η Αττική, και πλέον είναι… υποψήφια για νέα μέτρα που προβλέπει το μίνι lockdown, δηλαδή νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής στην εστίαση. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες.

Χθες, Δευτέρα 20/9, ανακοινώθηκαν 369 κρούσματα στην Αττική και 341 στη Θεσσαλονίκη.

Μαζί με τον κ. Πλεύρη και την κ. Γκάγκα, μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ενώ επί τόπου βρίσκεται εδώ και μέρες στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος διαχείρισης και ανάπτυξης των κλινών ΜΕΘ.

Τα στοιχεία από το Covid-19.gov για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών στη Θεσσαλονίκη είναι αποκαλυπτικά, όπως ανέφερε από νωρίς το πρωί το iEidiseis.gr:

  • 55,52% έχει κάνει μία δόση
  • 51,24 κάνει και τις δύο δόσεις

Υπάρχουν περιοχές που προκαλούν ανησυχία και ανάμεσα σε αυτές είναι και η Βόρεια Ελλάδα, δήλωσε προχθές στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος. Ενόψει χειμώνα μάλιστα, τόνισε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους κλειστούς χώρους, και προέβλεψε ότι έρχεται μία δύσκολη περίοδος.

Με δραματικό τόνο είχε περιγράψει όσα συμβαίνουν στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη και ο διευθυντής της Νίκος Καπραβέλος. «Από τέλη Αυγούστου στη ΜΕΘ ένας βγαίνει, άλλος μπαίνει» είχε αναφέρει ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο Open το πρωί της Δευτέρας, με τον ίδιο να εύχεται να μην ζήσει η Θεσσαλονίκη ξανά τα όσα τραγικά συνέβησαν τον περασμένο Νοέμβριο. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» συμπλήρωσε και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το εμβολιαστικό πρόγραμμα αν και όπως είπε υπάρχει μεγάλη αντίσταση από τους αντιεμβολιαστές που ασπάζονται αντιεπιστημονικές απόψεις τις οποίες χαρακτήρισε «ανοησίες».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι την Παρασκευή 24/9, ισχύει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 μέχρι τις 6 το πρωί σε Βέροια, Κατερίνη, Έδεσσα και Καβάλα. Ωστόσο, στον επιδημιολογικό χάρτη παραμένουν «κόκκινες» επομένως είναι πιθανό να ανακοινωθεί παράταση για μία εβδομάδα ακόμη.

«Επιδημία» αρνητών

Ακόμα ένα επεισόδιο σημειώθηκε σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη. Ένας πατέρας-αρνητής αρνήθηκε να προσκομίσει τη σχολική κάρτα του παιδιού του και στη συνέχεια φέρεται να απείλησε εκπαιδευτικούς και να έσπρωξε την διευθύντρια. Το περιστατικό συνέβη, σύμφωνα με το grtimes.gr, στο 2ο δημοτικό σχολείο της Θέρμης, από το οποίο αρνούνταν ο πατέρας του μαθητή να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα να κληθεί η Αστυνομία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μητέρα-αρνήτρια, δεν προσκόμισε το αρνητικό self test του παιδιού της στο 2ο Γυμνάσιο Μηχανιώνας, με την ίδια και τον γιο της τελικά να αποχωρούν από το σχολείο γιατί το παιδί δεν είχε ούτε βεβαίωση αποτελέσματος, ούτε μάσκα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, τόνισε στη Voria.gr ότι «δεν υπάρχει καμιά κουβέντα για την επιβολή τέτοιων μέτρων στη Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή εξετάζει την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ τέτοιου τύπου μέτρα τα αποφασίζει η Πολιτική Προστασία. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μπορεί να μην είναι αυτή τη στιγμή έκτακτη, όμως προβληματίζει ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, όπως και σε άλλες περιοχές. Θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα στην Επιτροπή και θα δούμε εάν χρειάζονται τυχόν έκτακτα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα».

Καμιά ενημέρωση για ενδεχόμενο «μίνι lockdown» δεν έχει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος επισήμανε στη Voria.gr ότι «προκαλεί προβληματισμό, όχι όμως ανησυχία ή πανικό ή ακόμη και ανάγκη επιβολής μέτρων αυτή τη στιγμή, η πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Εξετάζουμε κι εμείς τα δεδομένα και περιμένουμε και τις απόψεις του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Υγείας και των ειδικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να διαπιστώσουμε που οφείλεται το γεγονός ότι ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα μειώνονται εδώ παραμένουν σταθερά σε τριψήφια νούμερα».

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, εξήγησε ότι «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είναι αυτό που αποφασίζει τυχόν επιβολή 'μίνι lockdown'. Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση μέχρι τώρα για κάτι τέτοιο στη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη, η επιβολή τέτοιου μέτρου αποφασίζεται σχεδόν αυτόματα, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπεράσει το όριο συναγερμού που έχει τεθεί από το υπουργείο και είναι ξεχωριστό για κάθε περιοχή της χώρας». Ποιο είναι αυτό το όριο των κρουσμάτων για την επιβολή «μίνι lockdown» στη Θεσσαλονίκη πάντως δεν είναι ευρέως γνωστό και το γνωρίζει μόνον η Πολιτική Προστασία κεντρικά.

Πηγή: ieidiseis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)