Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Η ακρίβεια φέρνει στάση πληρωμών: Απλήρωτοι φόροι 2,5 δισ. τον Φεβρουάριο

Η ακρίβεια φέρνει στάση πληρωμών: Απλήρωτοι φόροι 2,5 δισ. τον Φεβρουάριο

Λογαριασμοί ρεύματος, ακρίβεια και ανατιμήσεις «θερίζουν» τα ελληνικά νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Το ράλι της ακρίβειας σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών σε καύσιμα, σούπερ μάρκετ, λογαριασμούς ρεύματος δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα την οικονομική κατάσταση εκατομμύριων Ελλήνων. Είναι τέτοιο το κύμα της ακρίβειας και λιγοστά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του, που τα νοικοκυριά κάνουν εκπτώσεις ακόμα και στην ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν.

Η κρίση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία πυροδοτεί, ταυτόχρονα και ένα νέο κύμα χρεών προς την εφορία, που δημιουργεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Και πως όχι, αφού από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οι φορολογούμενοι επιλέγουν την πληρωμή των καθημερινών τους υποχρεώσεων από τις οφειλές στις εφορίες.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Τα χρέη στην εφορία έκαναν άλμα 1,7 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους στα 2,5 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση θυμίζει εποχή μνημονίων όταν τα χρέη στην εφορία αυξάνονταν με ρυθμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Πόσοι είναι οι απλήρωτοι φόροι

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι απλήρωτοι φόροι του Ιανουαρίου ανήλθαν σε 803 εκατ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν χρέη της τάξης του 1,73 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 3,5 – 4 χρόνια τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. ευρώ τον μήνα κατά μέσον όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το νέο χρέος των 2,5 δισ. ευρώ προέρχεται κυρίως από απλήρωτους φόρους από τη μη καταβολή

  • 688, 73 εκατ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος.
  • 291,4 εκατ. ευρώ από τον καταλογισμό προστίμων
  • 446,07 εκατ. από τη μη καταβολή ΦΠ
  • 113, 8 εκατ. από την πληρωμή φόρων ΕΝΦΙΑ 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)