Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Αναζητά σωσίβιο σε νέο εκλογικό νόμο

Αναζητά σωσίβιο σε νέο εκλογικό νόμο - Η πλήρης επιβεβαίωση του iEidiseis

Γράφει ο

Να αποτελεί μπόνους η διαφορά του πρώτο από το δεύτερο κόμμα συζητά τώρα το Μαξίμου! - Προς περαιτέρω νόθευση της ισότητας της ψήφου; Γιατί εκτίθενται οι δημοσκοπήσεις.

Ο εκλογικός νόμος που με «παράτες» ψήφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνδρομή της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, ίσως είναι ο πρώτος νόμος στην ιστορία της μεταπολίτευσης, ίσως και του ελληνικού κράτους που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ!

Το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» της Κυριακής επιβεβαιώνει δημοσίευμα του iEidiseis παραμονή των Χριστουγέννων ότι το μέγαρο Μαξίμου συζητά αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς η αυτοδυναμία που εκτιμούσε ότι θα πετύχει με το εκβιαστικό δίλημμα «αυτοδυναμία και σταθερότητα ή, αλλιώς, περιπέτεια», αποδεικνύεται «κίβδηλο»: Η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί παραδοχή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ελπίδα να συγκεντρώσει το 37,5% ή το 38%, που ο νόμος που έφτιαξε ο ίδιος με τον Κυριάκο Βελόπουλο θέτει ως όριο για την ύπαρξη αυτοδυναμίας.

«Συζητήσεις και εισηγήσεις για να ξεπεραστεί το παράδοξο του εκλογικού νόμου: το πρώτο κόμμα να προηγείται ακόμα και με διψήφια διαφορά από το δεύτερο και να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση», γράφει στο πρωτοσέλιδό του το «Πρώτο Θέμα», επιβεβαιώνοντας τα όσα αποκάλυψαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 24 Δεκεμβρίου. Στο ρεπορτάζ, μάλιστα, που υπογράφει ο Γρηγόρης Τζιοβάρας, σημειώνεται πως «οι θιασώτες της αλλαγής του εκλογικού συστήματος τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του μπόνους εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα εφόσον είναι μεγάλη, πχ πάνω από το 5 ή 10 μονάδες, η διαφορά από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα»! «Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η ανακίνηση ζητήματος σχετικού με τον εκλογικό νόμο θα συνοδευτεί από εντάσεις και γι΄ αυτό σταθμίζουν προσεκτικά τα δεδομένα προτού αναληφθεί όποια πρωτοβουλία προς μια τέτοια κατεύθυνση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.

Προς «εποχές Κουτσόγιωργα»;

Αλλαγή «εν πλω» του εκλογικού νόμου θα σηματοδοτεί επιστροφή της χώρας στην «προ …πατέρα Μητσοτάκη» κατάσταση, όπου η κάθε κυβέρνηση άλλαζε τον εκλογικό νόμο όποτε ήθελε!
Στη χώρα, σε περίπτωση που αλλάξει ο εκλογικός νόμος, θα συμβαίνει το θεσμικά απίστευτο-και, μάλιστα, από εκείνους που εμφανίστηκαν περίπου ως «θεματοφύλακες» των θεσμών: Ένας πρωθυπουργός και το κόμμα του, θα καταργούν στην πράξη τον εκλογικό νόμο που ισχύει (απλή αναλογική) για τις επόμενες εκλογές και θα αρνούνται να εφαρμόσουν στις μεθεπόμενες τον εκλογικό νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, γιατί δεν κερδίζουν ούτε με αυτόν την αυτοδυναμία που σχεδίαζαν! Και θα φέρουν έναν νέο εκλογικό νόμο, κομμένο και ραμμένο στα νέα μέτρα που πιστεύουν ότι θα ισχύσουν στις κάλπες! Επιστροφή, δηλαδή, σε εποχές Μένιου Κουτσόγιωργα, που τόσο είχε πολεμήσει ο πατέρας Μητσοτάκης!

Εκθέτει και τις δημοσκοπήσεις!

Τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου, πάντως, εκθέτει και τις δημοσκοπήσεις.

Τι νόημα, πχ, έχει να συζητάς αλλαγή του εκλογικού νόμου, όταν η ABACUS την ημέρα του χιονιά σου δίνει μίνιμουμ, με 37,5% 157 έδρες – το μάξιμουμ ήταν39%!
Στο θέμα, πάντως, τα «Παιχνίδια Εξουσίας» θα επανέλθουν-αύριο Δευτέρα κιόλας! 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)