Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Ιός Μάρμπουργκ: Φόβοι για νέο ξέσπασμα - Σκοτώνει έως και το 90% των ασθενών

Ιός Μάρμπουργκ: Φόβοι για νέο ξέσπασμα - Σκοτώνει έως και το 90% των ασθενών
 
Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει τον ιό Μάρμπουργκ ως «επιρρεπή σε επιδημίες». Προκαλεί στους ασθενείς αιμορραγία μέχρι θανάτου από μύτη, μάτια και στόμα. Τα πρώιμα συμπτώματα και οι τρόποι μετάδοσης.

Φόβους για νέο ξέσπασμα του ιού Μάρμπουργκ, ενός από τους πιο θανατηφόρους ιούς στον κόσμου, εκφράζουν οι επιστήμονες, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων στη Γκάνα της Αφρικής.

Ο συγκεκριμένος ιός, που έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «επιρρεπής σε επιδημίες», είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος «ξάδερφος» του ιού Έμπολα, σκοτώνοντας το 25% με 90% των ασθενών.

Σημειώνουμε, δε, πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μεταδοτικό ιό, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τον οργανισμό «Gavi» ως «η επόμενη πανδημική απειλή».

Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, «Daily Mail», οι δύο ασθενείς είχαν βρεθεί θετικοί στο τεστ για τον ιό, ωστόσο τα δείγματα αναλύονται εκ νέου από τον ΠΟΥ. Εάν η θετικότητα επιβεβαιωθεί, αυτό θα είναι και το δεύτερο «κύμα» του ιού στη Δυτική Αφρική, μετά από ένα μικρό ξέσπασμα που είχε σημειωθεί πέρυσι στη Γουινέα.

Τα δύο θύματα του ιού δε γνωρίζονταν μεταξύ τους, γεγονός που γεννά ανησυχίες για μεγαλύτερη διασπορά από ό,τι μέχρι τώρα πιστευόταν. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι και οι δύο υπέφεραν από διάρροια, πυρετό, ναυτία και εμετούς, ενώ προς το παρόν δεν έχει αποκαλυφθεί το φύλο ή η ηλικία τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AP, ο ΠΟΥ αποφάσισε να στείλει τους δικούς του ειδικούς στη Γκάνα, προκειμένου να βοηθήσει τους τοπικούς αξιωματούχους υγείας και να ιχνηλατήσουν τις στενές επαφές των θυμάτων.

«Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται στη Γκάνα, για να ερευνήσουν την κατάσταση και να προετοιμάσουν την ανταπόκριση σε κάποιο πιθανό ξέσπασμα του ιού. Δουλεύουμε μαζί με τους κρατικούς φορείς για να βοηθήσουμε στην ανίχνευση, να ιχνηλατήσουμε επαφές και να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού», δήλωσε σχετικά ο δρ. Φράνσις Κάσολο, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γκάνα.

Τι είναι ο ιός Μάρμπουργκ – Συμπτώματα

Ο ιός Μάρμπουργκ είναι μια ίωση με αιμορραγικό πυρετό, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον, πιο διαδεδομένο, ιό Έμπολα.

Η νόσος ξεκινά ξαφνικά, με τα πρώτα συμπτώματα να είναι τα εξής:

  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Υψηλός πυρετός
  • Διάρροια
  • Πόνος στο στομάχι
  • Εμετός

Τα συμπτώματα τείνουν να γίνονται ολοένα πιο έντονα, αν και κατά τα αρχικά στάδια είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τη νόσο Μάρμπουργκ από άλλες τροπικές ασθένειες, όπως είναι ο Έμπολα και η ελονοσία.

Έπειτα από πέντε ημέρες, πολλοί ασθενείς ξεκινούν να υποφέρουν από αιμορραγία, είτε κάτω από το δέρμα, είτε στα εσωτερικά όργανα, ενώ κάποιες φορές παρατηρείται και αιμορραγία από οπές του σώματος, όπως είναι τα μάτια, το στόμα και τα αυτιά.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, αλλά ούτε και εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό. Χορηγούνται μόνο υγρά, με τη μορφή ενδοφλέβιου ορού.

Ιός Μάρμπουργκ – Πώς μεταδίδεται

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του ΠΟΥ, ο ιός Μάρμουργκ αρχικά μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της έκθεσης σε ορυχεία ή σπηλιές, που κατοικούνται από φρουτοφάγα χειρόπτερα (ένα είδος μεγάλης νυχτερίδας) και στη συνέχεια μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τους παρακάτω τρόπους:

  • Μέσω του αίματος
  • Μέσω σωματικών υγρών
  • Διαμέσου της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως είναι απαραίτητο να ληφθούν εξαιρετικά αυστηρά μέτρα περιορισμού των μολύνσεων, για να αναχαιτιστεί ο ιός.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)