Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Κλειστό το ΑΠΘ πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση

«Το κλείσιμο συνιστά προσβολή και για την ακαδημαϊκότητα και για τη δημοκρατία. Επιπλέον, δεν συνάδει με κανένα λογικό και αποτελεσματικό πλαίσιο ασφάλειας του ΑΠΘ. ● Μια άδεια πανεπιστημιούπολη δημιουργεί το ιδανικό πλαίσιο για τις όποιες κινήσεις προσβολής των χώρων του ΑΠΘ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΔΕΠ.

Με την αναστολή από χθες το μεσημέρι όλων των λειτουργιών του Πανεπιστημίου για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια σημαδεύεται ο φετινός εορτασμός της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η πρωτοφανής και ακατανόητη απόφαση της πρυτανείας του ΑΠΘ βρήκε τον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) να διαμαρτύρεται έντονα, ενώ την ίδια στιγμή μαθαίναμε ότι ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου συναντιόταν με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου. Αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν πάντα τη Σχολή Θετικών Επιστημών, ενώ χθες το απόγευμα, όπως μας είπαν καθηγητές, επικρατούσε στο campus «ανησυχητική ησυχία»!

«Το κλείσιμο συνιστά προσβολή και για την ακαδημαϊκότητα και για τη δημοκρατία. Επιπλέον, δεν συνάδει με κανένα λογικό και αποτελεσματικό πλαίσιο ασφάλειας του ΑΠΘ. Μια άδεια πανεπιστημιούπολη δημιουργεί το ιδανικό πλαίσιο για τις όποιες κινήσεις προσβολής των χώρων του ΑΠΘ». Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΔΕΠ, θυμίζοντας ότι «από τις θητείες προηγούμενων πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος είχε εγκαινιαστεί η καλή πρακτική συνέχισης της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, των εργαστηρίων και των σπουδαστηρίων του ΑΠΘ στις 16 Νοεμβρίου, καθώς και οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων μνήμης με πλήθος κόσμου το διήμερο της 16ης και 17ης Νοεμβρίου. Η παρουσία φοιτητών, καθηγητών και αποφοίτων στους χώρους του ΑΠΘ ήταν μια μεγάλη γιορτή της ακαδημαϊκής κοινότητας και της δημοκρατίας».

Ο ΕΣΔΕΠ ζητά να μάθει τους λόγους για τους οποίους κλείνει το Πανεπιστήμιο και καλεί τις Πρυτανικές Αρχές «να διασφαλίσουν την ομαλή και ανεμπόδιστη προσέλευση φοιτητών και πολιτών στις εκδηλώσεις μνήμης και εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για γενικευμένο τριήμερο λοκ άουτ του ιδρύματος».

Σε κάθε περίπτωση, τα θρυλούμενα περί απόσυρσης των αστυνομικών δυνάμεων έμειναν χθες κενό γράμμα αφού η Σχολή Θετικών Επιστημών είναι κυριολεκτικά ζωσμένη από όλες τις εισόδους από άνδρες των ΜΑΤ, στην είσοδο του Πανεπιστημίου από την πλευρά της ΔΕΘ υπήρχαν δυνάμεις της αστυνομίας που αποσύρθηκαν το μεσημέρι και δεν λείπουν φυσικά οι άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά.

Παρ’ όλα αυτά δεκάδες φοιτητές βρέθηκαν από το πρωί στο κτίριο της Πολυτεχνικής, τεράστια πανό καλύπτουν την είσοδο της σχολής, ενώ στήθηκαν μικροφωνικές, πάγκοι με βιβλία, μπροσούρες και μικρότερα δεκάδες πανό σε μια ατμόσφαιρα που προαναγγέλλει μεγάλη κινητοποίηση του φοιτητικού κινήματος. Ολοι απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή μεγάλη πορεία που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία (6 μ.μ.) το Πολυτεχνείο.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο της πόλης καλεί τους πολίτες να καταθέσουν αύριο το πρωί στεφάνια στην είσοδο του Πολυτεχνείου και να πάρουν μέρος μαζικά στη διαδήλωση το απόγευμα, τονίζοντας ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου μάς εμπνέει να δώσουμε σήμερα νέους αγώνες για εργασία για όλους και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ισότητα, ελευθερία, δωρεάν υγεία, ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και υπεράσπισης της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε φαινόμενο ρατσισμού, φασισμού και μισαλλοδοξίας».

Ο πρύτανης λείπει, είναι… στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκο Παπαϊωάννου, στο Μέγαρο Μαξίμου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Αν αυτό είναι το κλίμα στο ΑΠΘ, ο πρύτανης διάλεξε τη χθεσινή μέρα για να βρεθεί στο μέγαρο Μαξίμου! Επίσημο ενημερωτικό σημείωμα μας πληροφόρησε λιτά ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον πρύτανη «για την πορεία του έργου της Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών του οποίου έχει ξεκινήσει η υλοποίηση» (για την ώρα μόνο ένας μεγάλος φράχτης έχει υψωθεί περιμετρικά της σχολής!) και «για το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής αναβάθμισης και για την πολιτική εξωστρέφειας και διεθνοποίησης του ΑΠΘ καθώς και για τα προγράμματα συνεργασίας με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και τη λειτουργία ξενόγλωσσων τμημάτων».

Δεν αναφέρεται λέξη αν συζήτησαν τις διαμαρτυρίες για την παρουσία της αστυνομίας ή αν ο πρωθυπουργός ζήτησε ενημέρωση μετά την επτασέλιδη διαμαρτυρία που έλαβε από το ΓΕΩΤΕΕ/ΤΚΜ σχετικά με τις καταστροφικές αλλαγές στα ΝΠΔΔ που διαχειρίζονται το Αγρόκτημα και τα δάση στον Ταξιάρχη και το Περτούλι. Καθηγητές του ΑΠΘ σχολίαζαν πάντως σκωπτικά ότι «ο πρύτανης συζητά για την εξωστρέφεια του ιδρύματος, αλίμονο σε εμάς που ζούμε εντός του…».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)