Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Κορονοϊός: Σε δεινή θέση όλες οι υγειονομικές μονάδες, με λιγοστό προσωπικό και χωρίς υποδομές

Κορονοϊός: Σε δεινή θέση όλες οι υγειονομικές μονάδες, με λιγοστό προσωπικό και χωρίς υποδομές
 
 
Πάνω από 30.000 τα νέα κρούσματα, αύξηση 20,23% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία-Τι αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης»

Δεν είναι μόνο ο εφησυχασμός και η έλλειψη μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να αυξάνουν και πάλι ανησυχητικά τα κρούσματα και οι εισαγωγές στο νοσοκομεία.

Είναι και οι μεγάλες ελλείψεις στις νοσοκομειακές μονάδες, παρά την εξωραϊσμένη εικόνα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα «Παιχνίδια εξουσίας» αναδημοσιεύουν από τον «Ριζοσπάστη» της Τετάρτης ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ όχι μόνο για την πορεία των δεικτών της πανδημίας, αλλά –κυρίως- για την κατάσταση στις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας:

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν αφήνει η νέα έξαρση της πανδημίας, αφού οι δείκτες, παρά την απουσία ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης, φανερώνουν ότι ο λαός είναι αντιμέτωπος με ένα ακόμα πανδημικό κύμα.

Χτες, 19 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους και προστέθηκαν στον τραγικό απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας που μετρά συνολικά 30.349 νεκρούς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98, και πλέον το 62,24% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Κατά 20,23% αυξήθηκαν οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, φτάνοντας τις 309. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 292 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκαν 30.588 νέα κρούσματα του ιού, τα 5.022 αφορούν επαναλοιμώξεις, τα 15.155 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.289 στη Θεσσαλονίκη, 943 στο Ηράκλειο, 916 στη Λάρισα, 797 στην Αχαΐα, πάνω από 500 κρούσματα σε Κέρκυρα, Εύβοια, Χανιά, πάνω από 400 σε Γιάννενα και Ρόδο.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.755.074, των επαναλοιμώξεων σε 187.202 (4,7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Τη βδομάδα 27 Ιούνη - 3 Ιούλη παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε 9 από τις 11 περιοχές που ελέγχθηκαν: Αλεξανδρούπολη (+148%), Ξάνθη (+99%), Λάρισα και Αττική (+91%), Ιωάννινα (+79%), Θεσσαλονίκη (+68%), Κέρκυρα (+62%), Βόλος (+54%), Ηράκλειο (+42%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Χανιά (-5%), ενώ οριακή μείωση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-26%).

Πάνω από 250 παιδιά στην εφημερία του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα θωράκισης της υγείας του λαού και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αδιαχώρητο επικράτησε στην εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», την περασμένη Κυριακή, οπότε πάνω από 250 παιδιά πήγαν με συμπτώματα Covid, εκ των οποίων τα μισά βγήκαν θετικά και κάποια απ' αυτά χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με τους εργαζόμενους να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Στο Βενιζέλειο νοσηλεύεται με Covid ένα νεογνό, ενώ στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού της Παιδιατρικής του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 5 παιδιά, ηλικίας 1 μήνα, 1, 2, 3 και 16 ετών. Και τα παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπα με τη δραματική υποστελέχωση, την υπολειτουργία κρίσιμων τμημάτων και κλινικών.

Ακύρωση μεταμόσχευσης λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου

Κι ενώ η κυβέρνηση κρύβεται εδώ και τρία χρόνια πίσω από χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών (όταν τα οργανικά κενά στους νοσηλευτές ξεπερνούν τις 20.000), δεκάδες χιλιάδες χειρουργεία έχουν ανασταλεί, ενώ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει μια από τις παλαιότερες και αποτελεσματικότερες κλινικές μεταμοσχεύσεων της χώρας, ακυρώθηκε μεταμόσχευση ήπατος, καθώς δεν υπήρχαν αναισθησιολόγοι για την επέμβαση. Το ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο, προοριζόταν να μεταμοσχευθεί το περασμένο Σάββατο σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη, αλλά η μεταμόσχευση δεν έγινε, επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος. Τελικά το πολύτιμο μόσχευμα δόθηκε σε άλλο ασθενή που ήταν εξίσου σε πολύμηνη αναμονή, στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Η ακύρωση μεταμόσχευσης ήπατος προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση.

4 παθολόγοι για όλα τα πόστα στην «Παμμακάριστο»

Η ψευδεπίγραφη «ενίσχυση» του δημόσιου συστήματος Υγείας αποτυπώνεται και στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», ιδιαίτερα στο Παθολογικό τμήμα. Από τις 9 οργανικές θέσεις παθολόγων, οι 5 είναι κενές, και από την 1η Ιούλη οι 4 εναπομείναντες παθολόγοι καλούνται να καλύπτουν το Παθολογικό τμήμα, το Τμήμα Covid, τις κλίνες ΜΑΦ, το Τακτικό Παθολογικό Ιατρείο, το Διαβητολογικό Ιατρείο, τα ΤΕΠ στις γενικές εφημερίες καθώς επίσης εξακολουθεί και η μεταφορά ασθενών από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στο Παθολογικό τμήμα της «Παμμακάριστου» για συνέχιση της νοσηλείας τους. Το θέμα καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, επισημαίνοντας ότι είναι ενήμεροι όλοι οι αρμόδιοι φορείς και απαιτεί να προκηρυχτούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις παθολόγων για να δοθεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης. Επίσης, να ολοκληρωθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες η κρίση και η πρόσληψη παθολόγου Επιμελητή Β' που εκκρεμεί για το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

Ούτε αντιδραστήρια στο ΚΥ Κορωπίου

Σε όλο και λιγότερες υπηρεσίες από τις δημόσιες μονάδες Υγείας αποτυπώνεται η «ενίσχυση» της ΠΦΥ και με το νέο νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικά, στην Ανατολική Αττική, όπου εν έτει 2022 δεν διαθέτει καν νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Κορωπίου δεν μπορεί να κάνει τεστ, γιατί δεν έχει αντιδραστήρια.

Το γεγονός αναδεικνύει η ΤΟ Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ότι στο συγκεκριμένο ΚΥ με εντολή της διεύθυνσης δεν πραγματοποιούνται ούτε τα επαναληπτικά τεστ στους νοσούντες, με παρότρυνση να πάνε σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο.

«Η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Αττική και τα παραπάνω παραδείγματα ούτε τυχαία είναι ούτε μεμονωμένο περιστατικό είναι. Αυτή είναι η "κανονικότητα" εδώ και πολλά χρόνια που επικρατεί στις δομές πρωτοβάθμιας Υγείας στην Ανατολική Αττική. "Κανονικότητα" που θεμελιώθηκε και γιγαντώθηκε από την πολιτική της υποβάθμισης, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Κέντρων Υγείας με όλους τους υπουργούς Υγείας και όλες τις κυβερνήσεις. "Κανονικότητα" που βάζει την υγεία του λαού στη ζυγαριά κόστους - οφέλους.

Η Ανατολική Αττική ούτε με την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα αλλά ούτε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε γενικό δημόσιο νοσοκομείο. Ούτε με κυβέρνηση ΝΔ ούτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίστηκαν πραγματικά τα Κέντρα Υγείας της περιοχής», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής απαιτεί από το υπουργείο Υγείας να δοθεί άμεση λύση στο θέμα των αντιδραστηρίων για την ομαλή διεξαγωγή των διαγνωστικών ελέγχων από τα Κέντρα Υγείας στον πληθυσμό. Καλεί τον λαό της περιοχής να συσπειρωθεί στα σωματεία, στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς και να διεκδικήσουν τη δημιουργία και λειτουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην περιοχή, την άμεση στελέχωση με υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό, με υλικοτεχνική υποδομή των Κέντρων Υγείας. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

1 σχόλιο:

(3)