Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Ασφαλιστικό: Πλαφόν στις προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις - Πού μπαίνει ο κόφτης

Πλαφόν για τις προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις βάζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Το πλαφόν ορίζεται στα 1.382,40 ευρώ/μήνα και θα ισχύσει για τις συντάξεις που θα καταβληθούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ισχύος της προτεινόμενης ρύθμισης.

Ο υπολογισμός

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, έχει ήδη θεσπιστεί (με τον Ν. 4623/2019) ανώτατο όριο του συνολικού ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας κύριας σύνταξης. Οι ίδιοι λόγοι υπαγορεύουν τη θέσπιση αντίστοιχου ορίου και για το συνολικό ακαθάριστο ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, που ανέρχεται στο 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης (1.382,40 ευρώ/μήνα).

Το όριο αυτό καθορίζεται με βάση την αναλογία του ποσοστού εισφορών επικουρικής σύνταξης που ανέρχεται στο 6%, προς το ποσοστό εισφορών κύριας σύνταξης, που ανέρχεται στο 20%.

Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, η θέσπιση του πλαφόν θα επιτρέψει την καταβολή επικουρικών συντάξεων σε ατομικά και κοινωνικά δίκαιο ύψος και την αποτροπή καταβολής προκλητικά υψηλών επικουρικών συντάξεων (π.χ. 14.000 ευρώ τον μήνα) για το σύνολο των ασφαλισμένων και για το κοινωνικό σύνολο.

Από πότε τίθεται σε ισχύ

Το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις που θα καταβληθούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ισχύος της προτεινόμενης ρύθμισης. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί πριν από την έναρξη ισχύος και υπερβαίνουν το ανώτατο όριο, δεν αναζητούνται.

Πηγή: imerisia.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)