Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθύτατα ανησυχητική» την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε απόψε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ένας σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν με ένα ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η οποία κατά τα φαινόμενα δεν οδήγησε στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Η συζήτηση έγινε μεταξύ του Τζέικ Σάλιβαν και του Γιανγκ Τζιετσί κράτησε επτά ώρες και ήταν «έντονη» και «πολύ ειλικρινής» με τον Λευκό Οίκο ουσιαστικά να βάζε στο στόχαστρό του ην Κίνα.
Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε πάντως ότι η συνάντηση αυτή προετοιμαζόταν από τον Δεκέμβριο, ενώ αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από το Πεκίνο για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει διαψεύσει αυτήν την πληροφορία, όπως και η Κίνα που κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις».
Ωστόσο, μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια σύντομη δήλωση, σημειώνοντας ότι ο Σάλιβαν έθεσε «μια σειρά ζητημάτων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με ουσιαστική συζήτηση για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».
«Θα επαναλάβω απλώς ότι έχουμε βαθιές ανησυχίες για την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ήταν άμεσος και ευθύς σχετικά με αυτές τις ανησυχίες και τις πιθανές συνέπειες από συγκεκριμένες ενέργειες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. .
Παράλληλα πριν από τις συνομιλίες, αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο Σάλιβαν σχεδίαζε να προειδοποιήσει για την απομόνωση που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Κίνα παγκοσμίως εάν συνεχίσει να υποστηρίζει τη Ρωσία.
Την Κυριακή, ο Σάλιβαν προειδοποίησε το Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ «δεν θα αφήσουν καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες της Ρωσίας» λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Μέχρι τώρα πάντως η Ουάσινγκτον δεν έχει διευκρινίσει τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει.
Από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, το Πεκίνο έχει αποφύγει να ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τον στρατό του από την Ουκρανία, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters την Κυριακή ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό μετά την εισβολή της, προκαλώντας ανησυχία στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες να βοηθήσει την Ουκρανία.
Η Ρωσία αρνήθηκε ότι είχε ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα και είπε ότι έχει επαρκή στρατιωτική επιρροή για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου