Η εμφάνιση της μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρο τον κόσμο με το Ισραήλ να ανακοινώνει τη χορήγηση της 4ης δόσης, λίγους μήνες αφότου είχε γίνει η πρώτη χώρα που ξεκίνησε την αναμνηστική
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, με χώρες σε όλο τον πλανήτη να θέτουν σε εφαρμογή νέα μέτρα κατά της έξαρσης της υγειονομικής κρίσης καθώς τα κρούσματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της συγκεκριμένης παραλλαγής.
Από τα μέσα Νοεμβρίου όταν και καταγράφηκε η πρώτη μόλυνση έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες, όπως στις ΗΠΑ, τη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο με τον ΠΟΥ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να κάνει λόγο για «μια νέα θύελλα».
Η επιστημονική κοινότητα σε συνεργασία με τις φαρμακευτικές ψάχνει τρόπους για να αναχαιτίσει το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δείχνουν πως το 89% των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό.
Ωστόσο ιδιαίτερο προβληματισμό εγείρει το συμπέρασμα πως εν λόγω μετάλλαξη του ιού προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών.
Μείωση χρόνου χορήγησης της 3ης και στο βάθος... 4η δόση
Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές κυβερνήσεις πήραν την απόφαση να μειώσουν σημαντικά το μεσοδιάστημα μεταξύ της χορήγησης δεύτερης και αναμνηστικής δόσης του εμβολίου ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ήδη τη χορήγηση της τέταρτης δόσης στον πληθυσμό της χώρας.
Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να χορηγεί την τρίτη δόση μέσα στο καλοκαίρι, σε μια περίοδο που τα κρούσματα είχαν μειωθεί σημαντικά σε όλη την Ευρώπη με πολλές κυβερνήσεις να βρίσκονται σε κατάσταση εφησυχασμού.
Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουλίου ξεκίνησε να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε ενήλικες που είναι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, στις 30 του ίδιου μήνα στους άνω των 60 και έγινε έτσι η πρώτη χώρα που το έπραξε. Μάλιστα μέσα στον Αύγουστο έκανε την τρίτη δόση προεραιτική από την ηλικία των 30 και άνω.
Λίγο καιρό αργότερα ακουλούθησαν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ενώ η εξέλιξη της πανδημίας το διάστημα που ακολούθησε και η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον άλλαξε και τις οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.
Υπό αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι το Ισραήλ θα προσφέρει και τέταρτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως προάγγελος εξελίξεων και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Ποια εμβόλια αποτρέπουν την απλή λοίμωξη από την Ομικρον - Τι ισχύει για χάπια και μονοκλωνικά
Την ίδια στιγμή οι μελέτες και οι έρευνες συνεχίζονται για τη νέα παραλλαγή, με τα συμπεράσματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να δίνουν τον τόνο για τις τελικές αποφάσεις.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι τα εμβόλια Covid-19 που δεν είναι mRNA και χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες δεν προσφέρουν σχεδόν καμία άμυνα απέναντι στο να μολυνθεί κάποιος από την Όμικρον.
Αυτό, σύμφωνα με τους «New York Times», αφορά εμβόλια όπως τα AstraZeneca, Johnson & Johnson, τα κινεζικά εμβόλια Sinopharm και Sinovac και το ρωσικό Sputnik, τα οποία παρέχουν μεν μικρότερη ή μεγαλύτερη προστασία από σοβαρή νόσηση, αλλά κάνουν πολύ λίγα πράγματα για να σταματήσουν την εξάπλωση της Όμικρον.
Τα περισσότερα δεδομένα -έως τώρα- βασίζονται σε εργαστηριακές μελέτες και όχι σε κλινικά δεδομένα, συνεπώς αδυνατούν να λάβουν υπόψη την πλήρη γκάμα ανοσιακής αντίδρασης.
Παρόλα αυτά παρέχουν μία πρώτη εικόνα. Τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna, που έχουν την πιο σύγχρονη τεχνολογία mRNA, παρέχουν την καλύτερη προστασία έναντι του κινδύνου λοίμωξης από οποιαδήποτε παραλλαγή (και την Όμικρον). Τ
Από την άλλη πλευρά, τα παραπάνω εμβόλια, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, μπορεί να μην τα πάνε καλά απέναντι στην ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη, αλλά δεν έχουν χάσει σημαντικά τη δυνατότητα να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για να αποτραπεί η Όμικρον από το να δημιουργήσει παγκόσμια προβλήματα στα συστήματα υγείας.
Παράλληλα, οι πρώτες εργαστηριακές και όχι κλινικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί έως τώρα για την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης Covid-19, φαίνονται να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα έναντι της νέας μετάλλαξης Όμικρον.
Ήδη μερικές εταιρείες που παράγουν τέτοια αντισώματα, όπως η αμερικανική Regeneron, παραδέχονται ότι τα προϊόντα τους έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα κατά της Όμικρον σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές.
Με βάση τις έως τώρα δημοσιεύσεις ερευνητών, μόνο δύο μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται να διατηρούν κάποια αποτελεσματικότητα κατά της Όμικρον: το sotrovimab της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Vir Biotechnology και της βρετανικής GSK, καθώς και το DXP-604 που τώρα περνάει από κλινικές δοκιμές στην Κίνα και αναπτύχθηκε από τις κινεζικές εταιρείες BeiGene και Singlomics.
Αντίθετα, τα αντιικά χάπια της Pfizer (Paxlovid, ένας συνδυασμός των nirmatrelvir και ritonavir) και της Merck (molnupiravir), τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα, αναμένεται να είναι αρκετά αποτελεσματικά κατά της Όμικρον, καθώς έχουν διαφορετικό μηχανισμό δράσης.
Ειδικά το Paxlovid, με βάση την ανακοίνωση της Pfizer στις 14 Δεκεμβρίου, έχει αποτελεσματικότητα 89% στην αποτροπή της νοσηλείας και του θανάτου στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, αρκεί η χορήγηση της θεραπείας να γίνει λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Πηγή: imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου