Με μια συνάντηση στο πρόγραμμα των εκπροσώπων του ΠΙΣ και του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη για αύριο, οι γιατροί της χώρας παρουσιάζονται κάθετα αντίθετοι σε αρκετά σημεία του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Όπως σημειώνουν, βλέπουν το «ίδιο έργο» με παλαιότερα και νέα λάθη, νιώθουν ότι υποτιμούνται ενώ θεωρούν ότι δεν έχουν σε τίποτα να ωφεληθούν οι πολίτες από το gatekeeping…
Το iEidiseis επικοινώνησε με την κυρία Άννα Μαστοράκου η οποία είναι εργαστηριακός ιατρός, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Α’ αντιπρόεδρος στον ΠΙΣ.
«Με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ προς διαβούλευση και την ανάλυση του περιεχομένου του, ξεκίνησε ένα μεγάλο κύμα αγανάκτησης και οργής στους ιατρούς που αντιλαμβάνονται τη θεσμοθέτηση μίας καθεστωτικής ομηρίας τους εκ μέρους της πολιτείας, η οποία προσπαθεί να αποδομήσει θεμελιωμένα δικαιώματα του ιατρικού κινήματος.
Η θεσμοθέτηση διαρκούς πολιτικής επιστράτευσης των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ ή των ιδιωτών ιατρών που είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ, δημιουργεί ένα επικίνδυνο καταναγκαστικό πλαίσιο που μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Το ιδιωτικό ιατρείο είναι μία δομή ΠΦΥ που έχει πάγια σταθερά έξοδα και ο ιδιώτης ιατρός βιοπορίζεται μέσα από την επιστήμη του, εξυπηρετώντας υπαρκτές ανάγκες ασθενών στην κοινότητα. Η πολιτεία προχώρησε στην τραγελαφική λύση της επιστράτευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έρχεται να καθιερώσει το μέτρο σε μόνιμη βάση».
Και συνεχίζει η κ. Μαστοράκου αναφερόμενη στις συνθήκες που δημιούργησε εν πολλοίς η πανδημία…
«Ιατροί που βρέθηκαν σε καθεστώς εντέλλεσθε κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης, άγγιξαν τα όρια της χρεοκοπίας καθώς δεν πληρώθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα για τις υπηρεσίες τους στα Νοσοκομεία και το ιδιωτικό τους ιατρείο κυριολεκτικά διαλύθηκε. Ιατροί που είχαν συμβάσεις για εφημερίες σε ιδιωτικές κλινικές ή ως επιστημονικά υπεύθυνοι σε κλειστές δομές δεινοπάθησαν ή απολύθηκαν».
Όταν την ρωτήσαμε για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και τις συνθήκες εργασίας των γιατρών σε αυτά, ήταν άκρως αποκαλυπτική:
«Το ΕΣΥ δεν είναι
πλέον ελκυστικό για κανέναν ιατρό. Ούτε καν για τους νέους ιατρούς της
χώρας. Το καθηλωμένο ιατρικό μισθολόγιο, η υπερ-εργασία, η υποστελέχωση,
η γραφειοκρατία, η ομηρία της σύμβασης του επικουρικού προσωπικού, η
έλλειψη προοπτικής και οργάνωσης δημιουργούν ένα τοπίο αφιλόξενο για την
προσέλκυση ιατρικού δυναμικού. Οι αυξημένες ανάγκες ιατρικού δυναμικού
στην Ευρώπη και στην Κύπρο με ελκυστικές αμοιβές που κυμαίνονται από 3-5
φορές πάνω από τις αντίστοιχες εγχώριες, δημιουργούν φυγόκεντρες τάσεις
αναχώρησης των νέων ιατρών της χώρας στο εξωτερικό. Μαζικές παραιτήσεις
ιατρών από το ΕΣΥ, σε συνάρτηση με τις συνταξιοδοτήσεις, την αργοπορία
στις προκηρύξεις και τις κρίσεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ συμπληρώνουν το
πολυπαραγοντικό παζλ της αποδόμησης των Νοσοκομείων.
Με την
εφαρμογή της παραπομπής (gatekeeping) αποκλειστικά και μόνο από τον
προσωπικό ιατρό προς τα Νοσοκομεία, καταστρατηγείται η ισοτιμία ιατρικής
υπογραφής και το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ειδικοτήτων να
παραπέμπουν στο νοσοκομείο».
Ερωτώμενη για τη σχέση πανδημίας και μέτρων που προωθεί το υπό συζήτηση νομοσχέδιο μάς λέει:
«Καθώς η πανδημία COVID-19 ακόμη δεν έχει τελειώσει, με την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει ο ασθενής που έχει ανάγκη να εισέλθει στο Νοσοκομείο κατόπιν σύστασης από έναν πνευμονολόγο, καρδιολόγο, γαστρεντερολόγο, νεφρολόγο, ΩΡΛ κλπ να τρέχει στον προσωπικό ιατρό για να εκδώσει το παραπεμπτικό για εξέταση στο Νοσοκομείο. Επίσης για κάθε περιστατικό που χρήζει χειρουργικής επέμβασης θα πρέπει να υπάρχει έκδοση παραπομπής από τον προσωπικό ιατρό του ασθενούς. Πολλαπλές άσκοπες διαδρομές που δε συνάδουν με το κύμα ακρίβειας, με την ταλαιπωρία των ασθενών να αγγίζει το κόκκινο, ειδικά στις ακριτικές και νησιώτικες περιοχές. Επίσης διαπιστώνονται εμπόδια πρόσβασης των ασθενών σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, αφού θα επιτρέπεται η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό άπαξ ετησίως».
Η πρόεδρος του ΙΣΠ και αντιπρόεδρος ΠΙΣ σημειώνει δε για τον τρόπο αμοιβής των ιδιωτών όπως προωθείται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου…
«Στο νομοσχέδιο περιγράφεται επιπλέον ένα πολυσύνθετο πλαίσιο από δεσμευτικές υποχρεώσεις των ιατρών ενώ λησμονούνται σκόπιμα οι αναφορές για το ιατρικό μισθολόγιο (per capita) και τον προϋπολογισμό για τη λειτουργία της ΠΦΥ. Υπενθυμίζεται ότι η πάγια επιλογή του ιατρικού σώματος είναι η κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή που διασφαλίζει την ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή και την ελεύθερη διακίνησή του ανάμεσα στις ειδικότητες της ΠΦΥ.
Η αποβολή όλων των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, που διαχειρίζεται χρήματα ασφαλισμένων, αποτελεί πράξη καθεστωτικού ελέγχου και ενίσχυσης της μονοπωλιακής λεόντειας συμπεριφοράς του κυρίαρχου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, εις βάρος θεμελιωδών δικαιωμάτων των ιατρών και των ασθενών».
Η κυρία Μαστοράκου καταλήγει με την βεβαιότητα ότι «οι ιατροί δεν πρόκειται να αποδεχθούν την ομηρία τους και απορρίπτουν στο σύνολό τους, τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης. Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να ανασταλεί, να ξεκινήσει ο διάλογος με τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους από μηδενική βάση. Ήδη το πολιτικό κόστος είναι ιδιαίτερα μεγάλο στον ιατρικό κόσμο, διότι εξυπηρέτησαν το σύστημα με φιλότιμο και αυταπάρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εισπράττουν απαξίωση και καταναγκασμό μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου».
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου