Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Δημοσκοπήσεις: Ποια κυβέρνηση συνεργασίας προτιμούν οι πολίτες

 

 

Σαφή μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, όσο και προς τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. στέλνουν δύο δημοσκοπήσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας παρά νέα προσφυγή στις κάλπες, στην περίπτωση που δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επικείμενες εκλογές (που αποτελεί και το πλέον πιθανό σενάριο). Παράλληλα, οριακό προβάδισμα έχει μια κυβέρνηση συνεργασίας κεντροαριστεράς με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, σε σύγκριση με μια κυβέρνηση που ενέχει δεξιό προσανατολισμό, όπως η Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ με άλλα κόμμα της Δεξιάς.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για το OPEN, το 24,2% των ερωτηθέντων βλέπει θετικά μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς. Αντίστοιχα, το 22,6% απαντούν ότι βλέπουν θετικά μια συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς.

Την ίδια στιγμή, στην έρευνα της GPO για το Star και στην ερώτηση για το τι είναι καλύτερο εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, το 58,2% των ερωτηθέντων απαντά πως πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, έναντι του 39,1% που επιθυμεί ξανά εκλογές για να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Βεβαίως στην ίδια δημοσκόπηση η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα, σε σχέση με μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, σε αυτές τις δύο δημοσκοπήσεις η απόσταση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται μεταξύ 7-7,5%.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της MRB, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 29,6% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 12,1%. Τέταρτο το ΚΚΕ με 5,1% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση και το Μέρα25 με 4,2% και 3,5% αντίστοιχα. Με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς την αποχή και τα λευκά) τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31,3%, ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΠΑΣΟΚ 11,7%, ΚΚΕ 5%, Ελληνική Λύση 4,4 και Μέρα25 3,7%.

Στη δημοσκόπηση της GPO, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 32,7% έναντι 25,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει 10,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 3,8% και το ΜέΡΑ25 με 2,2%.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)