Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα τρεις μέρες μετά τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους «Aντόνοφ» στην Καβάλα. Παράλληλα, έντονος προβληματισμός και αγωνία φαίνεται πως διακατέχει τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τη δυνατότητα να σχεδιαστεί μια επιχείρηση για την παράλληλη απομάκρυνση των συντριμμιών και των πυρομαχικών από το σημείο συντριβής του αεροσκάφους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες χθεσινοβραδινές εκτιμήσεις, οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό των άθικτων πυρομαχικών, τα οποία δεν εξερράγησαν κατά τη διάρκεια της πτώσης, εκτείνονται σε μια γεωγραφική περιοχή μεγαλύτερη των χιλίων στρεμμάτων, με τους υπευθύνους να κάνουν λόγο για έρευνες που θα διαρκέσουν παραπάνω από μήνα, ενώ ήδη έχει μπει μπροστά και το σχέδιο των ελεγχόμενων εκρήξεων στα συντρίμμια του «Αντόνοφ». Στο σημείο επιχειρεί ακόμη με 36 άνδρες και το Τάγμα Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) για παν ενδεχόμενο, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών του Μπανγκλαντές (τελικός προορισμός των όπλων) πως ανάμεσα στα οπλικά συστήματα δεν υπήρχαν νάρκες. Στις έρευνες φαίνεται, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα συνδράμει τις επόμενες ημέρες και αμερικανικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών.
Μεγαλύτερο πέπλο μυστηρίου όμως απλώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την υπόθεση, καθώς παραμένουν αναπάντητα από τους κυβερνητικούς κύκλους τα σοβαρά ερωτήματα που προέκυψαν από όσες εξηγήσεις δόθηκαν στις επίσημες ανακοινώσεις. Τον προβληματισμό επέτεινε χθες και ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Οπλων και αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Ευελπίδων, Θεόδωρος Λιόλιος, ο οποίος σε δηλώσεις του (Alpha) εντόπισε λογικά κενά μεταξύ των επίσημων ανακοινώσεων και του ακριβούς χρόνου που πραγματοποιήθηκαν τα γεγονότα.
Ο κ. Λιόλιος υποστήριξε πως –μέχρι τώρα– για τη φύση των πυρομαχικών οι πληροφορίες είναι αντιφατικές, καθώς έρχονται, όπως είπε, σε λογική σύγκρουση με την ανακοίνωση ότι τα υλικά ήταν «γενικά ακίνδυνα» και «εκπαιδευτικής φύσεως», αφού τα εκπαιδευτικά πυρομαχικά δεν προκαλούν μεγάλες εκρήξεις.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως ο γνωστός καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποίησε για πιθανή ύπαρξη τοξικών ουσιών που μπορεί να προέκυψαν από τη συντριβή του αεροσκάφους και επεσήμανε την ανάγκη συνεχών ελέγχων το επόμενο διάστημα. Οπως τόνισε ο ίδιος, αυτές οι ουσίες δεν βιοδιασπώνται εύκολα, οπότε υπάρχει η ανάγκη παρακολούθησης για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος μόλυνσης. Την ίδια στιγμή, την έντονη δυσαρέσκειά της αλλά και εξηγήσεις για το επικίνδυνο φορτίο του αεροσκάφους ζήτησε μέσω διαβημάτων του ΥΠΕΞ σε Σερβία και Ουκρανία η ελληνική κυβέρνηση. Το διάβημα στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα παραδόθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ενώ με εντολή του Νίκου Δένδια ανάλογο διάβημα θα παραδοθεί από τον Ελληνα πρέσβη στο Βελιγράδι στη σερβική κυβέρνηση.
Πολιτική αντιπαράθεση και στο φόντο λαθρεμπόριο
Μια πολύ σοβαρή πτυχή της υπόθεσης είναι η ανάγκη να διερευνηθεί εάν το δρομολόγιο αποτελούσε μέρος ενός μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας όπλων, όπως ζητά επιτακτικά η αξιωματική αντιπολίτευση. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνει πως «τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης με προσωπική του απόφαση συνεχίζει να στέλνει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία εμπλέκοντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του πολέμου και ενώ η Ιντερπόλ προειδοποιεί για τον κίνδυνο τα όπλα αυτά να καταλήξουν στη μαύρη αγορά, πληθαίνουν τα ερωτήματα και οι συγκεχυμένες πληροφορίες για το ουκρανικό αεροσκάφος με 12 τόνους πυρομαχικά που κατέπεσε στη χώρα μας». Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις σε τρία κομβικά ερωτήματα: «Ποιο ήταν το πραγματικό φορτίο και το “επικίνδυνο υλικό”; Γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση για το φορτίο του Αντόνοφ; Ποια ήταν η πραγματική προέλευση και ποιος ο πραγματικός τελικός προορισμός του φορτίου;»
Σημειώνεται πως η ιδιοκτήτρια εταιρεία του «Αντόνοφ», Meridian aircargo, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες παρόμοιες πτήσεις μεταφοράς οπλικού υλικού στην Πολωνία και ειδικότερα στην πόλη Ρεζσόφ, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οπως επισημαίνει, μάλιστα, ο Παύλος Νεράτζης, διδάκτωρ του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, μεγάλη διεθνής ερευνητική έκθεση για την εμπορική ακτοπλοΐα εμπλέκει την εν λόγω εταιρεία σε υποθέσεις παράνομης μεταφοράς όπλων από την Ουκρανία.
Εντυπωσιακό είναι ακόμη το γεγονός πως σύσσωμος ο σερβικός Τύπος, προσκείμενος σε μεγάλο βαθμό στον πρόεδρο Βούτσιτς, επιχείρησε να αποδομήσει πλήρως οποιοδήποτε σενάριο εμπλοκής της Σερβίας στη μεταφορά όπλων στο ουκρανικό μέτωπο μέσω του συγκεκριμένου δρομολογίου. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρονται σε σενάρια συνωμοσίας που εμπλέκουν ακόμη και την Αλεξανδρούπολη ως ενδιάμεσο σταθμό του αεροπλάνου. Οσο βέβαια αργεί η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η επιβεβλημένη ενημέρωση των πολιτών τόσο τα σενάρια συνωμοσίας θα φουντώνουν και η ανησυχία κάθε άλλο παρά θα κοπάζει.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου